用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 546|主題: 920680

考完5級琴後,幾耐才考8級琴

別墅

國民生產總值:946

BKXmas勳章

如題

侯爵府

國民生產總值:24114

BKXmas勳章

everyone's speed in learning is different and there are also public exams to consider. Eg. You don't want to many activities in the same year to affect his/her grades

男爵府

國民生產總值:9484

BKXmas勳章

大概一年一級

珍珠宮

國民生產總值:40054

BKXmas勳章

三年後八級

侯爵府

國民生產總值:22439

BKXmas勳章

eatmonmon 發表於 17-4-15 08:31
如題

無得咁講架喎
如唔練琴嘅永遠都考唔到8

wcpcelia    發表於 17-4-15 21:07

珍珠宮

國民生產總值:32820

BKXmas勳章

回覆樓主:

問你老師,你勤力就快囉

禁止訪問

國民生產總值:1615

BKXmas勳章

侯爵府

國民生產總值:23588

畀面勳章 BKXmas勳章

eatmonmon 發表於 17-4-15 08:31
如題

因人而異,我仔前年考完5級,希望明年可考8級,佢係hea學嘅

wcpcelia    發表於 17-4-16 09:02
很累~我幾時先可以抖吓呢

大宅

國民生產總值:1883

BKXmas勳章

8級同7級差好遠架
5級同7級又有距離,咁你諗下1年由5跳去8,係咪真係得?
你去琴行揭下本8級scale衡量下先吧

公爵府

國民生產總值:27236

BKXmas勳章

回覆樓主:

我仔3年班考完5級, form 2先考8級

因為佢興趣由彈琴轉咗打機,hea學又唔常練琴

伯爵府

國民生產總值:15899

BKXmas勳章

回覆 eatmonmon 的帖子

除非好有天份及勤力,5跳8,距離好大,同1或2級跳5,好大分別老師建議6-8級,考其中2級

wcpcelia    發表於 17-4-15 21:07

伯爵府

BKXmas勳章

juv10hk 發表於 17-4-15 14:38
8級同7級差好遠架
5級同7級又有距離,咁你諗下1年由5跳去8,係咪真係得?
你去琴行揭下本8級scale衡量下先吧 ...
認同,5同7已經係2回事,曲目技巧高好多,scale 淨係harmonic and melodic minor 已經唔易

伯爵府

BKXmas勳章

miffyumiffy 發表於 17-4-15 14:53
我仔3年班考完5級, form 2先考8級

因為佢興趣由彈琴轉咗打機,hea學又唔常練琴
已經唔錯,正常keep 住平均每日練45-60分鐘,5去8應該要4-5年。

公爵府

國民生產總值:27236

BKXmas勳章

dragon813 發表於 17-4-15 15:10
已經唔錯,正常keep 住平均每日練45-60分鐘,5去8應該要4-5年。

一星期唔知練唔練到2個鐘

尤其考呈分果排, 我唔想佢又考琴咁辛苦, 上咗中學先準備8級

大宅

國民生產總值:1876

BKXmas勳章

回覆樓主:

如只為考級可以好快,考出來成績差又係另一回事。通常剛考完5級,老師會建議考樂理,7級,再8級。我小朋友K3開始學,中2老師先安排考8級。

別墅

國民生產總值:729

miffyumiffy 發表於 17-4-15 15:15
一星期唔知練唔練到2個鐘

尤其考呈分果排, 我唔想佢又考琴咁辛苦, 上咗中學先準備8級

男爵府

國民生產總值:5326

BKXmas勳章

回覆樓主:

如果只操練考試歌, 有少少天份或者努力嘅, 可以好快。
但當中冇乜彈過6~8琴嘅唔同風格嘅曲譜。 就算8級試pass咗, 咁又冇咩意思?

伯爵府

國民生產總值:18621

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我地skip咗5級,打算3->6->8
2去6用咗3年半,6去8預3年

珍珠宮

國民生產總值:35590

育兒性格勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

我女而家先小三上年考左5級,我唔打算考6同7級,反而我想放慢腳步彈多些不同類型、不同音樂家既歌曲,感受多左先考8級,唔想因爲考試而不停只操考試歌

男爵府

國民生產總值:8495

好媽媽勳章 BKXmas勳章

其實其他人無辦法幫你預幾多年,最接近估計會係琴老師,但都未必準確,因為仲要視乎小朋友天份與付出
我仔小一四級、小三七級、小四升小五暑假八級
亦識人學左十年(持續地學)都未八級
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎