用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

烹飪錦囊 今日: 21|主題: 108650

[菜式] 復活節大餐~瑞士芝士火煱

子爵府

國民生產總值:11222

雞年勳章 2017勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

啦啦啦啦~心血來潮翻閲阿女初中時,遊學團的照片,看見她在瑞士嘆芝士火煱,好味到連煲底芝士都刮到乾乾淨淨,我都忍俊不禁,心想有冇咁好食呀?

適逢復活節假期,我提議做芝士火鍋,阿女話食唔飽喎~自家做一定不會打斧頭。

食芝士火煱沒有什麽攻略,我家公主會衝鋒,會鬥後,橫掃千軍,食極都唔肥,簡直是奇葩,冇得輸~

我家主公第一個投降,鬼咩~將我新開的白酒全部乾晒,我只用了少少調開芝士火煱,他飲了差不多700ml+

我最聰明,識嘆梗係沖杯香片,消滯解腻。

是日自家煑晚餐 @14/4/2017
瑞士芝士火煱:

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

FiFiMa    發表於 17-4-17 17:51

王國熱話
環保尿片
merries邊到賣最平???
moony 真假?!
日本merrxxs

子爵府

雞年勳章 2017勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

事前準傋:

食譜在網路上搜尋,參考了多個 Blogger

食材在日式超市和街市購買,主角芝士,買了火煱専用那款,其他還有莎樂美腸,漢堡扒,芝士腸,大啡磨菇,西蘭花,蘆荀,娃娃菜,法式長條包,長通粉,蕃茄

主要食材要先整熟,因為芝士火煱要慢火煑,沸點要低,否則很容易火農。

工具毋須専登去買,鍋要口徑最小的,大的芝士很難滾起,鍋架用一人火煱那款,淘回來的,好似十幾蚊;我沒用茶蜡,酒精蜡,嫌它們温温呑呑,改用了雙頭火罐。

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

回覆樓主:

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

翡翠宮

國民生產總值:80739

BKXmas勳章

侯爵府

國民生產總值:20098

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

男爵府

國民生產總值:7707

BKXmas勳章

回覆樓主:

珍珠宮

國民生產總值:47531

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 吸收力勳章 畀面勳章 2017媽媽節

大宅

國民生產總值:1024

巧正WOR
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎