用戶登入

找回密碼 | 註冊

19oC.83%

義工

自由講場 今日: 5561|主題: 943576

跳至
掘走公眾地方的植物是否犯法?

男爵府

國民生產總值:5091

BKXmas勳章

今早在紅磡半島豪庭附近見到2位C9掘走植物放入購物袋。
唔好指責我為何不當場阻止她們 因為她們手上拿着作案工具有剪刀及金屬鏟,我的命仔要緊。
我拍了照片,不知能否放上網。

翡翠宮

國民生產總值:85806

畀面勳章 BKXmas勳章

bks2014 發表於 17-4-15 09:59
唔好指責我為何不當場阻止她們 因為她們手上拿着作 ...

妳所講嘅公眾地方係屬於康文署定係屋苑公眾地方先?

如果康文署就當然有問題啦,但如果係屋苑的話,就要問番管理處。

伯爵府

國民生產總值:19370

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

如果係公眾地方,我記得係違法

男爵府

BKXmas勳章

小可愛11 發表於 17-4-15 10:17
妳所講嘅公眾地方係屬於康文署定係屋苑公眾地方先?

如果康文署就當然有問題啦,但如果係屋苑的話,就要 ...

犯案地方是照片淺灰淺藍地磗處,及公厠門口。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

國民生產總值:9109

BKXmas勳章

盜竊罪

伯爵府

國民生產總值:19372

BKXmas勳章

bks2014 發表於 17-4-15 09:59
唔好指責我為何不當場阻止她們 因為她們手上拿着作 ...

屋苑可以send 去管理處。
康文署可以send去康文署。
基本上香港除了私人地就係官地,冇野生任人摘取呢回事,我係會出聲的,也不止一次。

公爵府

國民生產總值:28125

BKXmas勳章

belongs to Govt or building(management office) does not matter, stealing other's property is illegal

子爵府

國民生產總值:14476

睛靈勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

你打算放上網全城緝凶?

大宅

國民生產總值:4524

BKXmas勳章

回覆樓主:

肯定係犯法

大宅

國民生產總值:3953

BKXmas勳章

jollyma 發表於 17-4-15 12:35
你打算放上網全城緝凶?

呢個係好方法
村姑 亞Bee

子爵府

國民生產總值:10960

雞年勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

bks2014 發表於 17-4-15 10:54
犯案地方是照片淺灰淺藍地磗處,及公厠門口。

我認得這個地方,你在公廁。(上次行過清理鞋上黃金,實在太難忘!)

可以舉報佢地。

男爵府

BKXmas勳章

jollyma 發表於 17-4-15 12:35
你打算放上網全城緝凶?

唔想連累BK收律師信,所以把頭部遮蔽。如果你家人今天穿以下衣服 ,体形相近,自稱今天(買)了山草藥,那麼你就知道你家人不是買,而是掘的。
一幅圖是掘起植物後,用腳把泥土的洞鋪平。另一圖是二人滿載而歸。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:2323

BKXmas勳章

咁做真係好唔應該, 想要咪去買, 又唔係貴

大宅

國民生產總值:3767

brindlewin 發表於 17-4-15 11:41
屋苑可以send 去管理處。
康文署可以send去康文署。
基本上香港除了私人地就係官地,冇野生任人摘取呢回事 ...

唔明其他人怕乜。
我一定出聲。巳阻止過幾次。

大宅

國民生產總值:3716

BKXmas勳章

回覆樓主:

所有公衆地方植物都係政府架,以我所知好細棵樹苗都價值幾十萬

水晶宮

國民生產總值:65689

BKXmas勳章

偷野
玩具萬歲!

禁止訪問

國民生產總值:1793

子爵府

國民生產總值:11548

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

有時都會見到呀姐剪,如果唔係太破壞既話我覺得問題不太,可能佢想返去種

天珠殿

國民生產總值:943974

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

國民生產總值:30125

BKXmas勳章

回覆樓主:

當時無勇氣,唔出事,我會算。影相放上網係最無謂。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎