醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

我爸腳痛, 已經有超過十年, 五十歲那時為了義氣, 為了工作完全唔去睇醫生, 一直都是做搬野, 我覺得九成是搬重野所致. 話唔聽, 依家話係關節勞損加退化, 當時如果早點睇醫生, 依家應該都已換左膝頭關節.
已排隊等做手術, 醫生話可能要等5年以上, 佢咁辛苦, 真係唔知點...我已買晒全年保健藥(軟肺素, 葡萄糖胺俾佢, 又安排住AIR波鞋....

明又就係拜山日, 我一早都勸佢唔好去, 因為山路真係崎嶇不平, 佢一定撐唔住...

點知?! 佢星期六開始, 食左兩粒醫生開俾佢既"勁"止痛藥 (醫生處方是一粒, 仲要係超級痛先好食), 佢食多左, 諗住效果好, 可以應付明天拜山.

尋日爸爸突然打來, 話又暈又嘔, 心口痛. 嚇到要即刻回去, 先知道佢連續兩日食多左粒藥, 我就留下睇住佢, 睇情況....我看"勁"止痛藥的說明書, 原來是有這些副作用 (暈,嘔, 心口痛). 佢食多左, 更加明顯會有...

到黃昏, 佢頂唔順, 佢話想入急証室....我怕要等好耐, 於是搵個私家睇, 都是爸爸吃得太多, 同埋本身隻藥有瑪啡...下次要去政府到換藥. 私家俾左一些解藥佢, 今朝好了點....

我真係好唔開心, 爸爸成日夾硬來, 最後苦了自己...我話佢, 又或講道理, 完全聽唔到, 我爸是聽力退化. 攪極耳機都話聽唔到野.只是活在自己世界.

苦了佢, 苦了我媽, 苦了全家人.

有無過來人分享下....

男爵府

我媽有老人科定期覆診, 有時天氣唔好引致風濕骨痛(輕微),
醫生次次都開定止痛藥 ,我叫佢唔係嚴重就唔好食,話左有副作用!
但成日唔聽話, 少事都食, 不過係食一粒。

索性叫工人姐姐收埋少少,其餘就掉左去 !因為佢有事咪即係家人有事, 確實煩 !

珊瑚宮

有些止痛药会食到腎衰竭要洗腎的
玩具萬歲!

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆樓主:

尋日, 爸爸最後都要去拜山, 但行得超辛苦

子爵府

yitaihop 發表於 17-4-5 07:02
尋日, 爸爸最後都要去拜山, 但行得超辛苦
去問一問我睇開果個中醫(骨科),問佢有無得醫,有無辦法減輕痛先.如果醫佢收得彼貴,但只係問疹佢只收300,佢唔會逼人醫,會報價然後叫妳番去諗清楚才決定醫唔醫

象牙宮

yitaihop 發表於 17-4-3 09:17
我爸腳痛, 已經有超過十年, 五十歲那時為了義氣, 為了工作完全唔去睇醫生, 一直都是做搬野, 我覺得九成是搬 ...

腳痛, 已經有超過十年, 子/女帶去醫吧。
腳疼, 还是痛風症
醫生 檢下。

平時在家浸下腳, 花費少, 簡單D

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

有冇帶阿爸去照下腳,睇下發生咩事??

男爵府

Mrsautheart 發表於 17-5-23 13:49
有冇帶阿爸去照下腳,睇下發生咩事??

有, 是退化

複式洋房

有冇問過爸爸腳既邉度痛呀??

男爵府

Mrsautheart 發表於 17-5-29 18:05
有冇問過爸爸腳既邉度痛呀??

Knee

別墅

pigmei 發表於 17-4-13 11:37
去問一問我睇開果個中醫(骨科),問佢有無得醫,有無辦法減輕痛先.如果醫佢收得彼貴,但只係問疹佢只收300,佢唔 ...

請問可以 pm 個醫生資料俾我嗎?

洋房

yitaihop 發表於 17-4-3 09:17
我爸腳痛, 已經有超過十年, 五十歲那時為了義氣, 為了工作完全唔去睇醫生, 一直都是做搬野, 我覺得九成是搬 ...

我爸爸都是腳痛多年 磨蝕 最終在St. Teresa 分別於15年4月 和 16年12月 做了左右腳手術,兩次都休息了4個月才可繼續工作,吃止痛藥會影響身體,會影響腎功能的,如果有買醫療保險好像可以claim錢,痛會影響日常生活的。

男爵府

yukying89 發表於 17-6-3 23:28
我爸爸都是腳痛多年 磨蝕 最終在St. Teresa 分別於15年4月 和 16年12月 做了左右腳手術,兩次都休息了4個 ...

對不起, 我好多問題

1) 想問你爸在法國做了幾錢?
2) 在這4個月是否行不到?
3) 現在是否完全不痛?
4) 那時是否一過做晒兩隻腳?

洋房

yitaihop 發表於 17-6-4 06:14
對不起, 我好多問題

1) 想問你爸在法國做了幾錢?

PM 回你。

首頁

尾頁

跳至