親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cowboybaby 發表於 17-4-7 15:55
定咁樣搭好些

轉車兩回又貴左!

大宅

好媽媽勳章

jcctiu 發表於 17-4-7 18:32
其實現在你的行程是否白浜 + 大阪 + 名古屋 LEGOLAND? 山長水遠去一個LEGOLAND好浪費,名古屋的親子景點多 ...

Hi 其實最初買機票時諗住大阪+白濱2/3 days(只想去adventure world和住下温泉酒店), 但後來發覺白濱去大阪要2.5小時,而且酒店最平3千幾至6千都有(好貴,我諗住2千幾架咋)

後來好多人講legoland, 而且原來大阪去名古屋坐新幹線1個鐘就到,感覺上好似名古屋容易去過白濱咁,所以改變主意囉~

其實依家仲心大心細,但如果選擇去名古屋,我應該會4天大阪+4天名古屋,其實大阪想去的景點上次都去曬,所以唔洗好多天

其實新幹線係咪即是子彈火車?

大宅

好媽媽勳章

beehoneybee 發表於 17-4-7 21:11
http://www.kakuyasubus.jp/sp/search/detail/20878/0407/35260/35318

最近我都睇緊,有巴士搭的,詳情就 ...

全日文

但我估巴士應該未必快過新幹線

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

噢,快就一定新幹線,我見點到點,3個鐘,由名古屋去大阪市,多一個選擇。

公爵府

clubman1800 發表於 17-4-7 16:35
名古屋航班少, 價錢、航班時間無太多選擇.

單程車費用 Yen 5830, 來回大約 HK$800

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cowboybaby 發表於 17-4-10 23:38
Hi 其實最初買機票時諗住大阪+白濱2/3 days(只想去adventure world和住下温泉酒店), 但後來發覺白濱去大阪 ...
雖然白濱去大阪要2.5小時,但中途可以玩和歌山等等,
唔係白白用兩個幾鐘既。

大阪周邊都好多野玩,
神戶、四國、奈良、伊賀上野、京都、字治等等都可以,
名古屋下次成個 trip 去,
順便去埋白川鄉或金澤之類既地方,
如果去埋金澤富山個邊,
至少要6,7日架,
夠玩一整個 trip

大宅

cowboybaby 發表於 17-4-10 23:38
Hi 其實最初買機票時諗住大阪+白濱2/3 days(只想去adventure world和住下温泉酒店), 但後來發覺白濱去大阪 ...

咁去車錢就貴喇。不過你唔介意緊係冇所謂
我下次去17日。所以先會大阪出入而諗下玩埋名古屋。不過買完初步plan緊都覺得唔夠時間

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

cowboybaby 發表於 17-4-7 16:16
Thx, 我只識用 乘換案內 咋..

其實多唔多人好似我咁,來回關西機場,但又到名古屋玩(車費都貴),我見多 ...
我黎緊暑假都買咗機票名古屋入大阪走, 價錢同大阪出入一樣咋喎, 冇貴到, 我買cx~

子爵府

cowboybaby 發表於 17-4-7 17:39
Thx a lot, 我諗...最後果日搭下午2:00機,留在大阪果朝都未必去到好多地方,我上次都係黑門市場食個早餐 ...

剛復活節去完10日京阪神奈+鳥羽+賢島+名古屋Legoland+鈴鹿賽車 (大阪來回)。我買5日近鉄pass,由奈良玩到去legoland, 再返大阪走 (要買特急券)。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

cowboybaby 發表於 17-4-7 16:16
Thx, 我只識用 乘換案內 咋..

其實多唔多人好似我咁,來回關西機場,但又到名古屋玩(車費都貴),我見多 ...

都搵到呢個方案喎...

大宅

好媽媽勳章

eeyorepigpig 發表於 17-4-25 10:42
我黎緊暑假都買咗機票名古屋入大阪走, 價錢同大阪出入一樣咋喎, 冇貴到, 我買cx~ ...

cx機票多少錢?book左酒店未?

大宅

好媽媽勳章

Gloriasogashiwa 發表於 17-4-25 11:15
剛復活節去完10日京阪神奈+鳥羽+賢島+名古屋Legoland+鈴鹿賽車 (大阪來回)。我買5日近鉄pass,由奈良玩到 ...

名古屋你住邊間酒店?有無介紹?thx

子爵府

cowboybaby 發表於 17-4-25 20:48
名古屋你住邊間酒店?有無介紹?thx

一晚住賢島寳生苑温泉酒店,一晚長島樂園附近温泉民宿 (兩層house)。

伯爵府

clubman1800 發表於 17-4-7 16:35
名古屋航班少, 價錢、航班時間無太多選擇.

單程車費用 Yen 5830, 來回大約 HK$800

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

cowboybaby 發表於 17-4-25 20:47
cx機票多少錢?book左酒店未?

大人連稅$3372@
book 咗酒店喇,both 名古屋&大阪

大宅

回覆 36900 的帖子

我7月去關西11天

路線如下:

關西機場 -》和歌山 1 晚 -》白濱(1晚)-》大阪 (2晚)-》京都(2晚)-》神戶(2晚)-》名古屋(2晚)-》名古屋機場

伯爵府

Gloriasogashiwa 發表於 17-4-25 11:15
剛復活節去完10日京阪神奈+鳥羽+賢島+名古屋Legoland+鈴鹿賽車 (大阪來回)。我買5日近鉄pass,由奈良玩到 ...

你用 「近鉄pass」有無加$乘特急?
特急多班次嗎?

2018 Easter 兩大兩細八天大阪入出

初步規劃:
Day 1. Kix airport -難波
Day 2 難波-京都,小火車,火車館(5day pass day 1)
Day 3 京都(清水寺,etc ...)
Day 4 京都(午後)去奈良,晚(2.5)名古屋
Day 5 lego land 名
Day 6 名古屋 day tour 晚回難波(2.5hrs )
Day 7 大阪day trip (水道,castle)
Day 8 shopping 1100 走 ,1405 flight

子爵府

claudialuk2011 發表於 17-4-27 09:54

當然加$買特急券啦,時間快好多和指定席。仲可以係車内飲食。大阪往返名古屋,半小時一班車。

伯爵府

Gloriasogashiwa 發表於 17-4-27 10:30
當然加$買特急券啦,時間快好多和指定席。仲可以係車内飲食。大阪往返名古屋,半小時一班車。
...

Thx

大宅

好媽媽勳章

clubman1800 發表於 17-4-7 15:32
最快及轉車最少 : 新幹線到新大阪 + JR Haruka

但貴過你的方法.

最後一天由 名古屋 到 關西機場 回港,從新大阪 坐 Haruka 單程要多少錢?當日才在 新大阪駅 買便可?還是要預早購買?

我check到有一種係Icoca & Haruka 只需3500yen 內含2000yen IC面值,定買依種抵些?

首頁

尾頁

跳至