醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

好初期病徵, 唔想食藥.... 可用膠布?? 請指教, 謝謝.

珍珠宮

可以試吓

大宅

yokochiu 發表於 17-3-28 17:57
好初期病徵, 唔想食藥.... 可用膠布?? 請指教, 謝謝.

其實食藥或藥貼都只能減慢退化速度
我媽初期兩樣一齊用,但因藥貼會令皮膚痕癢,所以初期佢識自己搣左藥貼

別墅

我朋友試比佢爸爸食supplement有改善,精神都好左

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 Bear1010 的帖子

藥貼是什麼原理去延遲腦退化速度呢??
必須貼身上指定位置 (如背部, 長者就唔能夠自己搣左藥貼)??
街外藥房可買到??

謝謝了

男爵府

發現咗此病有幾耐?家人發現還是醫生診斷出來?像之前某人回應,若患有此病,食藥或貼藥衹有將病情的惡化時段延長,一般來說是因為大腦的海馬體萎縮,記憶力減弱,但最重要是以醫生診斷結果為準,若是初期的話,用藥物+上生活上認知訓練,使家人在照顧方面會得心應手,你可以上網找尋認知障阻症協會及有關機構了解及尋求協助。

333s    發表於 17-5-15 21:51

大宅

yokochiu 發表於 17-4-3 13:59
回覆 Bear1010 的帖子

原理我不太清楚
但膠布要醫生處方,所以一定要睇醫生
另外膠布係可以貼前胸,手臂及背部
我一直都貼背部,但要明白初期至中期佢仲好醒,唔舒服自然會撕走,而且佢好醒咁係你唔為意時就撕左並好快手咁扔左

珍珠宮

我爸有用過, 貼穴位. 但我諗初期可能用處大D. 宜家無用了. 佢其實都行得走得, 記得D人, 係唔識路, 同有時失禁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 2monkeysmom 的帖子

what supplement ?

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

紫翹 發表於 17-4-5 17:15
我爸有用過, 貼穴位. 但我諗初期可能用處大D. 宜家無用了. 佢其實都行得走得, 記得D人, 係唔識路, 同有 ...

記得人,但唔識路咁又奇喎

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

第一次知有藥貼

珍珠宮

MM2005 發表於 17-4-15 20:04
記得人,但唔識路咁又奇喎

唔奇怪,因為腦退化都有分幾類,我爸爸係中風之後咁!

同埋去到最後退化晒就唔認得人同失去功能,佢暫時ok, 佢間中有失禁

大宅

我媽有食過藥,有用過貼,但都唔得,思想上無咩好到,反而令佢柏金遜症狀多左,行動差左好多,又成日流口水,醫生話既然無好處就停晒佢,佢話藥都係幫唔到好多。

男爵府

回覆 yokochiu 的帖子

貼服腦退化症藥貼好貴一盒,問醫生貼服方法、劑量及位置,照顧者要跟貼貼服次數,用畢要撕下再重新貼服新貼,否則會Over Dose.

象牙宮

請儘早進行評估及診斷,以便延緩退化速度及減低照顧者的壓力
從而提升患者的生活質素。

容易忘記近期發生的事情 ... 子/女要留意。

我老媽 ... 有腦退化, 不是我積極找社工, 就太遲.... 2年前, 就留意到,. 家中亂七八糟, 不整結。
至今年政府進行評估及診斷 安排 上門訓練, 另外須去老人中心做訓練。
关注力不足。我媽是 老年兒童了。

患者的記憶力及其他認知功能 (例如學習、理解、語言運用、方向感及判斷力等)
會逐漸失去。記憶力衰退,影響日常活動; 處理熟悉的事情出現困難; 對時間、地點和人物感到混淆;
判斷力減退; 把東西放在不適當的地方; 對較抽象的觀念 ...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

http://www.jccpa.org.hk/tc/produ ... nd_orders/index.php

專為提高腦退化症(前稱﹕痴呆症)患者生活質素的產品
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

各位:患上此症,患者與照顧者同樣辛苦,尚未有此症者應該好好愛錫自己,免受被照料之痛。

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

請問有冇醫生介紹?

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

請問有冇醫生介紹?

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

2monkeysmom 發表於 17-3-29 16:06
我朋友試比佢爸爸食supplement有改善,精神都好左
Which supplement? Thanks.

首頁

尾頁

跳至