醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 17-4-21 11:22
伯娘真是很難得啊!又返工又做家務。

像妳99的case, 入安老院應是最好的方案,家屬最多多點探望。

但暫時冇能力入私家。佢哋又成日話仲可以睇到照顧到。。。想連院舍都唔排。有隔離屋老友記出聲老爺先肯做。所以成日俾親戚閙!咁叫照顧到!!老爺成日話大伯同伯娘冇幫手整衫。成日話佢唔做冇人做。我話伯娘有時間做先得呀!大伯做囉!老爺又話我做好過等佢。。。。伯娘同大伯係身型有份量人。大伯勁有份量。。應超過200磅。奶奶同伯娘都差唔多身型。奶奶响醫院要2、3個人扶抱。

侯爵府

其實,簽了"衰仔紙",是否不用錢的?(私院)。

首先,奶奶要沒有資產(不過上限),

我朋友弟弟入了私院(用綜援),好像要$7800 以下的安老院; 尿片由院方提供。

私院的人跟我說,大部份人也是用綜援入去的。極少數人不是,所以,沒太多人要自己買尿片(我爸是退休公務員,不能拿綜援的)。

詳情我不太清楚,我不忍心送他入安老院。

大宅

gloriap 發表於 17-4-21 23:29

但暫時冇能力入私家。佢哋又成日話仲可以睇到照顧到。。。 ...
我今日聽左個講座介紹社署剛推出既「院舍券」喎,每月12416元,睇返長者入息同資產而比幾錢你,你睇下有無用:http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_residentia/id_psrcsv/

大宅

hker 發表於 17-4-22 01:17
其實,簽了"衰仔紙",是否不用錢的?(私院)。

首先,奶奶要沒有資產(不過上限),
我覺得有認知障礙的老人家都唔適合住安老院,佢地要24小時有人睇住,好似我媽咁一定長期比人綁住,唔會開心

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

pylau 發表於 17-4-22 17:37
我覺得有認知障礙的老人家都唔適合住安老院,佢地要24小時有人睇住,好似我媽咁一定長期比人綁住,唔會開心 ...

諗起咁樣真是好傷心

侯爵府

pylau 發表於 17-4-22 17:37
我覺得有認知障礙的老人家都唔適合住安老院,佢地要24小時有人睇住,好似我媽咁一定長期比人綁住,唔會開心 ...
其實,又未必的,好像要家屬簽紙才可綁?(不帶攻擊性的話)。

有一種褲叫褲除尿片褲。我家有兩條。但我爸爸太醒,開到。但大多數老人家也是自己解不開那褲的。(買好一點的,大約$500多一條?我忘了)。另外,那褲還有兩條大腰帶,可把老人家綁在椅上,(我覺得不綁手綁腳可接受的)。

床呢,上了床欄,老人家不可能下來。
椅呢,鎖了餐桌,老人家走不到,(我是醫院那些高背椅,今天貨到了,ok啊)。
叫呢,由他們吧。

我爸沒送到安老院,但床及椅我也主張鎖上的(當姐姐不在他身邊時)。一來好危險,他時時跌到; 二來照顧他的人也很大擔憂,煮餐飯也不能。

所以,像bb一樣對他們ok 了!其實,bb 也是經常被鎖住的 床/椅/ 玩耍時/ 手指仔等等。

但一定不綁手及腳,太陰功了!

老人痴呆有幾個階段吧!jm正經歷最痛苦的階段(病情惡化與未惡化中間); 像我爸活動能力進一步衰退時,反而我覺得照顧是容易了(照顧者體力上可能要求更大; 但心理上安靜了一點),他時時睡覺,清醒的時間越來越少。醒了便吃東西。吃了又睡覺。

當然,一個(或者兩個)幫到手的姐姐是必需的。否則,根本搞不了。

有朝一天,如果,排到政府安老院,$2000一個月,日間可負擔請一個姐姐照顧老人痴呆的長者吧。這是我其中一個可能的plan b . 但暫時,我的plan a (自家照顧)還是運作正常的。不用行plan b.

大宅

hker 發表於 17-4-29 01:32
其實,又未必的,好像要家屬簽紙才可綁?(不帶攻擊性的話)。

有一種褲叫褲除尿片褲。我家有兩條。但我爸 ...
你講得好啱,我都諗過煮飯時用輪椅安全帶綁她在椅上,但我知一定不成功,她會嘗試自己解,解不到就喊..唉,好像帶她搭巴士,鎖好輪椅有位我都唔敢去坐,因她時時解安全帶。
我沒有床欄,唯有用助行架+便椅放在床前才能快速沖個涼。

係唔係有呢個病的大部分都會退化到完全無活動能力及不能正常進食呢?
有時真係好矛盾,我當然想佢行動自如,但又難湊,佢行唔到時又唔開心又喊。真係覺得今日唔知天日事,要搵個幫到手的姐姐談何容易。

翡翠宮

hker 發表於 17-4-21 11:11
我爸最初也不肯的。但他近來又差了,而且經常自己起床跌倒。所以,在taobao買了護床欄鎖住他。

我們8 時 ...

日間中心有車接送的會員。

侯爵府

MM2005 發表於 17-4-29 14:35
日間中心有車接送的會員。
謝謝!

我再去問清楚先。 之前問過,是只給爸爸吃一餐飯,便給他看著坐電視到下午。我覺得沒太大用,又要花錢。

近日,知多點腦退化的資源,可能一路路跟著去問/ 或自己上workshop也可。

大宅

hker 發表於 17-4-30 01:47
謝謝!

我再去問清楚先。 之前問過,是只給爸爸吃一餐飯,便給他看著坐電視到下午。我覺得沒太大用 ...
如果一般日間中心就係擺佢係度架咋,但你有好姐姐睇就唔駛啦,去問下D專 for 認知障礙症的,佢地會有好多活動,例如做運動,做手工藝,或其他野去訓練佢地。
我覺得耆智園個 workshop 真係ok, 你去登記佢儲夠人就開班

翡翠宮

hker 發表於 17-4-30 01:47
謝謝!

我再去問清楚先。 之前問過,是只給爸爸吃一餐飯,便給他看著坐電視到下午。我覺得沒太大用 ...

我媽個間我知就有點運動做,另有勞作之類囉,
每個月一次中心同成車人去飲茶及又有茶點,當然要收錢啦,
不過我媽唔肯動,飲食就肯,最後唔肯返,我咪同佢退出。

大宅

MM2005 發表於 17-4-30 17:33
我媽個間我知就有點運動做,另有勞作之類囉,
每個月一次中心同成車人去飲茶及又有茶點,當然要收錢啦,
...
咁你媽平時在家有咩活動,我而家好頭痛唔知安排D咩比我媽做好,佢咩都話唔做,叫佢做運動又唔肯,一係屋企就坐係度訓。

翡翠宮

pylau 發表於 17-4-30 23:48
咁你媽平時在家有咩活動,我而家好頭痛唔知安排D咩比我媽做好,佢咩都話唔做,叫佢做運動又唔肯,一係屋企 ...

唉,我媽都是唔肯運動。
就算是姑娘上門都唔肯。

翡翠宮

pylau 發表於 17-4-30 23:48
咁你媽平時在家有咩活動,我而家好頭痛唔知安排D咩比我媽做好,佢咩都話唔做,叫佢做運動又唔肯,一係屋企 ...

你試下同佢去長者中心參加佢地的活動

大宅

MM2005 發表於 17-5-1 15:01
你試下同佢去長者中心參加佢地的活動

有帶佢去日間中心,不過太貴所以唔係日日去,而且無車要自己搭車,推輪椅搭巴士有點麻煩,唔係個個司機咁好老脾。

翡翠宮

pylau 發表於 17-5-1 22:36
有帶佢去日間中心,不過太貴所以唔係日日去,而且無車要自己搭車,推輪椅搭巴士有點麻煩,唔係個個司機咁 ...

你是私人去暫托嗎?要幾錢日?
排左社署會好平

大宅

MM2005 發表於 17-5-2 07:16
你是私人去暫托嗎?要幾錢日?
排左社署會好平
我那間是專門做認知障礙症,340一日,一星期去2.5日都三四千蚊一個月,社署果D好似唔係FOR認知障礙症?

翡翠宮

pylau 發表於 17-5-2 10:00
我那間是專門做認知障礙症,340一日,一星期去2.5日都三四千蚊一個月,社署果D好似唔係FOR認知障礙症? ...

你問一下囉

首頁

尾頁

跳至