夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

呢篇文章好有趣,QUOTE出來大家分享或討論下..

"有啲人結咗婚之後,或者拍拖好多年先驚覺對方根本唔係一個好對象,然後覺得自己好似上錯賊船,痴心錯付咗好多年咁。但其實睇清楚一個人要咁多年咩?會唔會係自己一直無好好觀察自己嘅另一半?

撇除呢個婚後性格突變嘅不可預視因素,其實你嘅另一半係點,唔使等到結婚生仔先睇清楚,拍拖時候其實已經可以睇到七成。

你可以由對方點對家人開始觀察,阿媽話齋「揀男人就要揀個孝順」,原因其實都係從對方點對自己父母,你可以見到佢係一個點對家人嘅人,從而預視到有日你變成佢家人,你家人都變成佢家人時大概會得到點樣嘅對待。

你又可以由對方處理金錢嘅態度,一個孤寒或大洗嘅人唔使等到結婚就見到,無話孤寒同大洗一定唔好,最緊要係你問心自己接唔接受到。

同樣,拍拖時會遇到好多唔同事情,你都可以從中睇到對方係一個咩人。其實真係唔難幻想同呢個人結婚之後大概會係一種咩生活,只係有啲人拍拖時太盲目,根本無好好諗清楚對方係咪真係適合自己,所以先會有覺得「上錯賊船」嘅感覺。責怪對方唔係好男人(/女人)嘅同時,都要問下自己有無帶眼識人,有無用腦去談戀愛。"

子爵府

回覆樓主:

對父母好原來最後係媽寶咁點搞
阿媽永遠是對的,最好的!

FiFiMa    發表於 17-3-31 17:38
未經本人同意,請勿轉載內容!

別墅

雲妮彭 發表於 17-3-30 09:28

"有啲人結咗婚之後,或者拍拖好多年先驚覺對方根本唔係一個 ...

但是有啲人結左婚二三十年先變...
無端端揾真愛,
無端端轉型發現自己係like同性....

有些人拍拖十幾年,一起供樓(同居)層樓都就供完,之後先結婚,諗住乜都睇清睇楚....
最後都係要離婚⋯⋯

現世代真係乜人都有,乜野都會發生,
老士d講世事無絕對,只有真情x

男爵府

開心吸收勳章

講家寫就天下無敵, 做就盡量都唔好有心無力, 而且要再比D力. 唔好講宗教, 同居係一個觀察既好時間, 有乜衰野都唔可能扮足成年咁耐 .... 女神都要剪腳甲同去大便 .... 而且D大便都係...... 臭的.
好啦 ... 關係係要雙方經營.
某程度上, 以前既盲婚啞嫁比現在既婚姻關係來得天長地久, 白頭到老. 當中一定有原因, 以前老人家教話, "物件壞左, 係會拎去維修, 而唔係丟落垃圾桶." 可能 e 種態度, 令到婚姻長久.
最後, 如果外母永遠是對的, 我估我應該唔會結得成婚. 因為我係外母們眼中既壞份子, 衰人, 無出色, 搵錢唔多又窮既會計佬.

翡翠宮

講得好啱,最驚就系拍拖果陣自己編製幻想,睇唔清身邊嘅人,結婚之後發現幻想與現實嘅落差,又怨天怨地,好搞笑

翡翠宮

我都遇到过D唔理现实钟意发梦嘅人,真系好傻好天真

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得, 拍拖時雖然都應該清楚知道男方係咩性格,習慣,觀念等,
不過結婚後,因為柴米油鹽,加上小朋友既出世等等, 係經歷既過程中,
會產生種種既矛盾衝突, 之後先性情有變......加上激情過後,生活變得平淡,
就容易產生厭棄情緒啦......

遇到呢D情況,積極尋求解決方法,比動輒鬧離婚比較好.

子爵府

雲妮彭 發表於 17-3-30 09:28

"有啲人結咗婚之後,或者拍拖好多年先驚覺對方根本唔係一個 ...

如果婚後因工作環境變成大滚友又點在婚前觀察?世事係變幻莫測

民房

要用心觀察,包括好多方面。與家人關係良好有時只係表面野。

不是看一個人在無風無浪丶順境時的表現,更重要看這個人在困難時的表現,例如大家意見不合,發生衝突時,仍然因為珍惜對方,努力求和解同進步嗎?

感情會變因為人的思想會變,所以每天或久不久打開話匣子,了解大家當下的想法,而不要認定對方就是三年前丶五年前丶或十年前那個他。

複式洋房

不是看一個人在無風無浪丶順境時的表現,更重要看這個人在困難時的表現,例如大家意見不合,發生衝突時,仍然因為珍惜對方,努力求和解同進步嗎?

有時好矛盾

無風無浪丶順境時 當然正正常常

但係,意見不合衝突總會發生,都先要有一方退後一步,而那個通常都係自己....

首頁

尾頁

跳至