親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

fungcarmen 發表於 17-12-15 23:05
龍仁牧場值得去嗎?成2小時車程。夏天去都有得玩嗎?我指做芝士雪糕等活動夏天都有嗎? ...

我哋未玩過呢類活動,覺得值得去!
夏天都有得整芝士和雪糕㗎

fungcarmen    發表於 17-12-22 09:54

大宅

回覆樓主:

謝分享

子爵府

回覆樓主

謝分享

別墅

回覆樓主:

想問是否在清涼里買itx票,買完,是否容易找到月台,是否同其他鐵路共用月台的?

複式洋房

回覆樓主:

感謝分享(emoji)

複式洋房

灝童媽咪 發表於 18-1-15 23:30
想問是否在清涼里買itx票,買完,是否容易找到月台,是否同其他鐵路共用月台的?
...

所有itx車站都可以買到itx車票,沿途指示都係非常清晰嘅,跟住個「itx」標誌行就會途經itx售票處並去到月台。最緊要小心睇清楚列車往邊個方向。

我其實已經不記得清涼里站是否共用月台,如果睇下面條link,就好似唔係共用? (我淨記得玉水站itx係同普通地鐵共用月台嘅。) 不過就算共用都唔使擔心,itx係綠色,又有兩卡雙層,完全唔同樣,仲可以核對列車號碼,唔會上錯嘅~

呢度有關於itx清涼里站嘅分享:
https://letsgo123.pixnet.net/blog/post/150410422-%E3%80%90%E5%8F%96%E7%A5%A8%E6%95%99%E5%AD%B8%E3%80%91itx%E9%9D%92%E6%98%A5%E5%88%97%E8%BB%8A%E5%A6%82%E4%BD%95%E5%8F%96%E7%A5%A8%EF%BC%8C%E6%8B%9C%E8%A8%97%E5%BF%AB%E9%BB%9E

禁止訪問

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

別墅

m_ellow 發表於 18-1-18 15:37
所有itx車站都可以買到itx車票,沿途指示都係非常清晰嘅,跟住個「itx」標誌行就會途經itx售票處並去到月 ...

唔該晒
仲想問下,其實itx係咪即係火車?
我在旅遊書見個鐵路圖,冇講邊D係地鐵,邊D係火車,書上只係講1号缐,4号線,或者京春線.....呢D,我唔知邊D係地鐡,邊D係火車,邊D係itx.

複式洋房

灝童媽咪 發表於 18-1-22 23:01
唔該晒
仲想問下,其實itx係咪即係火車?
我在旅遊書見個鐵路圖,冇講邊D係地鐵,邊D係火車,書上 ...

旅遊書地鐵圖嗰啲應該只係地鐵,韓國火車有好多好多種,遊客較常會坐嘅有:

●itx (去南怡島、加平一帶)
注意部分班次會飛站,必須查看清楚班次

●ktx (有好多條長途路線,例如去釜山、麗水,仲有最新鮮熱辣嘅去平昌冬奧...)
http://info.korail.com/mbs/english/subview.jsp?id=english_050401010000

●srt (2016年12月通車,可以去釜山,較ktx更快更便宜)

別墅

m_ellow 發表於 18-1-23 00:53
旅遊書地鐵圖嗰啲應該只係地鐵,韓國火車有好多好多種,遊客較常會坐嘅有:

●itx (去南怡島、加平一帶)

好有用,唔該晒

複式洋房

Angela.LL 發表於 18-1-18 16:50
首爾用咩卡上網好

我無用過韓國上網卡,曾經打算用kt olleh sim卡,聽講幾好,不過最後用咗klook嘅wifi egg,因為平

別墅

m_ellow 發表於 17-4-12 16:54
純粹分享,由零開始計劃行程用咗幾個月,搵到嘅資料唔好嘥,希望幫到有需要嘅jm

出發前知道首爾地鐵樓梯多 ...

多謝你既分享,好詳盡(emoji)

別墅

請問5001/5005巴士去牧場響明洞近邊到搭?有無班次資料等?THX

複式洋房

proudofu 發表於 18-2-5 13:32

上車位置係「首爾百病院站」,用韓巢地圖search"서울백병원평화방송"會見到,喺明洞教堂附近。

班次和路線資料,唔怕睇韓文可以用kakao map,直接打路線號碼入去就search到,除咗可以睇到晒成條路線,和睇到預計幾多分鐘後有車到站,仲可以睇到成條路線目前有幾多架車行到去到邊個站! 好厲害嘅app
我都唔識韓文,花啲時間研究吓都識用 如果香港有咁勁嘅地圖app就好咯~

複式洋房

m_ellow 發表於 17-4-13 17:18
我係3月26去牧婸,27日去rail bike。

牧場有12月-2月有冬季體驗,內容差不多。

請問牧場綱站,可以用英文溝通嗎?因為見全韓文

複式洋房

yanyanteen 發表於 18-3-6 17:34
請問牧場綱站,可以用英文溝通嗎?因為見全韓文

我見佢報名表要填電話號碼,又要用銀行過數,所以無嘗試用英文聯絡牧場 我搵咗韓遊網站「莎拉韓情」代辦報名。

大宅

m_ellow 發表於 17-4-12 16:54
純粹分享,由零開始計劃行程用咗幾個月,搵到嘅資料唔好嘥,希望幫到有需要嘅jm

出發前知道首爾地鐵樓梯多 ...

請問龍仁牧場可就甘去嗎?還是要預早買飛?就甘一個家庭去可以嗎?

複式洋房

CC03 發表於 18-3-23 19:33
請問龍仁牧場可就甘去嗎?還是要預早買飛?就甘一個家庭去可以嗎?

不可以walk in, 要預訂的。

可以一個家庭去,我哋當日都係得我家2大1小係外國遊客,其他都係韓國家庭

adrio    發表於 18-4-13 10:08

首頁

尾頁

跳至