論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我印姐之前在台灣做左兩三年, 係照顧老人家, 嚟到香港煮飯唔係好識煮, 不過宜家來左有一年多我家, 開始做到我地要求好少少, 乾唔乾淨我覺得個個唔同, 我果個一般啦, 佢自己啲嘢佢好乾淨架, 日日洗衫到時到侯就洗床單被鋪, 不過我地果啲就要提先洗, 之前都係叫佢十日換一次床單, 之後做左一個月, 唔叫都唔換, 但自己果啲就個個星期洗又晒, 佢自己間房就一日掃幾次塵, 出面其他就一日一次, 咁你覺得佢算唔算清潔?

溝通方面, 我果個國語一般, 有時都係講完唔明, 講英文又唔明, 不過whatsapp用英文佢又ok 正常溝通到,

佢自己有個仔十歲, 不過佢好早已經打工, 應該無乜點自己湊b, 我請佢果陣我小朋友三歲, 好多嘢都要同佢講點做, 不過佢都鐘意小朋友, 嚟緊我生第二個, 都係靠佢湊, 我返工, 都無話黑面同大牌, 不過個人比較lazy, 好多嘢要成日叫佢先會做,

別墅

我依家呢個印尼工人,之前響新加坡做過2年,響台灣都做過2年,今年2月底到職,佢好古惑,明明無比老人家飲水,無幫老人家量血壓,佢話有,講大話,我響cctv睇到,同佢講返,佢先認,最差係自己唔記得量血壓,搵返之前啲記錄,抄落本簿度,佢唔知我會check記錄。第一日返工,同我講佢唔鐘意同老人家講野,鐘意同印尼姐姐講野,我話唔緊要,最緊要做晒我安排比你既野,但結果。。。唉~仲要冷熱水都唔識分,曾經比碗熱水同凍水比老人家飲,又差啲比碗凍粥比老人家食,唉~我比佢做到4月底,唔請佢喇,都無心做,請佢返嚟主力照顧老人家,屋企細,無咩家務做~無心照顧老人家,留嚟無用呢~
自己睇緊啲,唔好比佢知你check佢~祝: 好運

男爵府

以前用過,ok的.但知佢適應得辛苦,因以前在台只看老人家,比較輕鬆.

大宅

christycko 發表於 17-3-30 09:04
我依家呢個印尼工人,之前響新加坡做過2年,響台灣都做過2年,今年2月底到職,佢好古惑,明明無比老人家飲 ...
照顧老人家無心真係留黎都無用,自己又唔放心

複式洋房

我家姐姐先前在台灣做了3年湊2個小孩,中文好好。對小孩好好,聽話不過清㓗麻麻!

大宅

lmmlkk 發表於 17-3-23 12:34
同上

我之前出過一樣的post, 過兩星期到步啦,都有啲擔心,希望一切安好

大宅

我家賓姐姐到左一星期, so far各樣都叫過得去, 佢之前起台灣做過十年. 好耐以前請過一個做過台灣既印印, 都算唔錯

大宅

我個印姐係台灣做過5,6年,湊老人家,講普通話~ 請佢果時講明湊NB, 佢湊BB ok的,沖涼餵奶完全冇問題,不過我屋企有人老人家睇住姐姐的,煮食物都正常,不過洗碗唔合格,但一步一步黎,先要湊好bb再 提高打掃要求~基本上相處都冇乜問題~

大宅

lazywoman 發表於 17-3-31 13:40
我個印姐係台灣做過5,6年,湊老人家,講普通話~ 請佢果時講明湊NB, 佢湊BB ok的,沖涼餵奶完全冇問題,不過我屋 ...

我屋企又係有老人家, 除非請做過香港果d, 如果唔係既話識國語真係易溝通d

首頁

尾頁

跳至