在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是一個要輪班的媽咪,有一個8歲小朋友

男爵府

我都要輪班,啱生左小朋友,最近都搵緊9.6工,但好似好難

大宅

jarjarjar 發表於 17-3-30 10:05
我都要輪班,啱生左小朋友,最近都搵緊9.6工,但好似好難

返96位,其實都幾長時間,有時覺得輪班,時間好用好多

別墅

回覆樓主:

我返shift,覺得時間好好用,
可以同老公夾時間輪住湊b,
又可以閒日去街唔洗同大陸人逼

大宅

sakurada 發表於 17-4-1 12:27
我返shift,覺得時間好好用,
可以同老公夾時間輪住湊b,
又可以閒日去街唔洗同大陸人逼

但有時要星期六日返工囉

男爵府

回覆樓主:

本身做会計,轉左一間做酒店的会計,原來要一個月返一日星期日……我最吾慣返星期日,屋企人放假,自己要返工……最q憎,唯有騎牛揾馬啦

大宅

mandychan1611 發表於 17-4-2 17:55
本身做会計,轉左一間做酒店的会計,原來要一個月返一日星期日……我最吾慣返星期日,屋企人放假,自己要返 ...

酒店會計會唔會人工高d呀?

男爵府

回覆樓主:

我吾觉我人工高

男爵府

回覆樓主:

我都係輪班,但返慣左就唔想轉番9-5

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

tequiero_ic 發表於 17-4-3 17:47
我都係輪班,但返慣左就唔想轉番9-5

好難有9-5,5:30已經好少

大宅

回覆樓主:

雖然要輪班,但耐不耐都放星期六日,返早就可以睇女做功課,接女放學!返中就可以送女返學,但睇唔到女食飯及教佢功課,返夜就可以接女放學及教她做功課!

人工都唔錯!

複式洋房

jamlee309 發表於 17-4-4 21:18
雖然要輪班,但耐不耐都放星期六日,返早就可以睇女做功課,接女放學!返中就可以送女返學,但睇唔到女食飯 ...

我都係要輪班,來緊小朋友返 k1, 都驚小左好多時間陪佢(emoji)

男爵府

我都係返shift, 最頂唔住個Night shift, 考慮緊揾份半職,但人工小一大截!掙扎中……

大宅

fafapoodle 發表於 17-4-25 22:47
我都係返shift, 最頂唔住個Night shift, 考慮緊揾份半職,但人工小一大截!掙扎中…… ...

我返night都ok, 唔瞓到好晏,就大把時間

大宅

fafapoodle 發表於 17-4-25 22:47
我都係返shift, 最頂唔住個Night shift, 考慮緊揾份半職,但人工小一大截!掙扎中…… ...

輪班及返Night shift是否好辛苦? 或習慣左就冇事?我未試過返輪班及night shift, 我在考紀律部隊, 入左去就難出返來。 我怕我45返頂唔順輪班及night shift.

大宅

tgsagl 發表於 17-5-17 07:36
輪班及返Night shift是否好辛苦? 或習慣左就冇事?我未試過返輪班及night shift, 我在考紀律部隊, 入左去 ...

輪班其實係一星期轉一次更, 頭兩日會辛苦d, 之後就習慣了, 沒有問題!我都做了19年

男爵府

tgsagl 發表於 17-5-17 07:36
輪班及返Night shift是否好辛苦? 或習慣左就冇事?我未試過返輪班及night shift, 我在考紀律部隊, 入左去 ...
年紀大左,返N shift就好似用自己嘅健康黎賺錢咁!視乎你份工個N shift係hea嘅還是堅係無得停嘅!我係後者!

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

我之前都係輪班媽咪,返文職,一個月得4日假,車程來回要2個鐘;大概半年前轉左工,返5日,朝9晚6,車程來回唔超過1個鐘;但人工少左1/3,所以要取捨,當初都掙扎左好耐,而家個仔就嚟3歲,轉工為左多啲時間可以參與佢學校既活動,因為太多都係星期六日舉行;同埋以前返夜放工時,回到家佢已經睏覺了,所以要時間多就要放棄啲人工囉

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

mandychan1611 發表於 17-4-2 17:55
本身做会計,轉左一間做酒店的会計,原來要一個月返一日星期日……我最吾慣返星期日,屋企人放假,自己要返 ...

見工個時無話你知?
要番星期日感覺真係好差
因為星期日係我既family day

別墅

island811 發表於 17-5-18 18:26
見工個時無話你知?
要番星期日感覺真係好差
因為星期日係我既family day

星期日真係好緊要, 尤其事如果老公平時要返工, 如果係我就會搵第二份工

首頁

尾頁

跳至