醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

gloriap 發表於 17-4-20 02:11
其實而家湊奶奶我都當係湊1歲bb咁。呢幾日伯娘返大陸外家,我多咗時間幫手...平日一星期2-3日左右,呢個星期 ...
jm及妳的伯娘,也是難得之中的難得!我對像是爸爸,生我養我疼我那麼多年,叫我每天對住不斷的大便/ 小便/煩事,我也會煩及躁!幸好工人的全力相助,我才有心態平靜的空間,每天對住爸爸總是笑及溫柔的。所以,要我對別人那樣百般付出,我一定不可以,也無能力。

所以,妳奶奶有兩個那麼ok 的"女兒",真的有福。

jm的分享一點也不長編,令我看到人間有愛的可貴 祝福!

大宅

回覆樓主:

消委會去年9月有—個測試,當中有幾款日本牌子是高評分的,你可以搜尋—下,我家人都係用其中一款,日本出的是平腳款式,漏尿情况減少了。

大宅

hker 發表於 17-4-18 21:05
我爸沒復健床(我之前好貴買了tempur 電床,一點也不合用,掉又不捨得)我沒有法子,剛在taobao買了床欄, ...
我都係,一個人照顧我媽大半年,近來情況又差左,我開始失控,我都知佢唔想,但當每晚都無得訓,每日係咁不停攪D屎尿,我真係想快D死,先可以訓一覺,我開始覺得唔會請到個人肯照顧佢,我應該呢世都返唔到工,到我老左無人請我我都唔知點算。我都唔明點解五六點開始無咩飲水,夜晚都係咁不停去廁所,而又真係有好多尿,問醫生又話無得攪,叫我早D禁水,我媽肯聽先得架...
佢之前即使著左片,都要堅持去廁所,佢自己又起唔到身,每小時幾次,每次攪幾個字,全晚就不停叫我扶佢起身。近來我真係累到企係巴士都訓得著,可能晚上間唔中聽唔到佢叫,只換兩三次的話,早上差不多日日都成床成身濕晒....昨晚嘗試尿片加條片芯,都係全身濕,我真係唔知點攪好....=(
你係淘宝買的尿褲會唔會敏感?我媽日頭都係著尿褲,但佢有時又成日濕,有時一個鐘又換幾次,真係買尿片都好大開支,個個月訂一箱都唔夠...如果淘室平咁多又無敏感都想試下..

大宅

gogo802 發表於 17-4-17 15:30
我媽日夜都不停出入厠所, 都唔知佢喺真的小便多還是藥物影響.所以覺得用尿褲佢可能方便些, 網褲都有聽過, ...
我媽都係日夜不停出入廁所,不過佢唔識自己換片,換褲都有困難,我都就快癲。網褲係加片芯用,無片咁焗,不過你媽識自己穿好像片褲方便d

大宅

gloriap 發表於 17-4-20 02:11
其實而家湊奶奶我都當係湊1歲bb咁。呢幾日伯娘返大陸外家,我多咗時間幫手...平日一星期2-3日左右,呢個星期 ...
你伯娘真係好好,好有耐性,好彩屋企有幾個人分擔下

侯爵府

pylau 發表於 17-4-20 17:43
我都係,一個人照顧我媽大半年,近來情況又差左,我開始失控,我都知佢唔想,但當每晚都無得訓,每日係咁不 ...
我爸爸飲好少水的,但尿又是很多的。奇怪。
我在taobao買了防水床單,濕了床的話,加條毛巾在上面,早上全部東西拿去洗。

taobao尿片有沒有敏感?暫時沒有。但添寧的太薄了。(雖然平)。我只會早上用。晚上,還是用abena 片心及尿片,質量好太多了!但貴(我近日鎖住爸爸的床不准他半夜去洗手間,並由尿褲改成尿片)

今天收到添寧片心,薄,但好像幾好用。

希望妳工人快些到,分工合作一人做一d 吧!另外,真的要認真考慮排院舍了。我也可能找社工排了。將來的事無人知。排定無壞。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 17-4-20 21:38
我在taobao買了防水床單,濕了床的話,加條毛巾在上面,早上全 ...

係呀!排定冇壞。排日間中心用咗約9個月時間。
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

pylau 發表於 17-4-20 17:51
你伯娘真係好好,好有耐性,好彩屋企有幾個人分擔下

基本奶奶俾人閙到唔敢出聲叫人同換褲。以前未咁差。。。半年前伯娘先轉返工時間湊女放學。本來個女讀幼稚園時佢返麥記係6至12。。。而家個女小一先轉8點。。咁又放晏咗,返到黎間直冇得休息。。有時大伯少少野又話佢。。大伯都行動唔好。因為身重。而家仲有糖尿。。。唉!真係一家大細靠伯娘(emoji)

大宅

gloriap 發表於 17-4-20 23:03
基本奶奶俾人閙到唔敢出聲叫人同換褲。以前未咁差。。。半年前伯娘先轉返工時間湊女放學。本來個女讀幼稚 ...
好佩服你伯娘呀,一個人照顧咁多人仲要返工,仲咁有耐性服侍老人家,我真係自愧不如...

伯爵府

hker 發表於 17-4-20 08:56
jm及妳的伯娘,也是難得之中的難得!我對像是爸爸,生我養我疼我那麼多年,叫我每天對住不斷的大便/ 小便 ...

冇計啦!奶奶3個都仔。一個離婚。我對佢超過20年,知佢性格。伯娘雖然同住唔太清楚佢。同埋奶奶同大伯而家好似有仇咁。唔知係咪腦退化關係。伯娘唔敢反抗嘅人。好似老公叫佢:過黎,幫我掉牙籤或飲品盒都照做。唔幫佢就向伯娘發脾氣。試過。伯娘唔會食口水尾。但大伯一次專登要伯娘食佢剩一半嘅包。伯娘唔肯。大伯咪發脾氣!閙到佢喊。其他小事都係咁整喊伯娘。其實我奶奶係好要靚同威嘅人。。。同大伯一個性格。佢話一你唔可以話二。屋企話事權。成日喝老爺。所以而家老爺好似有仇報仇咁。叫佢落街成日話唔去。綁住咗佢哋屋企。老爺大伯又唔了解。。唔識當佢bb 咁溝通。其實佢威慣唔想俾人見佢而家坐輪椅同病樣。去開老人中心同聽歌都唔去。老爺亦唔帶佢。

伯爵府

pylau 發表於 17-4-20 23:20
好佩服你伯娘呀,一個人照顧咁多人仲要返工,仲咁有耐性服侍老人家,我真係自愧不如... ...

所以我話老爺,學沖涼唔好只靠伯娘。有時朝早污糟或伯娘出街返大陸咁點呀!有時佢都有朋友約去街呀!冇計,為生活都定要返工。步行附近15分鐘左右

大宅

hker 發表於 17-4-20 21:38
我在taobao買了防水床單,濕了床的話,加條毛巾在上面,早上全 ...
你唔比爸爸去廁所咁佢唔會叫咁好?咁你爸爸晚上用尿片要換幾次第二朝先唔駛洗床鋪?我媽成晚又叫又敲又喊都要叫醒我比佢小便﹐不過近來真是太累有時想起都起唔到身,成晚換兩三次片第二朝都成身成床墊濕,想搵日唔駛洗都唔得,我買藍雀同 molicare間住用, molicare 真係貴唔捨得用,因為我媽有時濕左少少都係都要換,一小時換幾次,真係破產都唔得掂。
我諗緊我係咪要攪鬧鐘叫自己起身同佢換片先唔駛濕晒呢..
唉,講真,由早到晚都抹屎抹尿又無得訓,我自己都頂唔順,香港地D工人點會做得長呀..

大宅

gloriap 發表於 17-4-20 23:22
冇計啦!奶奶3個都仔。一個離婚。我對佢超過20年,知佢性格。伯娘雖然同住唔太清楚佢。同埋奶奶同大伯而家 ...
你奶奶好慘,個老公咁樣對佢,如果佢鍾意去老人中心好喎,搵人帶佢去多D接觸多D人好過成日困在家,家裡又沒人對佢好。

伯爵府

pylau 發表於 17-4-20 23:35
你奶奶好慘,個老公咁樣對佢,如果佢鍾意去老人中心好喎,搵人帶佢去多D接觸多D人好過成日困在家,家裡又沒 ...

我哋推過佢去。我同老公都話過奶奶。佢哋話落街咪去囉!成日俾人話我倆公婆叫就去,佢哋叫就唔去!其實我哋係冇問佢。直接同佢話換衫落去(emoji)跟本唔好俾佢揀。要幫佢決定。當佢1、2歲咁。叔仔話過老爺架!因為聽到奶奶大叫。沖涼唔試水。。。話佢掉轉佢咁對你,你會點呀?因為早半年多叔仔同奶奶傾計都傷心喊過。。。

大宅

gloriap 發表於 17-4-20 22:54
係呀!排定冇壞。排日間中心用咗約9個月時間。
我都剛剛幫佢排左,其實無打算送佢去,只係想用果D服務券,因為而家一星期兩天送我媽去果D日間中心,但好鬼貴,一個月都成三千幾,佢咁樣我又返唔到工要食老本,希望可以申請到果d券可以平d去日間中心

大宅

gloriap 發表於 17-4-20 23:58
我哋推過佢去。我同老公都話過奶奶。佢哋話落街咪去囉!成日俾人話我倆公婆叫就去,佢哋叫就唔去!其實我 ...
係呀,真係唔可以比佢揀,一比佢揀邊度都唔駛去。其實你老爺知唔知佢有咁既病

侯爵府

pylau 發表於 17-4-20 23:32
你唔比爸爸去廁所咁佢唔會叫咁好?咁你爸爸晚上用尿片要換幾次第二朝先唔駛洗床鋪?我媽成晚又叫又敲又喊都 ...

我爸最初也不肯的。但他近來又差了,而且經常自己起床跌倒。所以,在taobao買了護床欄鎖住他。

我們8 時換一次尿片(tena plus 尿褲+abena 4 號片心),12 mid night 拿走片心,3a.m. 換上abena 尿片(吸水2500 ml). 10:20a.m. 才換了。早上用taobao添寧褲仔及添寧易換片心。

我很希望妳有個好的姐姐,at least 3a.m. 代替了妳!真心心痛妳!

排院社有劵拿的嗎?我又排啦!(我也想他返學)

我家附近沒日間中心,我估我要book 復康巴士。詳情我不知啊。甚至,可能日間中心不收我爸爸。我也不知啊!問醫生,又叫我去青山問醫生 (青山的醫生也說了,我們搞到爸爸,不要給他吃藥; 今天appledaily 也說,老人痴呆精神科開出的藥,根本像慢慢殺死他們;老人科醫生也說 如非別要,不要用)。

幸好我姐姐ok, 每天也帶他出街; 及迫他做運動。也會預備鮮果汁及小食給他在公園吃。

侯爵府

gloriap 發表於 17-4-20 23:58
我哋推過佢去。我同老公都話過奶奶。佢哋話落街咪去囉!成日俾人話我倆公婆叫就去,佢哋叫就唔去!其實我 ...
伯娘真是很難得啊!又返工又做家務。

像妳99的case, 入安老院應是最好的方案,家屬最多多點探望。

祝福!

大宅

hker 發表於 17-4-21 11:11
我爸最初也不肯的。但他近來又差了,而且經常自己起床跌倒。所以,在taobao買了護床欄鎖住他。

我們8 時 ...
咁睇黎我都要校定鬧鐘起身換幾次片先得。。我而家怕遲d再熱d我媽唔肯用片我都唔知點攪。
係呀,都係d中心職員話我知排院舍可以有長者服務券用,你係邊區呀,睇下hkada有無間近你:

http://www.hkada.org.hk/tc/

你姐姐真係好,少有,對老人家好,我都唔知幾時先可以搵到 =(

伯爵府

pylau 發表於 17-4-21 01:03
係呀,真係唔可以比佢揀,一比佢揀邊度都唔駛去。其實你老爺知唔知佢有咁既病
...

知道都唔明、唔理解。成日話佢低頭曲住背行。。我哋講好多次柏金遜關係。係啫!都唔好成日係咁嘛!咁你話佢明唔明?初初佢好合作咁唔俾奶奶食柏金遜藥。。。盒寫毒藥。唔好食咁多!奶奶又話唔食。食咗囉!結果而家要一日4次仲要粒半。本來初初好似一日唔知2、3次只一粒。大伯話有時奶奶唔肯食藥。。。一次成10多啲。。。因為其他病。所以我要同排院舍社工講,叫佢幫手同老爺傾吓。

首頁

尾頁

跳至