少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友三歲,愛說反話已接近半年,例子:
大人食緊野問佢食唔食一啖,食就過黎
佢就答唔食,然後大人就回應哦咁好啦
然後佢就會話要,大人回應哦咁你過黎啦
然後就會話唔要,脾氣開始暴燥,就發癲
如果不停應佢,佢會不停無限loop再發脾氣
如果唔應佢,佢就會發哂脾氣話我要呀!
如果一應返佢,佢又會話我唔要呀!
好堅定咁問佢最後一次要定唔要,佢會唔出聲望住你
到你放鬆或者唔理佢,佢又繼續loop要/唔要

總之每日都會有呢啲無厘頭嘅事發脾氣喊...可以點算

大宅

菲菲菲 發表於 17-4-3 11:18
佢就答唔食,然後大人就回應 ...

試下冇俾選擇,直接叫佢過黎食,唔食問佢點解,解到放佢走,解唔到就要食對呢d無限loop的小朋友唔好太遷就

大宅

我仔2歳8個月,都是這樣,問佢嘢永遠話無!常常講反話,點算?

大宅

chrispn 發表於 17-4-23 14:23
試下冇俾選擇,直接叫佢過黎食,唔食問佢點解,解到放佢走,解唔到就要食對呢d無限loop的小朋友唔 ...

Yes ar! 咪俾選擇佢,只說出要求。

大宅

美好大世界2017勳章

選擇可以改變為冇得揀的?例如食野呢件事可以問佢食紅蘿蔔定飯先?佢都係似乎想要控制權啫。

首頁

尾頁

跳至