論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇平 較可靠的 hostel 介紹? 可比佢 stay 一下

PS 我也知,咁様不合法例

禁止訪問

侯爵府

新到,住2 星期boarding house?

除了犯法/ 保險等問題,姐姐可能極度學壞才是重點。我姐姐也說大部分boarding house 不是好人 ,固意跳工break contract, 不停shopping 等等。

保險也是一大問題。大吉利是,一定無得賠。(住得boarding, 姐姐一定周圍去玩去癲)

男爵府

回覆 fishchow 的帖子

其實你未 ready,點解唔叫她遲一些才從菲出發來,香港或菲批咗的簽證有一個有效時段.

大宅

bblover123 發表於 17-3-30 23:34

其實你未 ready,點解唔叫她遲一些才從菲出發來,香港或菲批咗的簽證有一個有效時段. ...

我想100% 確實新工人到咗,才炒舊工人。舊工人 5月2號才放大假,在港有段真空期。

或者,到時是舊工人住 boarding house

大宅

炒咗工人就唔係你嘅人, 你唔需要理佢住邊度.

新工人一到, 你可即炒舊工人, 當然要比一個月代通知金.

子爵府

fishchow 發表於 17-3-31 00:18

我想100% 確實新工人到咗,才炒舊工人。舊工人 5月2號才放 ...

你炒佢嗰日,佢已經即刻可以放大假啦!

你炒佢,補佢一個月工資,回鄉機票加$100,當月按比例工資,加未放大假錢

工人簽收妥當,送佢出門口,bye bye, 你就唔使理佢去邊,住邊,做乜野

男爵府

新工人到那天,agent 話你知她到埗可接回家的當天或下一天,你可以即炒舊工人。
你唔喺想用一個月的通知期嚟炒舊工人呱?
我炒二個菲,都喺agent 通知我新工人到的那一天,即炒舊的。

大宅

bblover123 發表於 17-3-31 09:56

新工人到那天,agent 話你知她到埗可接回家的當天或下一天,你可以即炒舊工人。

不是,我會比突到完約期,多過一個月代通知金少少。連長服,$5萬幾。

水晶宮

fishchow 發表於 17-3-31 11:39
不是,我會比突到完約期,多過一個月代通知金少少。連長服,$5萬幾。

你肯賠多过工人應得的, 工人拎錢即走, 你就可接新工人回家。千祈唔好比新工人住boarding house, 佢有咩冬瓜豆腐你就麻煩!

首頁

尾頁

跳至