用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 460|主題: 53343

有冇媽媽懷孕時已高血壓

洋房

國民生產總值:39

如題?

別墅

國民生產總值:558

BKXmas勳章

我呀,本身有,但1年半前左右停左藥
而家11週,醫生要我下星期12週開始食亞士匹靈
但醫生無比血壓藥我食住呀

複式洋房

國民生產總值:116

BKXmas勳章

wswong66 發表於 17-4-16 09:07
我呀,本身有,但1年半前左右停左藥
而家11週,醫生要我下星期12週開始食亞士匹靈
但醫生無比血壓藥我食住 ...

我本身有高血壓,由6週起吃阿斯匹靈另一直有吃降血壓上藥。阿斯匹靈可預防血管栓塞。每天監察血壓水平,準時吃藥:mother:

別墅

BKXmas勳章

mokmoksiu 發表於 17-4-16 09:31
我本身有高血壓,由6週起吃阿斯匹靈另一直有吃降血壓上藥。阿斯匹靈可預防血管栓塞。每天監察血壓水平,準 ...

請問你而家幾週同埋血壓幾多呀大約
我而家血壓 13x/9x 唔過95既
但一夜訓下壓有時過100
醫生話唔好過150/95
其實我自己覺得食血壓葯安心啲,不過醫生暫時又唔開比我

洋房

但係初期或本身有高血壓 係唔係大多要剖腹?

複式洋房

BKXmas勳章

wswong66 發表於 17-4-16 09:40
請問你而家幾週同埋血壓幾多呀大約
我而家血壓 13x/9x 唔過95既
但一夜訓下壓有時過100

現時35週,將於38週政府E院開刀生。
日常血壓介乎
110至140(上壓)
70至90(下壓)
每天吃四次降血壓藥
會把血壓度數寫係薄(一天度四次)
產檢時比E生看。
E生話如果血壓持續超過140(即連續幾次)便自己入院留院觀察是否有需要調教血壓药同確定有沒有併發妊娠毒血症。我照足E生指示吃药同睇住D血壓,中間都自己入過院幾次,依家都okay。

公爵府

國民生產總值:29496

BKXmas勳章

我有個舊同學就系高血壓,後來剖腹~

洋房

您地平時係屋企點量?醫院叫我訓低量會低啲,呢家血壓成日唔穩定 好擔心

洋房

mokmoksiu 發表於 17-4-16 16:55
日常血壓介乎
110至140(上壓)

醫生建議您開刀定係自己要求?

別墅

BKXmas勳章

mokmoksiu 發表於 17-4-16 16:55
日常血壓介乎
110至140(上壓)

食四次都幾多呀
不過你最後直路喇

別墅

BKXmas勳章

cling1713 發表於 17-4-16 19:38
您地平時係屋企點量?醫院叫我訓低量會低啲,呢家血壓成日唔穩定 好擔心
...

如果我訓前訓後量會好啲
下壓有時75- 85

侯爵府

國民生產總值:23844

BKXmas勳章

我朋友都係,我見佢成個孕期都真係幾辛苦架

水晶宮

國民生產總值:67896

BKXmas勳章

有高血壓史,平時都要注意測血壓喇,保持輕鬆心情。

複式洋房

BKXmas勳章

cling1713 發表於 17-4-16 19:38
醫生建議您開刀定係自己要求?

我好多問題,超高O,超重,血壓高,妊娠糖尿,免疫系統問題,辦辦都唔掂
E生有問我試試順產,我明確話唔夠膽冒險

複式洋房

BKXmas勳章

我要做媽媽 發表於 17-4-16 22:51
我朋友都係,我見佢成個孕期都真係幾辛苦架

係呀,要好care自己, 有唔妥即刻同E生講,E生會幫到手。E生一開始就提醒我要預防早產,一定要控制好的血壓

複式洋房

國民生產總值:140

BKXmas勳章

見到呢個post 好開心,好似好少有孕初血壓高的post....剛7週去私家14x/10x,醫生信寫了⋯⋯這個度數說希望我去政府可以快D有得睇...去到健康院初頭登記本來約14週才等一次產檢,我話有高血壓,佢就幇我約13週.....真係晕底......結果到下午姑娘打给我說醫生話要早D返來,結果8週就可以第一次產檢......但突然间快咁多我又好驚……是不是好有問題?我上網睇通常早產.....如果中妊娠高血压又开刀又ICU ....好似好恐怖...好擔心

洋房

yiucm1122 發表於 17-4-17 11:01
見到呢個post 好開心,好似好少有孕初血壓高的post....剛7週去私家14x/10x,醫生信寫了⋯⋯這個度數說希望我 ...

我都係 好擔心 我自己8week出血 醫院比早孕科既快期比我 !醫生都話初期甘高 要睇緊啲 !加上流左成個星期血 !醫生即時建議入院 做一系列檢查

別墅

BKXmas勳章

yiucm1122 發表於 17-4-17 11:01
見到呢個post 好開心,好似好少有孕初血壓高的post....剛7週去私家14x/10x,醫生信寫了⋯⋯這個度數說希望我 ...

我本身去到23w 先去醫院第一次睇,12w 去健康院睇住先
但7w 係私家照到閃閃,佢知我血壓高,即寫信比我去醫院改早個期,咁我同日去,佢要我即日或第2日入院,要較藥。但我入院後,訓床度多數13x/90,即日又出得院,叫我唔洗食藥,係12週開始食亞士匹靈,跟手改埋11w 覆診,黎緊每6星期一次返去睇。
我係行步路都可以高血壓,雖然睇密左同早左,反而安心左。而家唯有做咩都慢啲咁

複式洋房

BKXmas勳章

cling1713 發表於 17-4-17 11:20
我都係 好擔心 我自己8week出血 醫院比早孕科既快期比我 !醫生都話初期甘高 要睇緊啲 !加上流左成個星期 ...

擔心一定有D。不過放松D,血壓真係會靚D:mother:多D散步同飲食清淡都有幫助㗎。加油。

複式洋房

BKXmas勳章

mokmoksiu 發表於 17-4-17 12:19
擔心一定有D。不過放松D,血壓真係會靚D:mother:多D散步同飲食清淡都有幫助㗎。加油。
...

不過,如有出血當然不宜散步
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎