論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

你家姐姐的問題是一般姐姐的通病,只要有些辦法,問題便可解決
懶,唔叫唔做--俾個time table佢跟著做
唔見左既嘢唔出聲--要佢賠
講大話--同佢落百佳問下經理昨晚是否早收,姐姐知你會求證,下次都唔會郁d講大話

大宅

Ctswa 發表於 17-3-24 23:30
第一次請姐姐唸住照顧bb, 黎左大約三星期。不過我覺得佢比較懶,吾叫吾做,in時又話識整簡單中菜,不過原來 ...

啲姐姐成日當我哋傻嘅

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

小問題,你揸正做ok ga la

禁止訪問

大宅

Ctswa 發表於 17-3-25 13:54
但我驚成日話佢佢又吾高興,話哂有bb要佢睇

衣家尚早,有問題要即時更正,吾講佢以為你ok

複式洋房

第一次請姐姐唸住照顧bb, 黎左大約三星期。不過我覺得佢比較懶,吾叫吾做,in時又話識整簡單中菜,不過原來 ...

叫agent同佢講可以嗎

子爵府

試緊你底線!即刻企硬所有野!私人用品,飲品放假去買,唔係工作其間做!
唔叫唔做係通病!你預左自己做錄音機!
叫佢唔好係廚房叉電,一陣倒瀉水整壞左邊個賠?!
講完都要check佢,一般工人以為你唔check又打回原形!
所以要check緊啲!check到佢養成習慣!

禁止訪問

大宅

一句到尾揸正嚟做,唔需要擔心佢對付BB,裝cam,個小朋友唔可以離開視線範圍。
你要表現出你一啲都唔驚佢,有咩唔滿意就即刻講,你有嘢需要去做就叫佢做,叫佢做晒先可以休息。
你唔講佢就唔做,hea得就hea。

子爵府

Ctswa 發表於 17-3-27 22:41
我今日叫佢拖地,佢yes mom完整日都無做,激死我。佢洗完碗垃圾都無倒出去就入房休息。一個月都未夠就咁
...
咁姐係明玩野!1個月都未做夠就咁,當你耳邊風!真係炒得

大宅

開心吸收勳章

你當關心佢, 同佢傾偈, 問佢去咗邊間百佳. 之後去百佳網頁, 搵下嗰間百佳個電話, 打電話去問下佢地嗰日關幾點. 咁樣, 一來, 心知但揭穿佢都做到似係 "唔覺意咁", 二來, 等佢唔好當你係儍嘅. 如果百佳無人聽, 你可以選擇如樓上所講, 帶佢去嗰一間百佳問下, 等佢面懵一下都好.

男爵府

1)懶就一定的。睇你捉得緊唔緊,唔緊就會變本加勵。
2)我姐姐去樓下一個街口外買一包米,成半個鐘先回。有時米及油用完,她只講要買一樣,買完下一天先話另一樣要買。有心,分次去買。所以我或 C6每個星期六晚都會去同佢一齊買嘢。唔會俾機會她自己去。

大宅

是否菲?

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

梗係有問題啦,我姐姐初時都成日拎住部電話入廚房,初時我覺得佢可check下whatsapp或聽下收音機之類,咁如果企定喺入做工夫聽下收音機我覺得問題唔大既,但之後發覺佢其實係上網追劇睇片,半個鐘應該做完既嘢就個半鐘至做完,我就叫佢休息時玩電話冇問題,但做緊嘢尤其廚房地方就唔好,好彩佢都算聽話,呢幾日見佢收歛咗。
不過如果我係你我唔會俾工人咁夜落街,就算佢第二朝冇咖啡飲,鬼叫佢自己唔記得買呀,咪第二至買囉,鴉片咩,飲少半日唔會死人,俾佢落慣施勢就變咗常態,到時再唔到你管。

唔見碗單嘢,以佢哋智商,可能佢自己都唔知點解唔見咗,求其搵兩隻頂替,做錯嘢當冇事唔出聲就個個工人都係咁,我對上嗰個撞凹哂個雪櫃,話佢佢夠膽死話係上手整凹,乜都唔關佢事。不過我覺得你工人都係難搞嗰堆,不停試你底線囉

子爵府

bblover123 發表於 17-3-30 17:11
1)懶就一定的。睇你捉得緊唔緊,唔緊就會變本加勵。
2)我姐姐去樓下一個街口外買一包米,成半個鐘先回 ...

買個包半粒鐘咪快囉,我嗰個一粒鐘走唔甩,舊工人就兩粒鐘添。而家工人又係成日“買漏嘢”,試過一日落成四次街買嘢,擺明有心吞卜,後來我話鬼佢要佢出門口前寫低哂要買既嘢冇藉口再買漏咁多嘢,而家先至好咗少少

大宅

PJ媽咪 發表於 17-3-28 12:39
一句到尾揸正嚟做,唔需要擔心佢對付BB,裝cam,個小朋友唔可以離開視線範圍。
你要表現出你一啲都唔驚佢, ...
我之前試過揸正來做,但我工人唔開心,試過當佢friend,佢問我之前人工幾多,做咩job. 唔知點同佢地相處。

男爵府

回覆 Bling11 的帖子

現在我家改變策略,每個星期六晚 check 所有用品,有咩無或就快無就食完晚飯去買, 她同我 C6落去買,半個鐘買成成十樣嘢.

首頁

尾頁

跳至