自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

你地會唔會避開啲負能量既朋友.....有個朋友後生時就丟低頭家走左,
到後來又俾男友呃,三十幾先返去痴屋企,
到而家成四十尾仲單身,
佢啲妹妹都結晒婚,有仔女,
佢成日呻屋企人唔黎佢,
我開頭都有理下佢安慰下佢,
但佢真係唔諗下點解啲屋企人唔想理佢,
同埋佢真係好煩,
成日apps我又話呢到病,嗰到唔舒服,
佢唔會覺得人地有事做,好忙
真係唔想睬佢,
我而家即情避左佢

子爵府

呢種人我亦不會理佢,理佢令自己都無法好好過日子.同埋佢呢D人好煩,係外人無法幫忙的,只有佢改變自己才有希望

侯爵府

回覆樓主:

會,負能量會傳染,吾好咁接近

子爵府

開心吸收勳章

如果佢真係黑仔都會陪佢,但本身性格問題喜歡怨天尤人就早走早著

公爵府

前排有啲同學介紹啲男仔俾佢識,
唔係嫌人離婚,
一係就嫌人搵錢少,
一係就挑三剔四.............
有時覺得啲咁既年紀,
仲奄尖聲悶,
莫講話做你另一半,
做你朋友都想死,
最搞笑我都識佢個妹,
佢妹妹有兩個小朋友讀小學,
話佢考試都要煩住佢,要上佢屋企玩,
成日悶到教壞佢倆個女,
所以佢個妹都謝絶佢探訪,
同埋佢後生嗰陣就丟低頭家走左,
搞到佢一早出黎打工養家,
而家又番黎扮溫情想嘔,
無咩事都唔想理佢,不過俾面佢啊媽喳

珊瑚宮

一人之下 發表於 17-3-24 11:29
會,負能量會傳染,吾好咁接近

負能唔會傳染, 但呢類人會吸他人正能量, 所以成日揾人呻。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

唔會刻意疏遠,但自已情緒唔好時會避一避,負能量嘅連呻機會都冇會越踩越深

wcpcelia    發表於 17-3-24 14:26
ada0707    發表於 17-3-24 13:05

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

到自己覺得過左籠,就會疏遠,提自己不要心軟

大宅

會 會搞到自己都好煩

珍珠宮

2023年兔年勳章

唔會避,我唔介意聽人呻,除非對方煩到影響我生活!(例如明知我返緊工丶訓教都唔斷追魂call丶whatsapp)我會疏遠啦!

大宅

我唔介意聽對方呻,但當我俾建議佢時,佢如果唔聽,而佢自己又無任何想改變現狀既諗法,淨係識得呻...個問題只會不斷loop! 我最怕啲人係度不斷loop,呻到樹葉都落,無意思! 到呢啲情況我就會疏遠!

creamybaby    發表於 17-3-25 03:54
咬香口膠    發表於 17-3-24 14:21

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

會聽佢呻一排, 但長期係咁, 勸極唔聽, 又睇唔到自己問題既人, 咁真係無辦法都要疏遠佢.

象牙宮

miemiemie 發表於 17-3-24 11:22
你地會唔會避開啲負能量既朋友.....有個朋友後生時就丟低頭家走左,
...

不會...
正/負能量的朋友同時會在身旁。該幫下負能量者/弱者。
教育她 正面思想。
讀下有关心理學課程。
自在人生, 其中之一, 也便宜))))

當自己負能量中, 別再听負面的。 負+負= double 負。
當自己充滿正, 輸出正能量, 自己更強大。正+正=更加正。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

有呀,我身邊有一個,不過離開唔到

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

會,換埋電話添,成日埋怨天埋怨地,好影響身邊嘅人,可能單親家庭成長,屋企人又怪怪地,成人覺得啲男人對佢好嘅就想食佢咁(>﹏<)自問幫佢唔到,算了
想認識多啲屯門友

侯爵府

回覆樓主:

100%會,我認我衰,唔想俾人影響,避之則吉!

侯爵府

2018復活節勳章

miemiemie 發表於 17-3-24 11:22
...

會避開。不過你呢個唔算煩。我有個識於微時嘅。佢嫁左後生完仔,一直同男家果邊唔夾,常常搵我呻,呻到樹葉都落果隻。後來仲話想摟住個仔空難死就好。唔止講一次。當時佢要過外地坐移民監。
我次次都聽到佢話想死,想自殺,就算死都要摟埋個仔,聽得多,勸佢冇效。我心情都比佢影響埋。我唔鍾意太負能量。自己亦唔知點排解。最後我唔再理佢。覺得佢冇得救。
我都費事理佢。佢根本就自顧自說,唔理人,好自私好固執嘅人。有種人就是天生習慣性呻嘅。 咁嘅負面人交少一個人算數。

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

會,我有同事係甘,總之一出現成個辦公室充滿負能量,我頂唔順,依家唔同office 耳根清淨,人都開心得多,真係避得就避

珍珠宮

回覆樓主:

你朋友老左,多數變獨居老人~但都係佢自招~
學你話齋,佢有屋企人,點解人地都唔理佢?所以我有時覺得,佢唔慘,尼啲就係因果~

首頁

尾頁

跳至