義工

美容扮靚 今日: 287|主題: 121427

跳至
樓主: bebela
The Ordinary serum 又平又好用  

珍珠宮

國民生產總值:36114

2018勳章

jesswu 發表於 17-4-5 12:16
好開心,今日收貨

正呀!快d用! 有冇買Advanced Retinoid 2%? 好想買來搽頸

子爵府

國民生產總值:11520

Elenalan 發表於 17-4-5 13:09
正呀!快d用! 有冇買Advanced Retinoid 2%? 好想買來搽頸

我買咗,唔知有咩作用呢?

男爵府

國民生產總值:7467

Elenalan 發表於 17-4-5 13:09

有呀jm
我直情會試搽面……隻skin ceutical搽到我甩皮……唔知呢隻點……不過呢隻有兩隻retinoid成份撈埋,好似話溫和唔敏感wor.....一於做下白老鼠, 開頭一星期搽住兩晚先,容後報告(我敏感型,如果我ok應該大部分人都ok)……

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2018勳章

jesswu 發表於 17-4-5 13:28
有呀jm
我直情會試搽面……隻skin ceutical搽到我甩皮……唔知呢隻點……不過呢隻有兩隻retinoid ...
但塊面打laser前後14日唔搽得retinol/ retinonids, 咁妳個個月都打laser, 咪冇機會搽lor?所以我只係諗住搽頸...上年我搽左兩支retinol, 頸紋淡左, 條頸滑左好多

珍珠宮

2018勳章

fathippo 發表於 17-4-5 13:27
我買咗,唔知有咩作用呢?
Retiniod以前係prescription retinoids要醫生處方, e.g. Retin-A, 佢比Retinol更powerful, 因為可以轉化做更多Retinoic acid (當今最有效去紋成份、刺激細胞更生、膠原增生、淡斑/色素、增加皮膚彈性...), 最理想o既去紋去黑眼圈眼霜最好有齊Retinol和Vitamin K.
但平時over-the-counter skincare最多只有0.5-2% retinol, 而retinol轉化做retinoic acid能力大概只有retinoids的1/4 (聞說), 所以Retinoids係更poweful。

The Ordinary聲稱技術上可以將retinoids用capsules包住, 俾皮膚吸收時大大減低刺激性。

我平時最多只用到0.5% Retinol。所以好有興趣試呢隻Advanced Retinoid 2%。

大宅

國民生產總值:3536

請問中文介紹邊度睇到? 網站搵唔到

男爵府

國民生產總值:7467

Elenalan 發表於 17-4-5 13:54
Retiniod以前係prescription retinoids要醫生處方, e.g. Retin-A, 佢比Retinol更powerful, 因為可以轉化做 ...

多得你比到呢方面的資料我……
我對護膚品成份知識好淺薄,開始有興趣學下,了解多左先試比不斷道聽途說再不斷做白老鼠好!

多謝你提醒我做laser唔用得retinol,我差d唔記得……
我估我做多三四次收工……忍下先,而家搽下眼週(其實眼週用不用得?)和頸先……

大宅

國民生產總值:4608

Retiniod以前係prescription retinoids要醫生處方, e.g. Retin-A, 佢比Retinol更powerful, 因為可以轉化做 ...

想請教做完hifu,+ 會否好多skin care products 唔用得?

大宅

國民生產總值:3232

2018勳章

等各位用後感

子爵府

國民生產總值:11520

嘩⋯好多謝你咁詳細資料!

翡翠宮

國民生產總值:76272

我等緊香港同澳洲有得賣佢. 好想試佢隻vitamin c 同retinoid

大宅

國民生產總值:1643

嘩!好多野想試

珍珠宮

2018勳章

jesswu 發表於 17-4-5 14:17
我對護膚品成份知識好淺薄,開始有興趣學下,了解多左先試比不斷道聽 ...
我見好多外國人係咁買Retinol搽undereye/ crow's feet位去皺紋, 佢地好進取唔怕甩皮, 事實佢地好易有眼紋表情紋, 搽Retinol對佢地d眼紋好有效。我覺得你可以試下溝dd去你平時d eye cream mix埋用, 試下搽一次睇反應, 但最初唔好每日用, 最好係隔幾晚先一次, okay先慢慢加到隔晚、每晚、早晚...我之前用retinol都係咁樣漸進式去搽。

珍珠宮

2018勳章

iris007 發表於 17-4-5 14:57
想請教做完hifu,+ 會否好多skin care products 唔用得?
我冇做過hifu, 不過咁高能量療程基本都要有前後14日間隔唔好用retinol/ 果酸/ 微針等產品...可以問番治療師

珍珠宮

2018勳章

回覆樓主:

呢個post好毒! 我失守喇!! 啱啱placed order!! 好可惜Arbutin冇貨…B3又冇

買左Retinoid, Buffet, B5, MAP, Ascorbyl Glucoside (呢隻Vit C成份美白好得),rosehip seed oil, moisturizing cream

珍珠宮

2018勳章

回覆樓主:

多謝樓主真心分享

別墅

國民生產總值:747

Elenalan 發表於 17-4-5 17:42
呢個post好毒! 我失守喇!! 啱啱placed order!! 好可惜Arbutin冇貨…B3又冇

買左Retinoid, Buffet ...

已經入手左嚟幾枝
Buffet感覺上有d難吸收

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

國民生產總值:816

Elenalan 發表於 17-4-5 17:42

買左Retinoid, Buffet ...

試完隻vit C share 下好唔好用,用完手頭果d我都想試下新野

別墅

llcheng2 發表於 17-4-5 13:54
請問中文介紹邊度睇到? 網站搵唔到

你copy條link在browser開ah
唔知點解在BK click條link會去左英文版
http://bit.ly/2nUpCCb

別墅

jesswu 發表於 17-4-5 14:17
我對護膚品成份知識好淺薄,開始有興趣學下,了解多左先試比不斷道聽 ...

我知呢個成份是因為好耐之前睇報紙話記者問個醫生點解佢70幾歲仲皮光肉滑,醫生就話因為用retinoid cream
本身隻成份是醫暗瘡用,所以用完會乾,而抗老其實是其中一個副作用

呢個成份可以幫助細胞溝通,從而改善皮膚,初初用的時候會敏感同甩皮,因為皮膚要時間適應,可以一個星期用2-3次,再慢慢加密d

仲有日頭唔好用,呢個成份光敏感架,孕婦都唔用得,對bb唔好
睇下呢度詳細資料http://bit.ly/2nDutDY

鄭太太amy    發表於 17-4-14 23:06

12345678910... 74
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.