在職全職

跳至
[在職媽媽] 一個小朋友

首頁

尾頁

複式洋房

得一個小朋友既媽媽有冇後悔生一個唔生2個

洋房

回覆樓主:

我個
bb兒家7個月,我都諗緊第時生唔生第二個,但樓主兒家係高齡定點?

翡翠宮

睇你經濟條件喇,我覺得教得好一個兩個都無所謂嘅

子爵府

好媽媽勳章

兩個BB年紀近我覺得值得生, 年紀差得遠生左都唔會一齊玩, 就未必考慮. 兄弟姊妹會守望相助呢D都係睇做化, 新聞都唔少.

大宅

回覆樓主:

我女8歲,一直無諗住再生,因媽之前話湊我女辛苦,話如果生第二個就唔幫我湊,所以唔考慮生第二個,因為我唔會比工人及99湊!

我經濟可以生第二個,而家我又唔覺得女會悶,因而家小朋友很多活動及興趣班,而亞女亦無要求過話要有妹妹及細佬,加上自己唔想再捱過餵夜奶過程

水晶宮

兩個嘅話佢就冇咁悶,但係等多兩年再生

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

間唔中都會咁諗, 覺得只生得佢一個, 佢好悶, 我地萬一早死,佢好寂寞......
但生活唔容易, 樣樣都貴, 有時又會好慶幸自己得佢一個, 如果生多個, 樣樣起雙, 都驚自己AFFORD 唔到, 至少第日老了, 我得一層樓, 唔會唔公道, 死了都係俾佢, 只寄望第日我地兩老該死唔好病, 唔好成為佢負累。
Childhood is journey, not a race.

大宅

是是但但 發表於 17-3-27 14:48
間唔中都會咁諗, 覺得只生得佢一個, 佢好悶, 我地萬一早死,佢好寂寞......
但生活唔容易, 樣樣都貴, 有時又 ...

我都係咁諗,起碼有層樓比佢,如要出國讀書都無問題,供得起!而家亞女讀直資,要比錢少功課, happy school, 連病都話想返學

男爵府

生左一個之後其實無想過再生, 因為湊大B係辛苦, 餵奶, 不過佢二歲多啲我就好想了, 想有多個陪佢, 努力左成年, 好彩喺大3歲多啲再有左細B,其實隔得太遠唔好, 所以如果果兩個月無中, 我就唔會再考慮, 始終我又唔細, 怕體力唔好, 再要餵奶, 如果經濟唔太差, 我會好讚成生兩個。我地暫時無兩層樓比兩個小朋友, 老公亦有話, 生兩個, 乜都唔夠分, 大b出世喺私家, 細b已經做唔到, 唔公平, 所以一直唔想再生, 不過我覺得兩個小朋友係對佢地成長有好處, 見到大既成日自己玩, 好悶, 所以決定再生。

珍珠宮

回覆樓主:

一個,無後悔
自己又唔係叻環境又唔好,阿仔又唔係醒,何必生多個一齊辛苦

大宅

我都得一個女,而家2歲半,唔後悔。
一直都同老公覺得,一個就夠

翡翠宮

一個夠,俾養唔起第二個

伯爵府

2024年龍年勳章

一個就好了, 2個有緣就好, 無緣既2個都唔會一齊玩,一齊分享
大個左仲有機會成日罵交

子爵府

一個拾幾歲了,俾我再決定一次都係:一個好了
依假同阿女關係好好,成日一齊周圍去周圍玩,多一個會困身好多

子爵府

一個拾幾歲了,俾我再決定一次都係:一個好了
依假同阿女關係好好,成日一齊周圍去周圍玩,多一個會困身好多

wcpcelia    發表於 17-3-28 16:49

大宅

是是但但 發表於 17-3-27 14:48
但生活唔容易, 樣樣都貴, 有時又 ...
我2個相隔12年....就係因為驚我有一日死左...1 個會好慘

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Shirley_ 發表於 17-3-28 16:47
我2個相隔12年....就係因為驚我有一日死左...1 個會好慘
相距12年,佢地夾到嗎?
Childhood is journey, not a race.

大宅

是是但但 發表於 17-3-28 17:11
相距12年,佢地夾到嗎?
吾...家姐好鍚個妹妹~咩都就佢~2個成日玩到笑唔停~

是是但但    發表於 17-3-28 17:22

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我當初想一個都唔要, 到之後有咗一個,都係同自己講, 一個就夠啦! 到阿仔2歲,我發覺佢同朋友玩得好開心, 我就開始諗, 手足情點都唔及父母嘅愛, 所以就生埋細妹!

生2個確實開支大咗, 但分別在於阿哥原本有6件新衫,宜家得3件,因為有3件比咗阿妹! 但3件新嘅,夠唔夠佢著?其實係夠嘅, 但換嚟嘅係佢學識分享, 禮讓, 愛護, 做好榜樣, 呢啲係比幾多錢上幾多興趣班都學唔到嘅!

有時佢哋爭吵, 打鬧一定有,但見到佢哋一齊玩,阿哥唔見到阿妹嘅緊張情況, 阿妹有嘢食都留一半比阿哥,咩都值返哂!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁

尾頁

跳至