嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好似水泡甘,但唔係水痘。一直反復發作,時好時壞,睇醫生只係話係濕疹,但我又覺得唔似。有沒jm知道具體係咩,可以分享下處理方法嗎?已經搽類固醇搽到唔敢再搽了!

男爵府

我仔3個月大開始去到歲幾都有,腳板底同側邊,睇咗多次都係當佢香港腳咁醫,話係污穢或者敏感,實際唔知係點,都係照搽藥,因為會痕,後尾發覺啊仔行過漂白水剛拖過的地方,會多咗,之後就避開,宜家好耐唔見有了!

複式洋房

mant 發表於 17-4-23 00:04
我仔3個月大開始去到歲幾都有,腳板底同側邊,睇咗多次都係當佢香港腳咁醫,話係污穢或者敏感,實際唔知係點, ...

我甘次沒幫他搽藥膏,結果自己謝左,所以我都唔知點解了,之前有化驗過,但結果又沒菌之類的,但耐唔耐又翻發,好煩。

男爵府

回覆 Sophie_yip 的帖子

通常唔搽會耐啲謝,我個仔都係反反覆覆咁!實際是什麼就真係唔知,因為啲醫生啲答案都個個唔同!我唯有注意吓衛生,著對薄子等等,話唔定係bb入面發出來,好似啲胎毒咁

複式洋房

回覆樓主:

我由幾年前先開始都係一年總會出幾次,我應該係遺傳我媽,我媽都有,應該係濕疹既一種,出既時後唯有等隻腳通爽啲,1日至少都洗1次拖鞋,之前有試過唔搽野,1至2個月會自己好返,同埋1開始得少少,唔理佢就擴散咁,痕到試過喊出黎

複式洋房

yumibabz 發表於 17-4-26 03:06
我由幾年前先開始都係一年總會出幾次,我應該係遺傳我媽,我媽都有,應該係濕疹既一種,出既時後唯有等隻腳 ...

又唔見阿B會痕喔,不過就真係要通爽,唔好焗住他腳仔就真,聽你甘講又似係真菌感染。

複式洋房

Sophie_yip 發表於 17-4-26 12:35
又唔見阿B會痕喔,不過就真係要通爽,唔好焗住他腳仔就真,聽你甘講又似係真菌感染。
...

其實呢種痕係忍到手唔去r 只係訓得勁唔舒服 我之前都有諗過係真菌感染 但睇左e生搽左藥膏都冇用 要足足兩個月先退

首頁

尾頁

跳至