用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

坐月心得 今日: 16|主題: 2112

陪月同工人點分工?有沒有人可share 下

大宅

國民生產總值:2478

BKXmas勳章

陪月同工人點分工?有沒有人可share 下

王國熱話
帶2歲BB去旅行, 想買架可單手收車, 又輕身...
Avent steamer愈來愈差!!
摺得細嘅bb車
黃色小鴨消毒烘乾鍋

瑪瑙宮

國民生產總值:131668

BKXmas勳章

請陪月又有工人... 帶給更多麻煩給自己。

最理想陪月走, 工人來。
自己菅理會易D。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

國民生產總值:2478

BKXmas勳章

工人做家務清潔,睇大仔
陪月買餸煮飯、餵奶沖涼,睇我同bb

哈哈,每人環境唔同,都係參考下

大宅

國民生產總值:1024

湊B, 煮飯, 照顧太太, 家務 每人講清楚做咩

子爵府

國民生產總值:14817

BKXmas勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
333s 發表於 17-4-15 09:44
請陪月又有工人... 帶給更多麻煩給自己。

梗係唔得啦,現在幾乎所有陪月都唔做一般基本家務,如果反正都係會請工人,當然係工人負責基本家務,如洗bb衣物,洗大人衣物,打掃清潔呢d。陪月話就話8個鐘頭,實際距要半個鐘頭去買送,得7.5個鐘頭係你屋企,如果距10:30來到你屋企,6點就要走,起碼早餐個d飯距整唔到俾你食,個工人就可以早上根據陪月吩咐整早餐,夜晚食完飯工人就可以洗碗,咁坐月就坐得舒服好多。

另外亦可以要求陪月負責教下個工人照顧NB既技巧,有d乜一定要做或者唔可以做。我覺得生前2-3個禮拜工人到,就最完美。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎