自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

皇帝唔急太監急,究竟你個仔知唔知錯架?如果佢無悔意,你幫得一次都唔幫得一世. 已經係成年人,慈母要湊仔湊到幾時?

侯爵府

2018復活節勳章

emilywasm 發表於 17-3-27 21:11
但係都俾番左$3000佢 佢又冇損失 唔可以私下和解嗎?

樓主, 佢咁做係刑事喎!

雖然你話比返3000蚊賣家佢冇損失, 但我想問, 如果賣家無發現, 咁你仔仔係咪無錯?

初時見啲留言都好地地, 但你一留呢一句我就覺得你自己都唔知件事嘅嚴重性係邊度, 正如偷咗人錢比人發現係咪比返錢佢就當咩事都無呢?

老實講, 如果我係賣家我一定會報警, 呃得一個極有可能呃第二個。

25歲真係唔細, 要為自己行為負責了。

我諗真係要搵定律師睇下點求情吧。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

25 歲唔細,都係搵定律師啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

emilywasm 發表於 17-3-27 21:47
律師有冇話邊個好 原全無尼方面知識:(

如果到時真係俾人告你pm 我,我再介紹俾你,不過打呢d你預左要用幾萬律師費,希望你仔仔最後無俾人告

侯爵府

2018復活節勳章

普通假文件,已經係刑事,
但而家係假銀行文件,好大鑊!
你不單騙賣家,還騙銀行!

你地家底如何?
即刻找相熟事務律師,叫佢介紹一個有類似經驗的大狀。
唔好希望冇罪,只希望求情輕判。

男爵府

其實個賣家都係嚇下你地,如果係報佐警,差人上佐黎啦,樓主早d訓啦

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

emilywasm 發表於 17-3-27 21:11
但係都俾番左$3000佢 佢又冇損失 唔可以私下和解嗎?

個個俾人踢爆就賠錢了事,仲成世界嘅。25歲係成人,應為自己做的事負責任。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

15歲就話可能不懂事,25歲仲細咩,既然唔做都做左,唔理人地報唔報警都好,希望佢受到教訓,呃人係有後果的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

其實呢d網上交易, 你仔比完錢就叫賣家比貨?? 跟住被發現? 咁賣家有無交貨?
放下自在

公爵府

2024勳章

emilywasm 發表於 17-3-27 21:47
律師有冇話邊個好 原全無尼方面知識:(

你問阿仔仲有冇其他? 單一次同重覆犯好唔同, 如果而家唔肯, 比人爆左出嚟仲衰多樣

侯爵府

靚靚C9 發表於 17-3-27 21:58
個個俾人踢爆就賠錢了事,仲成世界嘅。25歲係成人,應為自己做的事負責任。
...

咪係,個個去偷野,比人發現比返錢又係咪冇罪

子爵府

emilywasm 發表於 17-3-27 21:05
你擔心可以理解...

你內心是否覺得既然已比番錢人, 點解(對方)何不大事化小,小事化無?

又問心這25 年來, 大大小小的事, 你幫佢擋左幾多?

25 歲人...了

子爵府

靚靚C9 發表於 17-3-27 21:58
...
係架!

行使虛假文書罪.

只想起一句老新常談----->慈母多敗兒

侯爵府

2018復活節勳章

sfuhsg 發表於 17-3-27 22:02
咪係,個個去偷野,比人發現比返錢又係咪冇罪

拿,搞清楚先,如果普通偷嘢,對方肯無條件私了,係 ok 的。

但而家係偽造文件,而且 involve 銀行,係好麻煩。

子爵府

vvvir 發表於 17-3-27 21:29
錯誤的教育方式

講得啱真係錯晒

我係差館見人係網上比人呃$1000都會報警,祝樓主個仔好運

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

低能
已Delete post

子爵府

nintendo 發表於 17-3-27 22:10
拿,搞清楚先,如果普通偷嘢,對方肯無條件私了,係 ok 的。

但而家係偽造文件,而且 involve 銀行,係好 ...
我覺得樓主及其子都要在此事上反省下自己....

唉...25 歲仔偽造文件欺騙人..

個阿媽仲覺得對方點解何不算了( 雖然被找拆穿後比番錢)

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

地裂了

琥珀宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至