在職全職

跳至
[全職媽媽] Ftm冇目標

首頁

尾頁

大宅

囝囝2個幾月,覺得做ftm好似好冇目標咁,一日過一日。係咪我未習慣?有冇媽媽會有相同感覺?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有少少係咁. 所以我去學外語, 學車, 有番d 目標, 真係人都開朗d.

別墅

pstar1231 發表於 17-4-17 22:23
囝囝2個幾月,覺得做ftm好似好冇目標咁,一日過一日。係咪我未習慣?有冇媽媽會有相同感覺? ...

小朋友太细係會悶D,一歲到可以俾下屋企人湊一陣,自己去學野,约朋友食飯,或者當小朋友識行就可以出多D街,去公園玩,成日係屋企會好悶

複式洋房

回覆 pstar1231 的帖子

你應該仲未習慣,你每日定時間帶他到屋苑附近玩下都好,或每星期出遠點,咁會較易打發時間。

大宅

回覆 bosch 的帖子

係,覺得好浪費時間~好想搵d野學下,自學都好

大宅

回覆 小小飯團 的帖子

我都想佢快d長大,識行起碼可以出去行下~周圍去冇咁悶

大宅

回覆 pinkandpurple 的帖子

依家每日既目標就係等老公放工返黎咁,長遠d就係等放假..

複式洋房

pstar1231 發表於 17-4-18 11:23

依家每日既目標就係等老公放工返黎咁,長遠d就係等放假.. ...
我以前都同你一樣,但時近耐了 ,頂唔順。
希望你快快適應。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pstar1231 發表於 17-4-18 11:20
回覆 小小飯團 的帖子

我都想佢快d長大,識行起碼可以出去行下~周圍去冇咁悶 ...

其實佢識行仲煩,佢會周圍摸又會扭計。趁佢未識行就去玩多d,行多d 街。

大宅

咁你最後有返返工冇做ftm嗎?

大宅

回覆 bosch 的帖子

咁又係,仲要係囝囝,實好似捉馬騮咁

大宅

回覆 小小飯團 的帖子

係呀…所以依家老公放假都盡量爭取出去食下飯,行下街..但去得多又怕佢唔高興

男爵府

到佢識行識走你仲頭痛仲會同你攪對抗,日日河東獅吼

大宅

回覆 ricky0223 的帖子

哈哈,你bb幾大呀?我成日喺街見到d媽媽忘我咁怒吼,我諗我好快會明白~

禁止訪問

男爵府

pstar1231 發表於 17-4-18 23:37

哈哈,你bb幾大呀?我成日喺街見到d媽媽忘我咁怒吼,我諗我好快會明白~

而家一歲十個月,你叫佢行東偏行西,又唔比拖手仔,又亂攪人野,望少一眼就跑到只見到一個背影又爬高爬低又碌地
你好快會體會到

大宅

haha,完全想像到個畫面係點樣,辛苦媽媽~

洋房

回覆 pstar1231 的帖子

我仔仔15個月啦〜〜我餵母乳餵到13個月的, 果時好似個世界淨係圍住老公同bb 轉,搞到好大壓力,休息唔夠,無乜打扮,好似無左自己咁,搞到個人好唔開心

你加油呀。。。我地做左媽媽就好難會有假放,要識得分配d私人時間俾自己做下d自己鐘意做既野,扮下靚,揾番樣自己想做既野, 人都開心d~~我果時會畫下畫,抽多d時間見朋友

大宅

回覆 littlefatcar 的帖子

係,我諗依家我既感覺就係冇左自己咁。上星期去染髮,之後99見到我就問:乜咁得閒去染頭髮呀?我頂...
係咪全職媽媽就要24小時湊住個仔先...

洋房

pstar1231 發表於 17-4-19 21:41
回覆 littlefatcar 的帖子

係,我諗依家我既感覺就係冇左自己咁。上星期去染髮,之後99見到我就問:乜咁得 ...

可能老人家以為做ftm就係咁,無左自己,我屋企d老一輩以前真係湊b完全唔去街

唔好理佢啦,時代唔同,做自己開心就得,總唔可以依賴哂個男人,搞到自己同社會脱節

我餵完奶成年後,上個月終於去染左頭髮,感覺非常良好!

首頁

尾頁

跳至