用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 61|主題: 122099

姐姐在家玩視像通話

別墅

國民生產總值:812

BKXmas勳章

我發覺冇人喺屋企姐姐除左講電話,玩電話,仲要開埋視像傾計!視像呢樣我比較反感,我都知管唔到咁多!但你們會開聲同佢講嗎?佢要照顧bb,但一日玩幾個鐘電話!連家務都冇咩點做,我感到佢無心工作!

王國熱話
男人真是唔理好醜?(小三相片)
我如何是好?
點解咁多人鐘意做賤三?
係你會點

大宅

國民生產總值:1308

BKXmas勳章

appleng2127 發表於 17-4-15 11:20
我發覺冇人喺屋企姐姐除左講電話,玩電話,仲要開埋視像傾計!視像呢樣我比較反感,我都知管唔到咁多!但你 ...
現在d工人都係這樣了,雇主一出去就係佢地玩手機d世界了,而忽略做家務了,我個新工人都係,叫佢clean 𥦬台,叫了6次先抹乾淨,最後一次都係我親自看住佢抹先乾淨,最近小朋友放假我就親自看著佢做,間屋即刻乾淨了!所以話佢地既乾淨標準真係唔行了,可能求其做趕著玩手機了,有老人家在家看著間屋就好很多了。

大宅

國民生產總值:2983

BKXmas勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
想佢做咩唯有當面吩咐做

男爵府

國民生產總值:5276

BKXmas勳章

回覆樓主:

因為我有比wifi工人用,講明工作時間唔可以用電話,佢可以開工前7am前或9:30pm後任用,佢試過幾次偷雞,我隻眼開隻眼閉,但佢有次講半個鐘視像,bb喊都唔理,我就嚴重聲明無下次,如有再犯cut wifi, 我住星加坡電話plan比香港貴好多,如果我cut佢wifi(佢唔可以成日視像)

自此佢就收歛左,唔敢再用

伯爵府

國民生產總值:18365

BKXmas勳章

appleng2127 發表於 17-4-15 11:20
我發覺冇人喺屋企姐姐除左講電話,玩電話,仲要開埋視像傾計!視像呢樣我比較反感,我都知管唔到咁多!但你 ...

之前那位海外菲就係咁,每日話湊B好悶,好掛念老公和個囡,日日同佢老公玩視像,忍了九個月只好炒佢(無心做,點教也無用)

大宅

BKXmas勳章

Evachau 發表於 17-4-17 17:42
之前那位海外菲就係咁,每日話湊B好悶,好掛念老公和個囡,日日同佢老公玩視像,忍了九個月只好炒佢(無心 ...

係呀!我嘅case同你一樣,佢新來都係成日掛住同佢老公視像,佢又有好多朋友成日用手機,早上8點起床又用一個小時,下午3:30pm又用到5:30pm,晚上9點半入房又用2個鐘先衝涼,同我出街買菜又用手機,係我面前都夠膽用,佢真係太大膽養唔熟,唯有炒佢,今日剛炒。無心做就早點送佢走,以免我d. Emotion被佢影響了。

男爵府

國民生產總值:5077

BKXmas勳章

ninachu 發表於 17-4-17 17:28
因為我有比wifi工人用,講明工作時間唔可以用電話,佢可以開工前7am前或9:30pm後任用,佢試過幾次偷雞,我 ...
Hi,
想了解吓Singapore 聘用外傭的條件,薪金及假期,

麻煩您呀!

別墅

國民生產總值:578

BKXmas勳章

細姐姐 發表於 17-4-17 20:56
Hi,

我都想了解下,謝謝

男爵府

BKXmas勳章

Hi,

印傭同菲傭今年加到550sgd-650sgd(無經驗/有經驗),政府每年加1次
僱主要比worker levy $260sgd比MOM, 我有12歲以下既公民只需要俾$60sgd
僱主請工人前要上網讀一個課程及考試,合格就可以請工人
每日休息最少8小時,一定要提供三餐,一定要有房或同工人share房,一定要有窗花
每星期1日例假,可以用錢買例假
2年有15日大假,無紅假(同香港唔同)
如果工人大肚,偷野或者病到唔適合工作可以即炒(唔駛補1個月,送佢返hometown)
辭職或解僱一個月通知或一個月代通知金

男爵府

BKXmas勳章

Happy1017 發表於 17-4-17 21:44
我都想了解下,謝謝

印傭同菲傭今年加到550sgd-650sgd(無經驗/有經驗),政府每年加1次
僱主要比worker levy $260sgd比MOM, 我有12歲以下既公民只需要俾$60sgd
僱主請工人前要上網讀一個課程及考試,合格就可以請工人
每日休息最少8小時,一定要提供三餐,一定要有房或同工人share房,一定要有窗花
每星期1日例假,可以用錢買例假
2年有15日大假,無紅假(同香港唔同)
如果工人大肚,偷野或者病到唔適合工作可以即炒(唔駛補1個月,送佢返hometown)
辭職或解僱一個月通知或一個月代通知金

男爵府

BKXmas勳章

回覆樓主:

亦有好多鬼佬預爛市,比$800-$1000sgd比工人

p. s. 星加坡係唔需要俾長期服務金外傭

大宅

BKXmas勳章

Hi,

Hi, 細姐姐!我今日剛剛收到舊年完約個菲傭,佢問我要reference letter for applying a jod in Canada. 佢現在係九龍區做緊香港家庭,這個星期日佢話會過來拿reference letter我答應著給佢,佢還講係加拿大做嘢每月多過8千元港幣,我個工人係讀護理學士學位畢業,所以佢應該很抢手嘅!但做嘢一般,佢有一樣好處係唔係雇主面前玩手機。但佢既現任雇主就殘了!

水晶宮

國民生產總值:57507

BKXmas勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
ninachu 發表於 17-4-17 22:00
亦有好多鬼佬預爛市,比$800-$1000sgd比工人

p. s. 星加坡係唔需要俾長期服務金外傭

係, 我朋友係當地人, 佢地加超過基本人工; 原因都係好工人要加人工黎留.
佢個工人都好似好耐了.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎