家庭理財

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

唔明樓主,點解對做保險人咁憎恨???
勞工保險,車既保險,印傭保險....統統都係必須要買架喎。

題外話,
我有一有錢狂人朋友,佢全家4口唔買保險架,唔買住院保險,
開公司,佢也唔做強積金,佢話仲有幾個單位收租添...話老左要住九龍趟護老院,最少3萬一個月有私人看護果隻,講野好沙陳....

我自己19歲就幫襯表姐買左人壽大病保險,中間再做加左住院保險,呢10年住左5次私家醫院,賠左廿萬左右,
呢幾年又同好朋友買左8年,15年2份純儲備保險。

基金我同銀行做的
強積金我自己管理,有時問好友意見,3間公司,最勁回報1份賺50%,另2間賺2x%,3x%,都好滿意。

如果你唔係呢2類人,你點都要搵Agent朋友/銀行諮詢,買保險。
過好,每一天!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯)

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15864911

wclaw1220    發表於 17-5-7 13:05
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

candycandy3 發表於 17-4-7 20:24
我廿歲真係最好呃... 都真係買左幾份, 銀行櫃台又買... 銀行COLD CALL打電話黎買... 朋友介紹又買.... 諗返 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

好帖

侯爵府

回覆樓主:

男爵府

咁我想問,老公做建造業,怕將來都有舊錢比屋企,所以計劃想買份保險,意外,危疾同埋人壽咁應唔應該買?擔心自己做左豬兜!感謝感謝

複式洋房

好帖!

禁止訪問

大宅

from:fishwawa
強積金我自己管理,有時問好友意見,3間公司,最勁回報1份賺50%,另2間賺2x%,3x%,都好滿意

嘩..勁過d fund佬

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

禁止訪問

琥珀宮

大力大力 發表於 17-3-28 10:42
By : coupon_prince

唉,識人傻更更買兩份保險,但搵得萬零一個月,都唔知佢點供

大宅

jackkit0615 發表於 17-3-30 21:36
回覆 SaBB 的帖子

講起...其實d...義工團..都好多呢d..搵食..又唔係真心幫人!好反感 ...

仲有,識d保險經紀仲混入教會的職青團,向d廿多歲左右埋手,真衰!

禁止訪問

大宅

回覆 ppp123 的帖子

勁過巴菲特
股神平均一年都係賺20% 左右
不過保持到幾十年

複式洋房

好貼!學野

大宅

畀面勳章

jackkit0615 發表於 17-3-29 18:47
仲有樣野...佢地好鐘意幫人睇MPF...因為而家d人聰明左同有戒心.一講保險就會彈開9尺,相反地開口拎MPF來開 ...

係!
佢地真係咁!
本身我老公在信x有個保留戶口,咁就想轉去另一間,兼且做埋半自由行在同一間!
但又唔知去到另一間後買什麼好,又擔心唔識填佢地d轉强積金公司表格,得知朋友那間有agent跟,而且那agent又係朋友的老死,段估都唔會點煩啦!
第一次見面,約咗朗豪坊見,幫我老公填好表,揀咗—100%利息基金,拿回去給老公簽名便ok,諗住走人啦!點知佢又話坐陣先啦!跟住開始查家宅,然後sell佢d每月派息基金……
我已經推佢我冇錢買,佢又話叫我老公買,又話想見我老公,又話佢阿媽都買咗20萬!我已經知賴嘢!又話老公簽完名的文件要再約我交比佢,我話寄比佢,佢又話唔得!
到第二次約交已簽名文件,在九龍灣某巴士站見,佢—落巴士就話同我去飲嘢,我又要推佢話約咗人,交咗文件我就走!
到昨日,佢whantrapp我,話嗰d每月派息基金剛派了9.75厘,我即時同佢講老公借了錢比人,冇錢買同埋唔好意思啦!
之後佢就話唔緊要,跟住就話我老公d強積金已全數過晒嚟,想約我同老公出嚟,教我地上網轉基金!
我同佢講,老公已成功登記網上服務,不出來了!
之後佢話利息基金尚未投資,一定要約我地出來網上轉基金!
其實佢講大話,已經揀咗利息基金,又點會未作投資?
我冇篤爆佢,因為佢係我朋友的老死,我只同佢講,唔再掂老公d强積金,而且同老公為咗借錢比人件事鬧緊交,諗住佢知難而退……
點知佢話點都要約我地轉基金,叫我問佢收幾點,約朗豪坊等!
佢講大話不特止,仲要夾硬迫我地見!算!我都忍佢!
我回覆佢話,老公不轉基金,不出來了,不好意思!
她還死心不息,錄咗3段whantsapp語音信息比我,話我老公强積金中的利息基金,不是强積金投資的—種,如果唔出來轉的話,所有錢會去了預設投資 ( 第一次見面的時候,我曾經講過老公不喜歡預設投資 ) 估唔到佢咁樣講大話嚇我,我即時打上佢公司查詢,看看是否真的,雖然知佢講大話,但都想再多—點証實!
出唔晒,下—頁!

大宅

畀面勳章

jackkit0615 發表於 17-3-30 18:18
回覆 SaBB 的帖子

係呀..所以要小心...因為據我所知...MPF的佣金只有0.5-2%左右.基本上冇肉食..佢地借用MP ...

出唔晒再寫!
我打上去問,要3人會議問老公身份証同地址,( 因我老公返工真係好忙 )老公收線後,我問老公的強積金是否未有作出投資指示?
客服幫我查,之後話我老公有作出投資指示,是買了100%利息基金,我問佢利息基金是否投資一種,客服話係,之後收線!
之後我在whatsapp回那條大話精一句,老公已打去xx問,( 即佢公司 )
佢仲厚面皮死撐!話我唔信佢!
話我打上去問,咁要agent做咩呢!下册—百字……
大佬!邊個講大話先?
好想問佢知唔知嘜嘢係職業操守?
為咗呃人出嚟sell份死人每月利息基金!都同去講咗唔買啦!
當初都同佢講咗我老公好忙,否則洗鬼我出來咩!
就算上網轉基金,都唔洗出來轉啦!
我老公在家上網轉唔得咩?
不知所謂!
最慘係朋友唔信我!
竟然信佢老死!
還怪我好打上去佢老死公司問!
有冇諗過係佢老死過份在先?
沒諗過這個朋友對人不對事……
好失望……

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

諗唔到 發表於 17-5-12 00:35

係!

這間是否康x / Conxxx ?

買基金真係好傷

大宅

畀面勳章

大力大力 發表於 17-5-12 01:10

是宏x

大宅

畀面勳章

大力大力 發表於 17-5-12 01:10

我昨晚真係喊咗出嚟……
好心痛……
到呢一刻我個心仲係痛!
—路以來,在我心裏,我這個朋友是很好的,在我眼中,她是一個對事不對人的人嚟!
但結果我看錯人,
其實諗深一層,我是乜水啫!
人地一定幫老死,明知佢錯都撐!
經一事,長—智
以後我都會同任何人保持距離!
亦希望大家小心大話agent,唔好比佢地有機可乘!
佢地勁厚面皮,對付呢d人真係唔好留力!
否則只有谷氣!

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊