婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

yubw 發表於 17-5-27 14:59
在私家開貴嗎?按一個月要食幾錢藥?

呢隻藥幾百左右,係專治藥,之前有醫生話打停經針要成千幾一個月,仲要可能影響骨質疏鬆。我覺得當初睇多個醫生係無錯,如果唔係都唔知有呢隻藥,我呢世都唔想再經歷個種痛令到我咩都做唔到,買少兩件衫咩都制!

複式洋房

cacamon 發表於 17-5-29 10:35
呢隻藥幾百左右,係專治藥,之前有醫生話打停經針要成千幾一個月,仲要可能影響骨質疏鬆。我覺得當初睇多 ...

你係去邊間私家醫院睇?醫院怎樣幫你確診係子宮內膜異位?食咗藥有D咩反應?會唔會停經?

複式洋房

yubw 發表於 17-5-27 00:36
呢只藥去邊度開?私家定係公立醫院?

我喺私家

大宅

好消息!
我5年前發現朱古力瘤3 cm, 跟住一路食避孕藥, 個瘤縮咗, 近2-3年check都keep住1cm-1.5cm.
近幾個月因為其他身體問題 (甲狀腺), 停咗避孕藥, 都驚病情惡化. 但出奇地, 最近複診, 醫生話粒朱古力瘤已經消失咗!
但呢幾個月, 我只係因為甲狀腺瘤睇緊中醫, 至今食咗2個月中藥, 另外, 我有食褐藻醣膠的.
雖則話d中藥對朱古力瘤有幫助, 但應該冇咁快見效啩 (由開始用藥到照超聲波只有一個月). 好神奇, 雖然我都唔肯定咩原因令個瘤突然消失, 但都想分享下

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cargod 發表於 17-6-7 12:56
好消息!
我5年前發現朱古力瘤3 cm, 跟住一路食避孕藥, 個瘤縮咗, 近2-3年check都keep住1cm-1.5cm.
近幾個 ...

褐藻醣膠<----係乜黎架?

恭喜哂呀 你個病程甘好,請問睇邊個中醫架?
日本の平安を祈ります

大宅

kk80400 發表於 17-6-24 21:26
褐藻醣膠
一種海藻提鍊出嚟的東西,話對腫瘤好的。我只係睇咗個中醫一個月,所以未必係佢藥有效,我問過佢,佢話食中藥起碼3個月至半年先有效。
我睇浸大中醫,你可以試下。

男爵府

cacamon 發表於 17-4-7 23:31
我都係食呢隻呀!止痛真係快!瘤都細左,之後無痛就無再照,keep 住食藥。醫生話可以長食,唔好影響第時生 ...

我都食左呢隻藥一年,請教下,你醫生話不影響生小朋友,係指要停返呢隻藥之後?食緊是否不會有小朋友?謝

男爵府

cheungkiukiu410 發表於 17-4-26 16:34
我同你情況差唔多吖,我結婚前一個月停避孕藥,食左4,5年,因為諗住結婚後就順期自然懷孕,點知就發現有呢 ...

我又係食左一年,無痛,心思思想再有b,結果停左,停左即痛到顛,停左呢2個月,食的止痛藥多過一年來食的。我仲要在胸骨位下痛,呼吸都痛,痴左線。

男爵府

我停左藥2個月,驗血就出事,話咩卵巢癌指數唔合格,高左(一年前入院又係咁,食左藥就指數一路好),停左即出事!
我宜家演化到唔係經期都勁痛

大宅

joygigi 發表於 17-7-24 08:28
我都食左呢隻藥一年,請教下,你醫生話不影響生小朋友,係指要停返呢隻藥之後?食緊是否不會有小朋友?謝
...

係要停左先受孕,因為隻藥都算有避孕作用

伯爵府

回覆樓主

各位jm 想問吓你哋係做咗咩檢查確診有子宮內膜異位?我咁大個人都未睇過婦科,想有定心理準備。

大宅

SullytheMonster 發表於 17-7-24 20:13
各位jm 想問吓你哋係做咗咩檢查確診有子宮內膜異位?我咁大個人都未睇過婦科,想有定心理準備。
...

我做過盆腔超聲波。

其實女人過25最好開始做婦科檢查,之前聽醫生講無事就隔年再檢查,有事就真係可以早啲醫,而家咁多Ivf,都係好多人一路唔清楚自己身體狀況,所以有病致不育都唔知,好慘!

大宅

回覆 LOVE074 的帖子

同意! 我睇開婦科醫生都話盡量唔好長期食避孕葯, 因為避孕葯會增加患乳癌的機會...

這個病好麻煩, 要令到子宮內膜異位好, 方法是生BB, 醫生話懷孕過程會令內膜停止增生, 但這個病亦會令人不難BB, 所以好麻煩。要令到自己血氣運行得好, 看中醫, 做運動!

子爵府

cacamon 發表於 17-4-7 23:31
我都係食呢隻呀!止痛真係快!瘤都細左,之後無痛就無再照,keep 住食藥。醫生話可以長食,唔好影響第時生 ...
Can you please pm me your doctor details? Thank you!

大宅

monicawai 發表於 17-8-31 11:47
Can you please pm me your doctor details? Thank you!

已PM

首頁

尾頁

跳至