義工

美容扮靚 今日: 286|主題: 121427

樓主: bebela
The Ordinary serum 又平又好用  

大宅

國民生產總值:4608

winnie5960 發表於 18-2-8 22:56
應該全部都係溫和

其實你搽咗咩係眼部皮膚,你都冇講。

大宅

國民生產總值:4424

iris007 發表於 18-2-8 23:02

Sorry
先搽Caffeine Solution 5% + EGCG 同
Buffet
其他都有小小蓋左上面

大宅

iris007 發表於 18-2-8 23:02

其實5止眼多左好多紋
两個面頰連至成塊面都成日猛猛緊,虎紋勁左
感覺塊面好乾
但我搽左幾層精華加cream

大宅

winnie5960 發表於 18-2-8 23:06
Sorry
先搽Caffeine Solution 5% + EGCG 同
Buffet

搽水劑serum都要再搽眼霜,serum 唔可以代替眼霜。

大宅

winnie5960 發表於 18-2-8 22:56
應該全部都係溫和

glycolic 7% toner 我唔 建議日日用,始終係aha,會令皮膚變得太簿, 如果你係乾肌又用niacinamide+zinc, 有機會會太控油收毛孔,令皮膚乾同拉緊,冬天用情況會更明顯,其他primer 同Mositurizing factors 我未用過比唔到意見。

大宅

iris007 發表於 18-2-8 23:25

glycolic 7% toner 我唔 建議日日用,始終係aha,會令皮膚變 ...

多謝你地
我試下停用幾日睇下有無好轉
另外再full下mask

別墅

國民生產總值:816

winnie5960 發表於 18-2-8 23:48
多謝你地
我試下停用幾日睇下有無好轉
另外再full下mask

retinol同酸唔好一齊用,2隻用完都會乾

大宅

國民生產總值:4419

fayefa 發表於 18-2-8 16:18
唔該曬! 咁喺咪揸曬之後再揸自己啲cream吖?
唔使客氣,可以呀~

男爵府

國民生產總值:8719

回覆 tingting2200 的帖子

我都有用alpha lipoic acid 5% 起初我都怕會過敏.但好彩無事.雖然真係幾臭.不過我覺得用後第日皮膚有光澤咗好多.(其實有衝動想晚晚用,可惜網上又話唔得...............)Retinol 0.2% in Squalane我之前都有用.亦都唔錯(可惜跌爛咗)我打算得等asos返貨時買0.5%嚟試.
granactive retinoid 2% emulsion就麻麻地.用完都唔覺有咩特別.
哩個牌子既野真係唔錯.當然唔係好用到極.不過以咁既價錢就真係唔差.不過缺點係有d會有擦膠碎. 例如b3,b5,buffet.................

琥珀宮

國民生產總值:193365

2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

omax 發表於 18-2-10 04:09

我都有用alpha lipoic acid 5% 起初我都怕會過敏.但好彩無事.雖然真係幾臭.不過 ...

你呢枝網站有寫一星期最多2-3次,但Latcid acid可以就可以每晚用,唔會令到皮膚薄,上網可以搵到資料,不過通常用到咁上下,皮膚會習慣咗,所以效果會唔顯著,建議一晚用acid晚用A酸產品

長期使用果酸,並不會使皮膚愈用愈薄。

根據國外學者的臨床報告,

果酸實際上可角質代謝正常化,

使表皮層最外層的老廢的角質細胞脫落,使真皮層增厚度,

使皮膚經過這雙重作用變得更緊實光滑有彈性。

長期使用各種果酸類產品一段時間後進行比較,

治療後皮下膠原纖維蛋白,彈力纖維蛋白,玻尿酸都大幅增加

琥珀宮

2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

iris007 發表於 18-2-8 23:25

glycolic 7% toner 我唔 建議日日用,始終係aha,會令皮膚變 ...

呢枝tonic可以日日用,好出名個枝pixi toner都含5% glycolic

琥珀宮

winnie5960 發表於 18-2-8 23:09
其實5止眼多左好多紋
两個面頰連至成塊面都成日猛猛緊,虎紋勁左
感覺塊面好乾

你咩年紀?

我之前係隔日用Glycolic Acid 7% Toning + Lactic Acid 10% + Buffet + Magnesium Ascorbyl Phosphate

用咗兩個月,皮膚好咗,而家keep住隔日用 Toning 同 Acid,精華同cream用番自己用開個啲,因為仲有啲舊野

眼部如果用Caffeine Solution之後一定要加眼霜,我之前係朝早先用,已經用哂,無回購

子爵府

國民生產總值:11058

認識瑞士牛牛第一回

bebela 發表於 17-4-1 12:17
分享隻又平又好用的牌子The Ordinary,佢是隻加拿大醫學牌子,我睇Wayne Goss d 片介紹又平平地($50-$100) ...

點解咁平ge, 邊度產ga?
一定要信用咭嗎?

琥珀宮

michelle9867 發表於 18-2-10 09:26
點解咁平ge, 邊度產ga?
一定要信用咭嗎?

如無記錯,係加拿大產品

其實單睇一枝好似好平,但每次搽2-3枝,所以都唔算好平

大宅

stkyo 發表於 18-2-10 08:39
你咩年紀?

我之前係隔日用Glycolic Acid 7% Toning + Lactic Acid 10% + Buffet + Magnesium Ascorbyl P ...

我26、
可能頭3日我太進取 ,隻隻都用
停用左一晚,果晚厚full保濕霜黎訓教
第二朝好番好多,乾紋減淡番

而家我會隔住黎用

琥珀宮

winnie5960 發表於 18-2-10 10:35
我26、
可能頭3日我太進取 ,隻隻都用
停用左一晚,果晚厚full保濕霜黎訓教

官網建議1次唔好用超過3款精華,同埋有啲唔可以一齊用

大宅

國民生產總值:4419

omax 發表於 18-2-10 04:09

我都有用alpha lipoic acid 5% 起初我都怕會過敏.但好彩無事.雖然真係幾臭.不過 ...
我每次用alpha lipoic acid 5%,我老公都會問我:你聞唔聞到有d臭味啊?不過效果好我就唔理佢

你覺得granactive retinoid 2% emulsionRetinol 0.2% in Squalane效果好?

b3,b5,buffet.有擦子膠碎應該係當中有成份大分子,我都買左buffet,效果不功不過咁

子爵府

國民生產總值:11058

認識瑞士牛牛第一回

stkyo 發表於 18-2-10 09:46
如無記錯,係加拿大產品

其實單睇一枝好似好平,但每次搽2-3枝,所以都唔算好平

可惜我無credit card!

男爵府

回覆 stkyo 的帖子

請問有咩Latcid acid好介紹.另外其實佢同alpha lipoic acid功效有咩唔同?我之前都有上網睇過但都唔太明...............

男爵府

係呀!我覺得granactive retinoid 2% emulsion唔太好用.搽咗都唔覺有咩變化.我係與alpha lipoic acid 5%隔晚用.當用咗retinoid第日同無搽無分別.但acid就唔同用咗第日皮膚明顯比較好.所以retinoid用完就會轉用Retinol 0.5% in Squalane(我之前用retinol 0.2%第日感覺皮膚有好轉)其實buffet我好鍾意用.雖然效果唔明顯,但都覺得皮膚比之前緊緻咗.虎紋無以前咁勁.哩支我必定回購(反正抗衰老係要長期作戰,用後可以拖慢衰老期就可以了)

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.