少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

之前已問過一次,我拒絕不準去❗但心心不憤,今次又再提想跟人去,話難得機會,當然我唔覺啦,讀書成績又唔去,已全級尾1x,但仍然不用功,成日覺得自己打機有幾強,我跟本無想過比佢去,但佢會問點解,點解要比個理由佢,我又唔想太傷感情,點好呢⁉️我有想過,如果你想去,一是和我一齊去,一是唔好去❗

伯爵府

阿仔幾大? 個比賽幾時?
如果暑假就讓佢玩一次,
考試期就當然NO 啦.

同佢講下條件同目標, 一味禁又不可,
驚佢下次不同你講, 用藉口自己走去參加仲麻煩.

趁佢還肯同你坦白, 切忌關上溝通之門.

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

既然佢讀書唔叻,不如俾佢去一次,應該對成績唔會好大影響,等佢知道一山還有一山高,你一直唔俾佢去,佢唔會心息,2個既關係只會越嚟越差。

cissie    發表於 17-4-25 01:01

男爵府

回覆樓主:

讚成比他見識下。吾比,成績會改善?親子關係會好?試下接納,大家有話題,再慢慢傾下怎麼分配時間,將來有什麼目標……

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我仔中一果陣都參加過打機比賽.(跑) 果陣爸爸同佢去.爸爸完全唔識仲企左一日. 佢當然輸啦.

比佢試下無妨,你愈唔比佢愈想去.關係只會愈來愈遠.成績唔係一切.你可以同佢傾下,比佢都得.之後比少少成績你睇.少少進步都好.最緊要大家有溝通.

大宅

睛靈勳章

我同意可以跟仔仔一起去參加, 了解一下.

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

樓主對打機印象係咪仲停留係得玩?
叫得聯賽應該唔只係你諗咁低
世界變好快
廿年前你都未必知電腦係咩

個仔問得點解
即係你應該搵個令佢信服既理由
而唔係剩識高壓吧?
否則你同佢有幾大分別呢
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

回覆樓主:

我覺得比佢,如果佢技不如人,就知衰要以後用功讀書

如果佢真係勁,就同佢講更加要讀好書,第日要打出國際,英文唔得点搅呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔偶然都有上網抽...打機活動既入場卷...
有比賽..仔仔會好開心咁約埋同學一齊去...
有時只係去會場就有一大袋遊戲精品...
有時去到有好多到會食...當然都有得玩...
(我仔又幾好運,成日都抽到...佢有比個網我睇..
信得過唔係呃人我先比佢去的)

我仔成績都唔好...
唔係我唔緊張佢讀書...
但小學就話迫下催下就有好成績
到左中學...真係要等佢地自己開竅...

仔有依D活動..只要唔係測驗周大考之前...
我都會比佢去的...
最緊要佢開心...

就算成績唔好..都未必係佢完全冇努力既...
只係未捉到竅門....
咁如果唔係太常有比賽活動..
咪由得佢去RELEX下囉...

講番我仔成績..
佢小學係精英班...入左B1中..
中一除左英文同西史...差唔多全炒
中二佢都知知地衰...見佢有努力D...
當然都重有懶散..比我捉過好幾次...
中二上學期已有好轉...只係炒左2科...
依家下學期...剛大測完...
聽佢講..之前炒左既科目...
派左卷...佢合格的...
但只係對左3科...其他科未對...

我自得進步雖然係慢D...
但係有...總好過冇..

依家咁多學生自殺新聞...
冇必要都唔好迫得小朋友太緊..

講多個好笑..
依幾日新聞成日講抑鬱..
我問仔會唔會成日唔開心..
佢話唔會...跟住我諗起..佢話大測
之前一直唔掂果科終於合格..
我就問佢..合格即係幾多分
佢話22分...重要跳晒舞好勁咁..
我以為係25或30分滿分拎22..
點知再問原來係40滿分
我話...大佬..你原來只係緊緊合格咋...
跳晒舞我重以為你今期終於開竅好勁添...

但至少..我SURE我仔過得開心

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

我唔知其他家長點諗,因我同我老公都有打下機,其實都當係輕鬆既一種方法,我兩個仔有時星期日都會同我地一齊打,唔算沉迷。講法呢d活動,米俾個仔當去玩下 ,我又唔覺太大問題。阿仔好理性咁叫你俾理由點解唔俾佢去,你有道理未講,試下互相傾下,一味高壓會有反效果。

大宅

我都會比佢去

複式洋房

吩咐他女朋友陪他做功課、行公園

首頁

尾頁

跳至