懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

背景: 同奶奶住,囡囡就黎11個月
囡囡由出世到而家都唔好湊,已經係在職媽,聽老公話夜晚已經放左手比奶奶湊,所以晚晚都係得幾個鐘見到佢
完全無做左媽媽嘅興奮,只覺得有做左媽媽嘅責任

見過社工,返過健康院,見過專科姑娘,排左期睇精神科,都唔覺得自己係好得返
最嬲係仲要比專科姑娘gut我做乜咁遲先出聲,仲問可以點幫我,但明明係去左咁多次健康院都無人問我精神如何,仲有,如果我知可以點幫自己就唔駛搵你專科啦

已經同老公去過旅行散過心,返到黎又打回原形
試過抽時間去做自己鐘意嘅野,但真係好難先抽到時間

囡囡過完今年cny又成日病,早排佢辛苦我又病,夜晚佢喊我又喊,真係好想死左算,但我又知小朋友係無辜

有無過來人媽媽可以救下我點做?老公氹極我都無辦法開心,我真係好唔想食藥,但真係好辛苦,唔想鬱病

子爵府

我本身有情緒病驚恐症,見左好幾次心理E生,都叫好返好多。今年年頭剛生左B,而家三個月,生完後完全無心機做其他野,個人好失落,老公又係氹極我都無辦法開心,99已經全力幫我湊,但始終,我個人好負能量,完全無興奮既感覺,投入唔到湊BB。我都想知點樣可以改變自己.....我怕自己由驚恐變成焦慮抑鬱....

伯爵府

最唔開心的請列出
例如 : 無覺好訓
同99嘈
將不滿先發洩左出黎先

大宅

2018復活節勳章

回覆 shpfamily 的帖子

Thanks! 我試試

別墅

可以試吓等啲小朋友瞓咗夜晚自己攞個枕頭將啲唔開心嘅嘢發洩係個枕頭到睇下會唔會好的 因為我自己都有你哋所講嗰啲咁嘅情形成日都提不起勁 成日覺得自己個人好驚但係又唔知驚啲咩 康院嗰度都睇過一次嗰啲姑娘佢哋就話我太緊張叫我放鬆啲大家一齊努力盡量唔好俾自己去諗D負面嘅嘢太多啲笑片囉搵多啲朋友傾計呀再唔係可以搵社工傾計

禁止訪問

伯爵府

有冇影低囡囡笑聲既片?
睇多幾次嬰兒笑心情都好啲

我朋友教識我一個好方法
就係一嬲就反問自己點解, 諗一諗就發現自己有時為反而反。 學識放鬆唔好亂咁堅持一啲唔重要既小問題

食完飯同老公女落街行半個鐘, 有郁動對身體平衡好重要

如果真係病到要食藥, 咁就要食了
難得有女有好老公, 叫幸福架啦

洋房

回覆樓主:

我就係,產後情緒問題要見精神科姑娘,跟住同姑娘傾完之後發現問題出係99身上,就教左我少見99對我情緒有帮助。放完產假返左工之後少見99好左好多,而家做左全職媽媽,見得99多左情緒又返返黎。囡囡6個月仲見緊姑娘。樓主可以償試下搵專業人士帮手,搵出你唔開心嘅原因,先可以解決到

洋房

回覆樓主:

sorry,冇睇清楚,樓主你已經見左精神科姑娘。咁姑娘有冇轉介你見醫生?每次唔開心時多睇正能量嘅野,睇事唔好咁悲觀,同埋多睇好笑嘅片。當負面情緒黎時及時搵野做,唔好將注意力放係負面情緒度。推薦你睇套韓劇叫心裡的聲音,李光洙做。好好笑架,睇完人會開心返祝你早日康復呀

大宅

我本身曾經有嚴重抑鬱,雖然未做媽媽,但好想講下俾大家知我嘅感受。

其實如果當大家覺得有好多負能量時, 第一樣嘢係要將bb放去安全地方! 之後唔好鬱住鬱住, 放聲喊出黎啦!用力地去喊! 好有用的! 唔好迫自己同自己講: 我無事!

你想好番嘅第一步, 就係要承認自己有唔妥! 我知好難! 我初時都唔肯接受, 唔想俾人覺得我癡左線~ 鬱左好耐好耐....到最後想死.....但俾阿媽發現唔妥,去睇醫生~

睇醫生好重要! 食藥係有幫助的! 唔好怕食藥唔好怕見精神科! 你想好番就要勇敢d!我知真係好難~ 覺得做唔到就算~ 唔好勉強! 要去做一d你好想做嘅嘢!
做到無嘢想做喇,就試下做自己唔想做嘅嘢,唔好急, 一步一步黎~ 最重要係要明白呢個係一個過程,一步不能登天的!!

我好明白大家嘅低落, 我自己舊年小產, 以為會抑鬱番發, 好彩, 有左以前嘅經驗, 我總算靠自己企番起身~ 真係好難的! 好痛苦, 喊到喊唔出... 好孤獨好無助覺得自己好失敗.....不過!!我捱過了!!

如果你想搵人傾計, 隨時inbox我!! 我會盡力去支持你!

複式洋房

我覺得首先要搵出您最唔開心既原因先

大宅

2018復活節勳章

回覆 rachel_tim 的帖子

無呀,我完全無興奮同個女日日影相拍片,我一個月先同佢影一張咋

其實我諗主因都係工人又唔聽話,99"退左休"係屋企都係一副老闆娘嘅款,連我c6都唔鐘意佢呢d性格,但又無辦法,父母無得你揀

而家搵到辦法再重新嘗試pick up返自己,每晚同個囡沖涼散步,好d啦,多謝你。

大宅

2018復活節勳章

回覆 hcc-yz 的帖子

見左醫生啦,好彩醫生話我唔係抑鬱,只係適應新生活上有障礙,所以都無咩藥比我食(都係輕微抗抑鬱藥),只係話要多d時間去協調同適應,所以訓到覺嘅日子我都無食藥啦,覺得辛苦/壓力大先再食

有時真係好難唔諗,因為要有自己時間都幾奢侈,屋企無人諗過我都要有自己時間,對住我淨係bb前bb後,我真係好累

多謝你。

大宅

2018復活節勳章

回覆 bubujew 的帖子

多謝你。

其實第一個怕我出事,發覺到有問題嘅係我姑媽,係咪好好笑?
我都係覺得奇怪,無理由生完咁耐都唔開心,無辦法由心笑出黎,先決定去健康院點知仲要比姑娘話我,嗰下真係嬲到唔想睇...
不過好彩,醫生話我唔係抑鬱,叫做鬆一口氣,繼續辛苦湊囡...

我剛升中時都因為融入唔到學校生活想過自殺,因為真係又係好痛苦,日日唔想返學,無朋友,一下子由天堂變地獄,好彩係社工救返我,但我父母都好似唔記得發生過呢件事
剛剛過去嘅星期六好辛苦"請"到一日假...有得喪玩真係開心到喊出黎,下次再放假都唔知幾時...

頭一年都咁難過,有時都會怕之後嘅路點行...
但到小朋友大d,識講野,可能條路又會易行d...

大家都要加油!

大宅

2018復活節勳章

回覆 kikojai 的帖子

會呀! Thanks~~

大宅

別墅

alicecmc2003 發表於 17-4-3 14:35
我本身有情緒病驚恐症,見左好幾次心理E生,都叫好返好多。今年年頭剛生左B,而家三個月,生完後完全無心機 ...

我依家食緊藥,但諗嘢都同你一樣。我都係已經有奶奶湊,我地唔同住,所以冇得日日見阿囡,有時覺得自己做唔到媽媽本份好冇用。但帶返黎俾我湊幾日,我又覺得好辛苦。岩岩生完,醫生仲叫我唔好湊,俾奶奶湊,因為我產後中度抑鬱。依家又未有工返,有時覺得自己係屋企好似廢人。現打算7月返返工,希望會好啲。但仍然個心好唔舒服,覺得做唔好媽媽呢個角色。好灰。

男爵府

cat777 發表於 17-5-24 23:22
我依家食緊藥,但諗嘢都同你一樣。我都係已經有奶奶湊,我地唔同住,所以冇得日日見阿囡,有時覺得自己做 ...

我都係產後抑鬱得好嚴重⋯ 我呢個星期開始比奶奶湊B, 我都覺得自己同個癈人冇分別⋯

別墅

YuenYuenKwok 發表於 17-6-5 17:26
我都係產後抑鬱得好嚴重⋯ 我呢個星期開始比奶奶湊B, 我都覺得自己同個癈人冇分別⋯
...

你睇政府定私家?我之前都中度抑鬱。依家好似好左好多。可能俾左奶奶湊。但個人依然冇動力,成日hea係屋企。如果你想搵人傾,可以pm我

男爵府

cat777 發表於 17-6-5 23:16
你睇政府定私家?我之前都中度抑鬱。依家好似好左好多。可能俾左奶奶湊。但個人依然冇動力,成日hea係屋企 ...

我睇私家,因為我BB冇去健康院,所以冇得轉介政府。我呢個星期開始都係日日在家,所以野都係奶奶做,但我就坐係度望住,check住佢有冇做錯⋯ 好癈⋯ 好啊,我再pm你傾下計先!

首頁

尾頁

跳至