婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mmki 發表於 17-4-6 09:26
咁你再同老公講下呢點
99係要有人24小時貼身跟住,你根本做唔到

同意!出咗事又會話你冇好好睇實佢!

男爵府

1. 找間質素好的老人院,最好社福團體辦的。因為我怕工人未必可以handle 到99。或者工人突然唔撈也好頭痛。

2.小朋友要考DsE ,要升中。家中人來人往,無日安寧,十分影響。

3. 成班兄弟姊妹在推御責任,不知所謂,神經病。要你24小時照顧,問佢地你是否鐵人。如果你病了,邊個照顧屋企?好多長期病患者的照顧者因為長期照顧的壓力而得到情緒病。

4.在照顧的工作,令到自己周身病痛,邊個可憐你。我伯娘當年為了照顧住老人院的媽媽抹身之類,因而整傷條腰。現在她只是65,行路慢過一個85歲的健康老人。出入要用拐扙。

已經不是孝和不孝的問題。是要平衡各方面,才是最佳的照顧選擇。

要向C6明確表明自己的立場。

複式洋房

回覆樓主:

米咁傻接奶奶來住添,否則你會後悔!我糸過來人,我奶奶有腸癌,做完手術,佢有11个仔女,冇人願意照顧,亦話奶奶最適合來我家,話我冇做野,只糸照顧仔女,當時大仔7歲,細女1歲,其實照顧兩个小朋友都好辛苦,老公糸24孝仔,好想我照顧埋佢吖媽,冇辦法之下,只可接奶奶來住,住左只糸4天,攪到我家變,最後糸離婚收場!日日煲湯煮飯洗衫第茶,都糸吾好,都要告狀,另我幾乎痴線,極之後悔!

洋房

回覆樓主:

其實日間中心比較適合你奶奶,反正你老公啲家人都係怕日間嘅時候,工人會“蝦”你奶奶,咁不如安排你奶奶去日間中心啦,好似返學咁,有復康巴接送之餘,中心又有護士照顧婆婆,又有其他老友記陪佢,無咗悶

珍珠宮

kenmay 發表於 17-4-6 10:42
回覆 hkgra 的帖子

奶奶現在仍住二伯到, 佢屋企好大, 有工人姐姐, 只是而家話我屋企人多, 熱鬧, 對奶奶病 ...

你同二伯住得近唔近?帶埋3個仔女隔日上去拜訪99得唔得,一齊住真心覺得逼

大宅

你C6 D 兄弟姐妹都好自私下?

離島空氣環境好對身體好...港島唔係仲方便離島人出入..

叫佢地夾錢請工入去你屋企幫手LAW..

大仔間房俾工人同99, 係廳間個位俾大仔.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kenmay 發表於 17-4-6 09:18
回覆 mmki 的帖子

佢地(包括我老公)堅持不送奶奶去老人院

佢哋堅持唔送老人院係佢哋問題 , 你堅持唔接收 99 又係你同老公嘅問題 , 你哋嘅人生係你哋嘅 , 唔係其他人 。

最重要係樓主同 C6 衡量自己能力 , 可以照顧 99 先接返屋企 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

triplebaby 發表於 17-4-6 09:46
你姑奶咁多野講,叫佢照顧啦。你老公又係痴痴地,自已要做孝子都唔量力而為,到時又唔係佢照顧,難為你咋 ...

絶對同意

珍珠宮

kenmay 發表於 17-4-6 09:57
回覆 minlu18 的帖子

姑9永遠都系指指點人地做野, 因為姑9排第3, 只有我老公細過佢, 佢成日都系甘, 試過大 ...

咁你又去呀

大宅

kenmay 發表於 17-4-6 08:45
唉! 奶奶病情一天比一天嚴重, 可是家裡的兄姐門話唔會送奶奶去老人院, 來我家住是最理想的安排, 因為我家人 ...

點解咁多兄弟姊妹屋企唔住要住你到?

大宅

kenmay 發表於 17-4-6 09:06
回覆 mmki 的帖子

老公有同我商量, 我建議過入安老院, 可是兄姐們堅持來我家最理想

距地認為好就一定系好?!五通你係當事人連say no的權利都無?距地認為好係因為呢個方案距地最舒服,最省錢,但是從來無唸過你會幾辛苦。我知道你體貼你老公,但是都系果句,你嫁過去不是做阿四咖,點解必須義務照顧曬距屋企人?!如果樓主你真系應承左,你絕對不是就煮兩餐飯比屋企人班大帝咁簡單,體住你果個有腦退化的99才是最麻煩的責任,99無事無幹的時候人地唔會特別感激你,但如果有咩閃失,人地就會指住你鼻哥尼閙,推曬責任比你,比著係我,點解要做呢d吃力不討好的野呢?!

大宅

我老公之前話卑佢嫲嫲來我屋企住都吓到我。依家係少少老人痴呆症,到時吾好彩......我自己嫲嫲吾小心跌倒,個個仔女駡我媽照顧吾好。最後一年在床上度過,屎尿沖涼搬曬太陽......你一照顧就冇得再推開,一推實卑人駡。還有老人家三餐要准時,你帶小朋友她們放學你還有小小私人時間,你就冇了....你慢慢分析利弊卑佢聽。

大宅

因為樓主冇做野,所以個個覺得佢最得閑。我都係因為冇做野,所以99建議嫲嫲住我家。我係孫媳婦,你的幾個仔媳婦吾理還想拋來卑我照顧,真係笑死人

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

腦退化好難照顧,我以前麻麻同婆婆都試過,一定要請工人24小時跟,佢半夜會自己出門口(佢會突然話返工/買餸),去廁所會唔關門,與家人同住係感覺好啲,不過老人院都有專人跟進。如果要同家人住,可建議每個家庭半年,人人都有難處,你老公俾人食住,你出面又難,唔出面又慘
想認識多啲屯門友

大宅

kenmay 發表於 17-4-6 08:23
奶奶要來我家住, 我好吾開心, 但又好無耐! 我家已有三個小孩,分別14男, 11女, 7女, 大佬自己一房, 亞二同妹 ...

我會建議可以俾99一齊住,但條件係各兄弟姐妹每日放工過黎幫手買餸,煮飯,做家務,放假就由朝輪住幫手照顧99, 每晚要留到11-12點先俾走,睇下到時仲送唔送佢老人院

對付自私人,唯有要佢一齊辛苦,邊個挨唔住就可以鬧爆佢,唔知呢個方法work 唔work?
如果到時一個挨唔到。可以xyz 佢,責任不是你

大宅

kenmay 發表於 17-4-10 00:44
回覆 mmki 的帖子

佢地藉口就是我沒返工, 可以24小時照顧奶奶, 加上我屋企人多, 主要是有三個小孩, 夠熱鬧 ...

不如你俾呢個post你老公睇下啦

大宅

樓主要紀住,你有三個小朋友,大仔現在啲年歳糸青春期要多關心,不要為自己冇可能照顧就連家都冇埋,要那出勇氣説不

複式洋房

回覆樓主:

如果個嗰係自己父母,想法係會唔同,
調轉樓主媽媽有病,樓主都會想自己照顧。而且仔女都大,可以幫忙。
照顧家庭長輩,係身教。
如果你問我想唔想同6299一齊住,我唔會想,但到最後關頭,老人院vs同我住,我會接受依個安排。加油。

伯爵府

kenmay 發表於 17-4-6 08:23
奶奶要來我家住, 我好吾開心, 但又好無耐! 我家已有三個小孩,分別14男, 11女, 7女, 大佬自己一房, 亞二同妹 ...

我分享下我朋友的故事:佢照顧爸爸一起住10多年,佢爸爸有病要人照顧,其他兄弟姊妹交比佢照顧爸爸,朋友老公只有忍,佢家有2房,比了一間爸爸,另一間朋友和老公仔女瞓,一家4口逼一間房,攪到仔女老公吾開心,老公長期轉返夜班為了避擠迫,放假寧願去公園坐.

最近朋友捱到生癌過了身,佢老公話吾會再幫他們照顧爸爸,他們才肯安排老人家入老人院.

好可惜太遲了,因為小朋友之前被迫一家四口住埋一齊,令他們有d 反叛,覺得為何其他吾幫手照顧公公,令全家吾開心

大宅

kenmay 發表於 17-4-6 09:06
回覆 mmki 的帖子

老公有同我商量, 我建議過入安老院, 可是兄姐們堅持來我家最理想

照顧其實有好多方法。點解必須一定要去妳屋企……唔係唔照顧,不過量力而為!邊個屋企最有條件就邊個去照顧。我係妳會選擇檢堅持每個月出錢就算。照顧一個人唔容易。

首頁

尾頁

跳至