家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

我想買tgc mega 3 三頭煮食爐 ,大約33吋通常三頭爐都要配闊少少既抽油煙機,我睇過 成36吋
我廚房冇咁大,放煮食爐個牆面得2130mm
36吋抽油煙機真係有啲太大
如果我買三頭爐 但配番正常28吋的抽油煙機
我知話抽力冇咁好
但其實係咪都接受到?

請比啲意見我,好苦惱

子爵府

通常700-900mm闊都係抽力一樣,係導煙吸氣位大小有分別
,最好買煙囪款式,只係個底闊度有分別,摩打機身size不變

侯爵府

JOHNFUNG 發表於 17-3-25 18:34
我想買tgc mega 3 三頭煮食爐 ,大約33吋通常三頭爐都要配闊少少既抽油煙機,我睇過 成36吋
我廚房冇咁大, ...

其實你係煤氣公司買的話,佢會俾到意見你。

不過我可以同你講,你買 36 吋的抽油煙機一定不會後悔。

買抽油煙機,除左睇佢 cover 的範圍外,其實主要睇佢摩打的抽力,同煙囪直徑無直接關係。同一呎吋的抽油煙機,抽力也會不同。建議你貴少少買高速抽油煙機。

如果36 吋真係接受不到,你可考慮買 32吋。

http://www.germanpool.com/chi/products_cat/list_rh.php

洋房

回覆 crshk 的帖子

但德國寶麻麻地。。

洋房

同埋我去過煤氣公司問 佢話睇自己喜好

侯爵府

JOHNFUNG 發表於 17-3-25 21:02

但德國寶麻麻地。。

德 x 寶點麻麻地? 我買過三部, 一直運作良好,吸力好過金 x 典同惠 x 蒲。

子爵府

crshk 發表於 17-3-25 21:14
德 x 寶點麻麻地? 我買過三部, 一直運作良好,吸力好過金 x 典同惠 x 蒲。
...

如果RHM系列煙囪式先其唔好買,濾網孔位超闊跟本濾唔到油,油煙直上摩打位,長期使用必定滴油。

如果係台式建議用櫻花牌,寧靜吸力又好(親戚用緊)

侯爵府

teddybearhk 發表於 17-3-25 21:29
如果RHM系列煙囪式先其唔好買,濾網孔位超闊跟本濾唔到油,油煙直上摩打位,長期使用必定滴油。

如果係台 ...
好多人屋企廚房細 (可能樓主唔係), 通常少裝煙囪式。
花花我有幾個客死過,都係燒 MOTOR。

如果要買台式, 我會建議樓主買呢部.

http://www.germanpool.com/chi/products/rh_tot.php

不過如果佢覺得不好, 那佢自己再 SEARCH。

子爵府

crshk 發表於 17-3-25 21:35
好多人屋企廚房細 (可能樓主唔係), 通常少裝煙囪式。
花花我有幾個客死過,都係燒 MOTOR。
摩打一般係好難燒,定係電子板死? 德國x缺點係好嘈,唔少人購入後發覺中伏便係呢點

侯爵府

teddybearhk 發表於 17-3-25 22:32
摩打一般係好難燒,定係電子板死? 德國x缺點係好嘈,唔少人購入後發覺中伏便係呢點 ...

新一代已無咁嘈,我自己同屋企人過年前先換左,俾上一代差好遠

侯爵府

teddybearhk 發表於 17-3-25 22:32
摩打一般係好難燒,定係電子板死? 德國x缺點係好嘈,唔少人購入後發覺中伏便係呢點 ...

死電子板

子爵府

crshk 發表於 17-3-25 22:59
死電子板
咁係產品用料差,和煙囪式設計無關,可否講下係那一個牌子?

侯爵府

teddybearhk 發表於 17-3-25 23:14
咁係產品用料差,和煙囪式設計無關,可否講下係那一個牌子?

上面有提過

洋房

網上實在太多劣評啦德國寶。。又話超級嘈 嘈到電話都聽唔到
你用果部好靜?姐係你推介我果部?

侯爵府

JOHNFUNG 發表於 17-3-27 13:40

網上實在太多劣評啦德國寶。。又話超級嘈 嘈到電話都聽唔到

你都識講好多網上傳言,點解唔自己去睇下呢?

我自己係用家,不是打手,你可以不信。

洋房

有冇買左三頭爐但用緊28寸既抽油煙機既sis
姐係抽油煙機短過個煮食爐

洋房

求回覆

洋房

洋房

有冇用緊抽油煙機係短過煮食爐既可以答我吸唔吸到/__\

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

JOHNFUNG 發表於 17-3-28 17:57
有冇用緊抽油煙機係短過煮食爐既可以答我吸唔吸到/__

我舊屋用過,3頭爐36寸,抽油煙機28-30左右。唔會抽唔到,只系冇對得個爐咁正,同埋抽油煙機左右兩邊容易有油漬,都系因為抽風唔係對正正。
所以可以既話儘量跟反個爐闊度好D。

首頁

尾頁

跳至