興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好 朋友家中本身有4隻狗狗成日對住出面叫
最初唔知咩事
直到最近我朋友花園有D 流浪貓入黎休息
朋友聽到最近貓叫春聲音
怕越生越多
1個月前拎左2隻去絕育
眼見有8-10隻左右
昨日又捉左2隻 準備搵義工帶去醫生到檢查 係唔係大肚 ,如果唔係大肚之後再去絕育

絕育後佢地係會住係我地朋友花園休息幾日
再放回

但之前係義工幫手捉, 今次係義工教我朋友 同時借埋捕貓龍比我朋友, 我覺得我朋友第1次學已經識用, 而且仲捉到2隻
好勁

聽我朋友講
最初佢附近D 居民覺得好多貓 所以想叫魚農署捉走d 貓
朋友聽到 即刻想辦法救貓
之後D 貓貓竟然出現左,又有時去左佢花園休息
我地就諗 如果捉到 拎去絕育得唔得呢, 改唔改善到呢?

但因為我地唔識 問左好耐 搵到1位義工幫手
真係好感激佢

最近D 居民知道D 貓開始絕育了 已經無講要搵魚農署了
但同1時間 發現捉反黎絕育 d 貓 好乖
都想試下幫佢找屋企

而我地2個屋企真係留唔到佢地,
所以想問下大家 , 有無地方可以比流浪貓領養時留既地方
定係我地應該絕育完放反原位就算?
另一方面 都驚附有居民仍然覺得多貓 驚佢地要叫魚農署

我地只係想幫幫貓貓 希望佢地安全

子爵府

回覆樓主:

試下搵 "天下貓貓一樣貓" 呢間機構,我見佢facebook 有好多貓貓被拯救返來嘅故事。
我都試過喺佢facebook 叫佢地幫下見到一家大細嘅流浪貓,不過唔知最後結果如何

子爵府

回覆樓主:

或者係試下呢幾間機構,我入咗記事簿,等有需要時用

大宅

好呀 我問左好多間 都話無位收留流浪貓
只可以做絕育後放點原區, 但都感謝您提供資料

瑪瑙宮

dada_88 發表於 17-3-26 10:42
最初唔知咩事

呢兩間都係義工組織。幫流浪貓狗的。

大宅

好呀 我再試下問
我問左好多間都無位收留流浪貓

大宅

最初唔知咩事

可以自己映相,放上fb揾人領養,去家訪,其實唔難架都!因為有啲義工門檻高啲,好多人未必領養到,我前後都放領養過8隻貓,目前我都仲聯絡!個時我真係就甘去家訪,送貓過去!係而家阿女上左小一忙啲先,停左一排

男爵府

我家外面都有很多流浪貓, 可以告知那個機構可以幫忙捉D貓做絕育手術呢.

洋房

你試下送去SPCA做絕育 (好似要登記做 cccp 義工先),如果親人的貓會轉去領養部尋家,唔親人會交返畀你。

水晶宮

畀面勳章

最初唔知咩事

在BK出帖啦!
我啱啱送出兩隻街貓!
BK姐妹好有愛心

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 dada_88 的帖子

我都餵緊兩隻浪貓,有1隻連樣都見唔到,有一隻離遠見過,行近啲即走,請問點樣捉貓去絕育 ? 請pm指教吓 ?

大宅

回覆 Cookson 的帖子

好多都係借捕貓龐比我地自己捉之後比左Kristen 果間機構
或者捉到call 動物朋友

大宅

回覆 amychann 的帖子

我係問義工借捕貓龐捉有2隻餵開我就放罐頭入3尺龐 捉
之後拎左去kisten 果間機構佢地絕育同安排領養

但搵動物朋友
您問左佢排幾耐有位做絕育先
之後就再捉
之後就拎去比動物朋友

或者搵毛孩守護者 fb 佢地情況, 佢地有人會答

大宅

回覆 701003 的帖子

已絕育同有人照顧了有家了 yeah

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 dada_88 的帖子

唔該晒你。

男爵府

Chihuahuadog 發表於 17-5-6 17:17
你試下送去SPCA做絕育 (好似要登記做 cccp 義工先),如果親人的貓會轉去領養部尋家,唔親人會交返畀你。 ...
Thx.

首頁

尾頁

跳至