自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

Billyhin 發表於 17-3-26 17:15
冇阿

o,了解,加油,夠18就自己去排公屋啦

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,幸福唔係必然

有d人甚至晌孤兒院長大,邊個係阿爸阿媽都唔知。

你媽咪雖然唔識諗,2個阿哥又唔生性,但起碼都叫有親人,阿媽都無掉左你,養到你大個仔,有書讀。你諗下,你媽咪已經自己湊住2件,要湊埋第三個小朋友,真係要付出更多勞力架。

或者你會諗“有d咁既親人,不如我做個孤兒算啦”。算啦~ 或者係佛家既前世因今世果之類啦~ 不是怨家不聚頭,咩都好,已經無得改變,所以唔重要。

重要既係向前望,努力讀書,出人頭地。錢唔係萬能,但係接近萬能。搵一個肯同你捱,腳踏實地既好女仔。

如果你覺得需要支持同鼓勵,相信呢度好多人樂意幫你。

加油

象牙宮

回覆樓主:

家庭既野,一出世已經改變唔到,唯有靠自己努力!大個仔,要靠自己喇!我屋企都唔係好,都係有個又污糟,又傻傻地既阿媽,唯有靠自己獨立,過自己想要既人生!阿媽既野,留返佢自己受啦!

大宅

Billyhin 發表於 17-3-26 17:17
我屋企冇還境比我讀書,溫書我都要去自修室同學校

去圖書館, 青年中心hea

珍珠宮

樓主,你媽嘅事令我想起一位小學同學

佢婚後吳洗返工,離婚後帶住兩個仔返娘家住,食住父母,自己又吳努力搵工,都就快30歲但日日化妝扮可愛整到自己18,22咁,去識男仔,其實搵第二春就無問題,但問題在於佢吳理對仔,掉比父母湊,出街v v red red 吳夠錢就撻大手板問父母拎錢洗......

大宅

咁唔滿意點解唔搬出去住,要痴住班你咁討厭嘅人?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

Billyhin 發表於 17-3-26 17:17
我屋企冇還境比我讀書,溫書我都要去自修室同學校

我中學大學都係咁,可以好集中,所以成績唔錯
我是一隻喵

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主你咁樣,係咪要更加努力搵錢搬出去呢?係度自怨自憐有咩用?

禁止訪問

大宅

Billyhin 發表於 17-3-26 17:26
因為仲係學生仲細,逼於無奈

睇下有無朋友夾份租劏房,我都識啲你差唔多年紀嘅人自己搬咗出去

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實你都唔算好差果個,只係屋企人無能力提供好D既物質比你啫!你媽媽只係遇人不淑啫,佢都無遺棄你地又無家暴或吸毒算好啦!
千金難買少年窮,只要努力,一定明天會更好。
我地以前個個同學都係起自修室溫書㗎咋,由中六開始打後,須要錢既全部係自己幫人補習自己比,讀大學個個同學都做pt自給自足,好平常。

公爵府

回覆樓主:

努力

子爵府

畀面勳章

Hello.. 睇完你的故事,真係感慨人生真係如夢…呢啲情節我真係以為電視劇先有…
你媽係一個悲劇,成世人不斷俾男人昆,唔癲至奇…
不過,相信佢自細已有一個不正確的價值觀,所以搞到依家咁… 你要以此為戒,要好好培養良好價值觀及人格,不走歪路。。你依家係咪讀緊大學??

古之欲明明德於天下者,先治其國;欲治其國者,先齊其家;欲齊其家者,先修其身;欲修其身者,先正其心;欲正其心者,先誠其意;欲誠其意者,先致其知。致知在格物。

用戶要求終止服務

Billyhin 發表於 17-3-26 16:10

依家真係唯有努力搵錢搬走架咋,希望你呢日可以快啲到啦

大宅

yuyueng 發表於 17-3-26 17:45
其實你都唔算好差果個,只係屋企人無能力提供好D既物質比你啫!你媽媽只係遇人不淑啫,佢都無遺棄你地又無 ...

係.. 我地眼中去自修室去圖書館其實係好平常,讀大學好多同學都係自己賺生活費,但而家愈黎愈多人會覺得自己仲讀緊書父母係應該繼續俾零用錢供養自己生活... 而要自己負擔生活費個啲就會覺得自己好不幸

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...11

尾頁

跳至