用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

想生BB 今日: 240|主題: 91197

經期準, 排卵遲, 黃體期短, 即黃體不足

大宅

國民生產總值:1181

BKXmas勳章

我經期很準, 27天, 每年要來13.5次月經, 2年加埋就要來27次月經。 樂觀地諗, 比別人生育的機會多了, 但若悲觀咁諗, 我卵子的儲備量用得好快。唔怪得我AMH咁低。
以前都只用試紙, 量體溫, 發現還算規律。就估估下, 以為自己正常。 上個月開始做全套免疫檢查, 追蹤埋卵泡成熟過程, 先發現好大問題。

D9 不見優勢卵泡
D12 14*11 mm
D14 19*17 mm
D15 22*17 mm (呢日, 醫生開左HCG幫助我排卵)
D16 應該排左卵

照呢個安排, 我遲左排卵, 咁我經期應該會遲2日, 但不幸地, 今天經期準時地報道了。

數返轉頭, 咁我排卵後的黃體期只有12-13天, 即係黃體不足。

同埋我瀘泡期卵泡成熟得好慢, 黃體期又短左一兩日。

希望搵出問題, 到時醫生可以開藥俾我。

別墅

國民生產總值:844

BKXmas勳章

franchoi 發表於 17-4-15 11:52
我經期很準, 27天, 每年要來13.5次月經, 2年加埋就要來27次月經。 樂觀地諗, 比別人生育的機會多了, 但若悲 ...

試下排前黑豆粉丫,有助養卵,排完黃豆豆漿,可以增加黃體,加油

大宅

BKXmas勳章

zoooooooooo 發表於 17-4-15 12:59
試下排前黑豆粉丫,有助養卵,排完黃豆豆漿,可以增加黃體,加油

已經有飲,應該都係唔夠

大宅

BKXmas勳章

飲豆水係補充雌激素,其實我雌激素暫時都夠的,內膜生長得好快,D9已經8mm,D14已經去到12mm, 再補充雌激素,其實一樣會出事。

大宅

BKXmas勳章

今次醫生有開隻藥俾我,係補充孕酮,但不含雌激素的。

複式洋房

國民生產總值:347

BKXmas勳章

我經期很準, 27天, 每年要來13.5次月經, 2年加埋就要來27次月經。 樂觀地諗, 比別人生育的機會多了, 但若悲 ...

hi 我同你case好似,但我今次做ivf發現好似黃體不足,我想問你做免疫+keep check 卵子黃體呢個過程用左幾錢?我都想做

大宅

BKXmas勳章

annchen@@ 發表於 17-4-15 14:55
hi 我同你case好似,但我今次做ivf發現好似黃體不足,我想問你做免疫+keep check 卵子黃體呢個過程用左幾 ...

我返深圳,一次陰超87蚊人仔

做埋內膜活檢(4千幾)

總數約一萬三千幾人仔

複式洋房

國民生產總值:186

BKXmas勳章

franchoi 發表於 17-4-15 17:59
我返深圳,一次陰超87蚊人仔

做埋內膜活檢(4千幾)

我都係黃體期得11~12日同埋amh低
想問你day9~16 每日都要返深圳照?

大宅

BKXmas勳章

jan0101 發表於 17-4-16 13:17
我都係黃體期得11~12日同埋amh低
想問你day9~16 每日都要返深圳照?

D9, D12, D13, D14 (打排卵針), D16 (確認已排卵)

侯爵府

國民生產總值:20179

BKXmas勳章

回覆樓主:

我以前做女時平均25,26日就一次m,未夠30歲已經開始卵巢老化,唔知關唔關事我最近發現每次有拉絲,12日後就m到,正常唔係拉絲後1~2日排卵,再14日後先m到咩

大宅

國民生產總值:1555

BKXmas勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

如黄体不足,医生会开 荷爾蒙藥,在行房後塞药或服用。所以不用擔心,有解決方法。

大宅

BKXmas勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
uumeme 發表於 17-4-17 12:27
如黄体不足,医生会开 荷爾蒙藥,在行房後塞药或服用。所以不用擔心,有解決方法。
...

嗯,我也知道。只是覺得發現得太遲。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎