婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

XYN 發表於 17-3-27 00:27
又或者咁,媳婦你抵唸啲受下把,搵日老公約佢老人家飲茶,你就係屋企做野,換鎖吖果啲,老公飲完茶就同佢攤 ...

呢個方案表面睇就益左姑9,但起碼我地搬左就無左手尾,基本上可以完全唔使理個99啦,除左供樓。
益唔益呢,老公計數唔係單睇表面,如果99繼續惡啃,咁就輪到姑9受啦,如果佢地相處得好,呢份錢抵佢賺啦!基本上老公概思路就係咁,當然呢個思路我仲要消化下,始終女人思維唔同,都係睇唔通,始終都有d唔忿氣!
呢度咁多姊妹留言,你係第一個同我老公一個稔法嘅!你都幾豁達!

複式洋房

XYN 發表於 17-3-27 00:39
傾下先喇,反正你地搬走左又係得返佢一個,佢走都係得佢一個。結果黎講無分別架喎,爭在個過程點進行啫。 ...

舊居無得反!
之前解釋過,老公唔想癡99的野,驚99有說話,同埋又變左理唔清!就咁99都成日話要老公記住佢d恩啦,驚個恩越欠越多,成世都還唔完!
最重要是如果我地住左舊居,將來就話返來賣樓的可能性都無啦,咁就真要等佢百年啦

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

XYN 發表於 17-3-27 01:18

其實好老實講,只要你地行出呢個門口,舊樓出租定賣,將來你地 ...

係架!老公預左層樓畀佢住到百年歸老啦,只要我地仲搞得掂,仲交得起租
萬不得以我地搞唔掂個時,要賣樓一定要行法律程序啦,因為宜家都同佢傾唔定,將來都未必同佢傾得定!人越老越糊塗
佢唔想住層舊樓就真係怕左99,99的野,粘一分就會要你還十分!
姑9啃老,咪當姑9廢囉!
我唔忿氣都唯有跟住老公行,只要佢搞得掂個供樓費加租金就行!但我自己的私房錢我會守好,只會用來將來買樓畀首期。
最終我要概結果就係唔同99住,呢地咪當代價囉

複式洋房

XYN 發表於 17-3-27 01:25
其實我覺得你太著眼於姑奶,反而最重要果兩個問題睇唔到
1。你老公唔想做衰仔搞到好似趕娘出街
2。怕娘自己 ...

你睇問題真係好叻!
老公的確最驚層樓變兇宅,雖然我從來唔信99真係會自殺,但老公唔敢冒險,有姑9過來呢個風險相當於冇左,咁我地搬左都好放心。
老公暫時都唔想同99反面,唔想刺激佢,當99精神病人對待,只要99唔生事,老公就寧願畀錢買安樂,除非好萬不得以先會反面!

複式洋房

XYN 發表於 17-3-27 01:25
其實我覺得你太著眼於姑奶,反而最重要果兩個問題睇唔到
1。你老公唔想做衰仔搞到好似趕娘出街
2。怕娘自己 ...

我地搬出去,成單野一定是對我地好不利,但老公覺得還定都不利了,宜家呢個方案算是不利中的有利,叫做兩者為害取其輕。
能否順利將99呢個燙手山芋交接出去,才是我地搬出去後能否過安樂日子的關鍵。否則99三天兩頭搞事,老公一樣不得安生!
所以老公仲驚姑9聰明地唔肯過來接呢舊燙手山芋呢,當然要以利益誘之啦。
我就唔知佢嘅成套思路岩定唔岩,好驚做錯決定!就好似當初決定帶99跟我地一起搬,搞到痛苦到宜家一樣,好驚再做錯決定!所以好焦慮

別墅

你地3個已經搬出黎?
對住癲既人,你要比佢更癲,你同老公做到嗎?
同佢住同佢鬥癲

複式洋房

topcheesecake 發表於 17-3-27 02:50
你地3個已經搬出黎?
對住癲既人,你要比佢更癲,你同老公做到嗎?
同佢住同佢鬥癲

仲未搬呀,宜家揾緊屋
我地仲要面,癲唔出!

子爵府

回覆 molly3332 的帖子

否 "修"
99 "暫時" 返舊屋
著 ...

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

扮租層樓出去囉,搵D樣衰衰又惡既朋友去你地到睇樓囉,
之後話已經租左出去,邊日之前佢一定要走,要交樓俾人咁囉.

冇話冇辨法既,睇你地夠唔夠狠心嫁姐

公爵府

molly3332 發表於 17-3-26 17:25
賣樓就要搞到反曬面啦!講真我稔我老公仲未做好完全反面的準備掛,除非佢連劏房租都畀唔起先會想用呢個最 ...

其實你99同姑9咁cheap嘅招數都出得,唔係預左反面?
講真,如果99係冇屋住嘅,咁樣死慳死抵都係要無俾佢住,但自己有屋租出去就自己袋,要人suffer去供多間俾佢住,就點都講唔通,冇可能咁樣縱容佢哋!

公爵府

molly3332 發表於 17-3-27 01:35
係架!老公預左層樓畀佢住到百年歸老啦,只要我地仲搞得掂,仲交得起租
萬不得以我地搞唔掂個時,要賣樓一 ...

層樓俾姑9住緊,舊樓又有租收緊,就算99百年你哋真係收得返層樓?

複式洋房

littledot 發表於 17-3-27 11:10
其實你99同姑9咁cheap嘅招數都出得,唔係預左反面?
講真,如果99係冇屋住嘅,咁樣死慳死抵都係要無俾佢住 ...

c6良善,暫時都唔想鬧到太難看!無計,唯有自己退讓!等佢出去負擔唔到各時先會再想反面掛!

子爵府

參考下
壞新抱

複式洋房

whoami1977 發表於 17-3-27 11:31
參考下
壞新抱

呢篇好精彩,但睇唔到后續呢?
我99情況同文中99有所唔同,文中99精神正常,有所圖,所以可以同她傾條件。
我個99特別些,懷疑她根本是精神病人來架,同她傾唔到條件,談判唔到!
你同佢傾佢就講d莫名其妙的野,根本就不在一個頻道,或者就喊,話人蝦佢,跟住就嗌生嗌死

子爵府

回覆 molly3332 的帖子
壞新抱 2

壞新抱-清雜物屋篇

壞新抱-叔仔裝修篇

壞新抱-結婚擺酒篇

壞新抱-報喜篇

民房

點解唔諗下賣樓?? 既然佢地都做到咁絕

首頁

尾頁

跳至