婆媳關係

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

旨意99不如買現成算啦

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

Leung3B 發表於 17-3-28 12:01
係99要求湊,又是佢要求要收番錢,依筆錢係順卒湊b用,講明唔會預我地餐飯,叫我地返工放向佢度,放工1900 ...
咁當然請個工人啦99的確唔點得..
同佢講意見盞有排煩
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

ssl1102 發表於 17-3-27 13:09

我認同呀湊bb好辛苦好困身,仲要老人家湊仲辛苦,$6000當朝8晚6,星期一至五,每個鐘最低工資都係無呀,所以奶奶要求$6000一個月絕對無賺,如果覺得奶奶有賺既請自行搵保姆,睇下依加搵保姆湊bb要幾錢。

請工人要包食住、水電煤、機票、保險、中介費、睇醫生.......一個月開支絕對唔止$6000.....

依加樓主因為薑醋同湊bb費用咁唔滿意,為免日後更多問題請自行另謀高就,唔係奶奶話要湊就比佢湊,我奶奶係我未有bb時已經話要湊,我從來無要奶奶幫手,因為我明白想關係良好要保持距離、不需奶奶幫手.....

大宅

lazygirlaaa 發表於 17-3-28 12:12
回覆 ssl1102 的帖子

難以認同呢位JM既說話, 既然99可能仔大女大嘆下的話, 咁應該由仔女自己解決事情, 始 ...

所以我話唔係人人明白lor
你咁比較
即係真係當個99係工人咁洗
更加證明到
有人以為俾左錢99
就以為自己係99個madam
仲好似好有道理咁
不如計下果6000蚊可唔可以cover minimum wage
仲講埋「價性比」
不如寫埋「99」用後感

利申:我由細到大當工人係親人,唔理解點當99係工人

大宅

真係好難唔咁比較, 既然可以講到99收個$6000原來係咁大恩大德咁唔應該忘本, 咁點解唔去比較下其他9962分毫不收, 真心想幫輕自己仔女個D? 要收錢, 又要SET死時間SET晒規矩, 咁佢當自己打工無分別. 大前提仔女都未要求佢去湊, 咁其實呢時呢刻神又佢鬼又佢. 唔通99真係大晒, 一句可以定江山?
利申: 同99同住,唔使99煲薑醋, 99不求錢只求幫輕我同C6而湊孫, 都比我同C6 BAN左, 明知困身晒精力!

男爵府

Leung3B 發表於 17-3-28 11:47
唉~99要求要湊,又要收錢(emoji)
佢要求你就要比架嗱?邊個先係bb個阿媽?

大宅

lazygirlaaa 發表於 17-3-28 14:27

真係好難唔咁比較, 既然可以講到99收個$6000原來係咁大恩大德咁唔應該忘本, 咁點解唔 ...

99 VS 工人
自己99 VS 其他人99
兩類比較嘅base都唔同
99同工人點可以相提並論?
你可以話自己99好,唔同你計較
但唔代表樓主要俾6000蚊就可以當99係工人咁用

我一直執住個pt係俾錢99唔等於可以當99工人
睇黎閣下真係唔多明
而主題係樓主話99唔煲薑醋
我都係同一個立場
唔好樣樣都當上一代係老奉要offer

大宅

hkgra 發表於 17-3-28 12:14
回覆 Leung3B 的帖子

要求就要俾!?做人阿媽,學懂拒絕,

試下同c6講下啦!

別墅

Leung3B 發表於 17-3-28 11:54
我阿媽會煲,甘會5會送兩盒比99果邊食呢? 因為姑仔鐘意食薑醋蛋,但99鐵定唔煲,甘我係米可以照送架?
...

如果同姑仔關係正常我會照派俾姑仔,唔會理99鍾唔鍾意,落唔落佢面,因我從不需睇佢地面色
但如果關係唔好就唔派,問到就話佢媽(99)唔煲咪無囉
不過我唔會主動問佢地要唔要薑醋,呢啲係男家嘅事,我唔會多事

大宅

ssl1102 發表於 17-3-28 15:37

99 VS 工人

我無當佢工人駛!
我以為老人家見有孫抱開心會煲啫! 原來係我一廂情願想法。就算99唔煲,我阿媽都會煲。就算99愛面子要派親朋戚友,我都係買coupon送比佢派比人啫! 一向都知99睇$$好重既,又唔想sit比你,但又想自己抱番自己個孫,唔想比工人姐姐湊丫! 無法架~ c6又buy 99果套,自己bb比佢阿媽湊會安心d, 工人姐姐係外人,有時無甘細心照顧bb既~

大宅

mis0060 發表於 17-3-28 15:41
如果同姑仔關係正常我會照派俾姑仔,唔會理99鍾唔鍾意,落唔落佢面,因我從不需睇佢地面色
但如果關係唔好 ...

明白,等姑仔問開先啦!揾c6同佢阿妹講應該會好d

大宅

Leung3B 發表於 17-3-28 15:47
我無當佢工人駛!
我以為老人家見有孫抱開心會煲啫! 原來係我一廂情願想法。就算99唔煲,我阿媽 ...

唔好意思樓主
其實唔係話你當99工人
係想講有好多人以為俾左錢奶奶就當奶奶係工人

男爵府

回覆樓主:

哈…唔幫你煲其實已經好好
你都未聽過, 個99煲嚟自己食, 叫個新抱想食就自己煲或叫自己阿媽煲

大宅

回覆樓主:

樓主唔好介意,6000湊b費係咪你老公比?

大宅

雞蛋公主59 發表於 17-3-28 18:55
樓主唔好介意,6000湊b費係咪你老公比?

老公丫(當然唔比99知係佢比啦!)

大宅

Leung3B 發表於 17-3-28 19:17
老公丫(當然唔比99知係佢比啦!)

唉~咁又難搞啲...

複式洋房

Leung3B 發表於 17-3-28 11:51
下(emoji)
煲係為左面子
食唔晒倒左佢又真係好嘥喎! 我寧願佢唔煲lu

面子對於99嚟講係好重要,特別係關係到個孫嘅

珍珠宮

回覆樓主:

其實… 佢太熱情你仲驚啦!大家客客氣氣最好啦

大宅

Benaffleck 發表於 17-3-28 21:30
面子對於99嚟講係好重要,特別係關係到個孫嘅

係丫~

大宅

Lovelovebear 發表於 17-3-28 22:45
其實… 佢太熱情你仲驚啦!大家客客氣氣最好啦

係既....保持適當距離...日後好相見嘛!

首頁
34567...9

尾頁

跳至