用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5443|主題: 896572

有無人去咗泰國?

子爵府

國民生產總值:14379

BKXmas勳章

導遊提議我們要全素色衣服並且在衣服掛個黑色花,悼念泰皇。

請問有無 Jm 在當地?真的這樣嗎?

同行老人家表示這樣搞法唔老黎

男爵府

國民生產總值:6355

BKXmas勳章

回覆樓主:

黑色花,無喎
上年十二月去,都唔需要,但著素色啲以示尊重

wcpcelia    發表於 17-4-15 21:48

珍珠宮

國民生產總值:34911

雞年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我唔係泰國,但泰國朋友話遊客最好著素色衫,唔好咁鮮艷紅紅綠綠啦。唔需要用黑色襟花。

大宅

國民生產總值:4789

BKXmas勳章

ope 發表於 17-4-15 00:33

素色/深色衫已經ok

侯爵府

國民生產總值:20769

BKXmas勳章

回覆樓主:

上個月頭去完番來,都冇刻意著黑衫,淨係普通淨色都ok

侯爵府

國民生產總值:20171

BKXmas勳章

素色衣服已經ok, 不用黑色花。
妳跟邊間旅行社嘅領隊/導旅會咁講?

子爵府

BKXmas勳章

kkvicky 發表於 17-4-15 00:45
素色衣服已經ok, 不用黑色花。
妳跟邊間旅行社嘅領隊/導旅會咁講?

細旅行社,啱啱Whatsapp 提我們,但衫已經放晒入 geep , 小朋友衫全部大紅大紫,諗緊係咪要再搵?

素色白、黑、灰?藍、綠得唔得?

唔該

大宅

國民生產總值:2083

BKXmas勳章

ope 發表於 17-4-15 00:50
細旅行社,啱啱Whatsapp 提我們,但衫已經放晒入 geep , 小朋友衫全部大紅大紫,諗緊係咪要再搵?

素色白 ...

我喺bangkok,冇見人掛黑色花

子爵府

BKXmas勳章

終極熊貓 發表於 17-4-15 00:37
黑色花,無喎
上年十二月去,都唔需要,但著素色啲以示尊重

我又要再替小朋友搵過d衫

素色黑白灰?

一下子好難找咁多人咁多天的素色衫

子爵府

BKXmas勳章

VickiC 發表於 17-4-15 00:52
我喺bangkok,冇見人掛黑色花

真係大多數旅行的也穿素色?

謝謝回覆

大宅

國民生產總值:2984

BKXmas勳章

我2月去完,同之前冇乜分別,係泰王d相轉曬黑白,我見有d泰國人都著鮮色衫

水晶宮

國民生產總值:51177

BKXmas勳章

現身在曼谷,仲正直潑水節,啲人周街用水槍瘋狂射水,玩到癲,唔講都差啲唔記得呢件事!係有個
別本地店員衫上繫上黑絲帶,但唔係必要!唔使咁緊張,個導遊又真係太誇張了!

別墅

國民生產總值:904

潑水節見到咩顏色衫都有!帶花就好似咩左d,素色衫可接受!佢都係建議,咪同佢講老人唔想戴囉!

男爵府

國民生產總值:6621

BKXmas勳章

我現在曼谷,比較素就得,紅、黃色少見。入大皇宮這些地方就有要求,當地人通常全黑,遊客如果鮮色,要扣上黑絲帶。市面一般沒有異樣。當地人潑水活動依然進行。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

子爵府

BKXmas勳章

Yanb_mama 發表於 17-4-15 00:54
我2月去完,同之前冇乜分別,係泰王d相轉曬黑白,我見有d泰國人都著鮮色衫
...

噢,謝謝回應。

但我們又老又少,都係搵過d素色衫表示尊重。

小朋友本身已經好興奮,加埋大紅大紫衫對於當地人會令人難受。我還是再揾過素色衫俾小朋友好了

大宅

國民生產總值:1289

BKXmas勳章

我之前去完泰國,淨係避開著紅黃衫,普通玩無乜要避忌。

wcpcelia    發表於 17-4-15 21:48

侯爵府

BKXmas勳章

素色白 ...

我個人覺得最好唔好著紅色,其他顏色都ok嘅

水晶宮

國民生產總值:51177

BKXmas勳章

素色白 ...

我女有一日著過紅色,但只係夜晚戶外兩個鐘,我冇為意!

侯爵府

BKXmas勳章

ope 發表於 17-4-15 00:57
噢,謝謝回應。

但我們又老又少,都係搵過d素色衫表示尊重。

呢幾日係潑水節,當地人都有照玩,不用太擔心。

子爵府

BKXmas勳章

多謝大家回應,我還是嗱嗱聲搵些素色衣服帶埋去!

入鄉隨俗,表示尊重

今晚唔駛瞓
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎