論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我家姐姐未夠一年,唔多講自己屋企的事,只知道佢想賺錢搬近D城巿o你地姐姐會講咩話題呢?會講屋企、情史嗎?

侯爵府

回覆樓主:

工人講佢以前份工,新屋,老公,仔,農場,佢屋企人,工人朋友,差唔多咩都講

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會同工人傾閒偈,無興趣知佢D野

大宅

ninachu 發表於 17-3-30 18:12
工人講佢以前份工,新屋,老公,仔,農場,佢屋企人,工人朋友,差唔多咩都講
...

我嗰個都係

子爵府

回覆樓主:

舊工人就成日講,仲講埋鄰居啲嘢俾我聽,新工人就冇乜點講,一來佢比較靜,二來佢未婚又冇仔女,鄉下有個妹但自細唔同住,我諗佢算冇人冇物,冇乜好講

侯爵府

無。我也不想聽!

我想聽聽我家事多d . 我的老爸,我的貓貓!夠了!

保持距離,借錢免問。

大宅

陪月勳章

"舊工人就成日講,仲講埋鄰居啲嘢俾我聽,新工人就冇乜點講" 我新工人都係咁。

佢So far都做得幾好,佢有個女同我個女一樣大,我也奇怪佢冇乜提起自己個女,好似唔掛住咁。

男爵府

好少同佢傾計, 有時講開會問下佢屋企嘢, 好少特登問, 問佢會講, 佢都好少主動講, 無乜事我唔會同佢傾計, 嚟左一年, 我都係最近先知佢有個姐姐喺我屋企附近打工仲要做左好多年。姐姐無咩做都會自己返入房,

男爵府

laibebemama 發表於 17-3-31 12:13
好少同佢傾計, 有時講開會問下佢屋企嘢, 好少特登問, 問佢會講, 佢都好少主動講, 無乜事我唔會同佢傾計, 嚟 ...

有啲似,成日返入房,唔傾計,有嘢問見面唔問,用whatsapp問都唔知續唔續約好

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

以前嗰個印傭乜都講,講下老公﹑仔女﹑以前細個讀書d曳嘢﹑工人之間嘅趣事,食飯都一齊有講有笑,相處得好舒服,佢亦冇問過我借錢(反而係我試過叫外賣唔夠cash , 要問返佢借住先 ) , 之後新黎嘅菲傭,唔講嘢,乜都收收埋埋,明顯睇到佢每日只想盡快入房,根本建立唔到好關係。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

靚靚C9 發表於 17-3-30 21:08
唔會同工人傾閒偈,無興趣知佢D野

Me too

大宅

回覆樓主:

我家姐姐基本上咩都講。
知道佢同家人感情好好,我放假見到佢同家人skype.佢爸爸仲開玩笑下次返去時帶埋我個女返去。

男爵府

fibe0313 發表於 17-11-30 23:43
我家姐姐基本上咩都講。
知道佢同家人感情好好,我放假見到佢同家人skype.佢爸爸仲開玩笑下次返去時帶埋我 ...
Uncle好,姐姐唔會差,讚

大宅

juanmc 發表於 17-11-30 23:46
Uncle好,姐姐唔會差,讚

希望係咁!
姐姐黎左一個月多d.
佢唔懶亦都唔係非常勤力。
不過佢對丫女都幾有耐性同愛心。
佢黎左1個月,我女變得重磅左。(之前長期厭食)。
清潔就一般啦…
但煮野食非常好食。
我都覺得自己唔係請左個helper,係請左個廚師返屋企

男爵府

joanie731 發表於 17-11-29 13:32
以前嗰個印傭乜都講,講下老公﹑仔女﹑以前細個讀書d曳嘢﹑工人之間嘅趣事,食飯都一齊有講有笑,相處得好 ...
位印姐姐有計傾幾好,僱主同姐姐相處得尼生活都開心啲,咁你覺得菲姐姐內向、懶定對你家人有偏見(我個人覺得佢哋疑心好重或者好小心眼)?

侯爵府

juanmc 發表於 17-12-1 00:14
位印姐姐有計傾幾好,僱主同姐姐相處得尼生活都開心啲,咁你覺得菲姐姐內向、懶定對你家人有偏見(我個人覺 ...

佢哋通常係疑心好重,小人之心。

男爵府

回覆樓主

基本上姐姐同人傾電話時就好多嘢講,好開懷,同住僱主就只想早d入房,唔想俾你知咁多嘢

男爵府

畀面勳章

juanmc 發表於 17-12-1 00:14
位印姐姐有計傾幾好,僱主同姐姐相處得尼生活都開心啲,咁你覺得菲姐姐內向、懶定對你家人有偏見(我個人覺 ...

內向、懶同有偏見,3 樣都有
認同你會話佢哋疑心好重同好小心眼,就算一d好簡單嘅嘢,都起晒杠驚人唔知想點,但係自問冇做過令佢不安嘅嘢,我地平時同枱食飯,佢上工兩日就入院住左17日,我地完全冇怪佢,仲好關心佢,正常人都應該感受到我地對佢嘅善意啦,唔明點解佢性格咁,當日佢resign 玩嘢,我打去新agent度求救,agent第一句就話:你嗰個係菲定印?如果菲傭要小心d , 唔好怪我有偏見,菲律賓姐姐真係奸好多。
我覺得雖然話大家係僱傭關係,但住埋同一間屋,都可以有真心交流。

男爵府

畀面勳章

princesscupcake 發表於 17-12-1 02:48
佢哋通常係疑心好重,小人之心。

超啱! 小人之心!
菲姐入院保險唔包,我地前後比左幾千蚊醫療費,冇出過聲怪佢,因為我知道僱主係要負責醫療,而且好彩銀碼唔算大。
點知有日講起要同保險renew返d資料,費事有咩藉口又唔包,佢就講:"i think it's depends on different plan." , 即係話我買平plan先冇得claim, 而事實係我已經買最貴嘅危疾plan , 只係佢喺海外受傷,保險當然唔包。
嗰刻我就明呢個人點諗嘢,把口就話多謝我地咁照顧佢,但實制內心係覺得僱主孤寒先冇保險保佢。

複式洋房

我個印尼姐姐嚟左差不多一星期,因為想知道佢嘅背景,所以都會問佢家人,前僱主同佢點相處等等,跟住佢同我講佢可以見到鬼,佢話佢唔驚,但我就好驚!

首頁

尾頁

跳至