婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

算吧啦!唔黎咪唔好黎羅!佢水口多過浪花,對住你家姐6299唔知講啲乜咪仲失禮。

你呢個情況我絕對有感受,我62年年都擺兩圍,次次都話請我父母,初時幾年我爸媽幾唔情願都會去,唔想我難做。點知我妹結婚請佢去飲,佢就話唔去,又話有事,一個退休人士有咩事?其實我就係知佢唔想做人情。嬲死我架,生日收我父母禮果時就咁開心,宜家攞返少少出黎就唔制。後尾我無再叫佢去,自己幫佢做左份禮,然後係佢份家用度扣。佢嬲足我成個月,我就成個月唔睬佢,後尾知道鬥我唔過(財政大權係我手)先死死地氣叫我。

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

但樓主6299明確拒絕左飯局未? 你話99驚ot黎唔到,冇講到62的答覆。

可以再問多次confirm吓,話唔定之後會去

伯爵府

jarjarjar 發表於 17-4-19 07:13

唔好唸甘多,6299唔想去到時同c6商量下點同阿媽講

伯爵府

睇哂留言,叫你爸打番去你老爺度話唔黎唔得唔出席咪由佢囉,有幾閑。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實樓主家人有心要你6299出席,應該不論做禮,又或者樓主有心要你6299出席,你應該話禮你攪掂,6299只需出席便可,咁樣2老應該會去。

上次你父母出席你62生日宴你父母點做禮吖?

上次冇做,今次同4大長老講2免咪得。上次做咗,今次你出$做番,好女2頭瞞呀。

大宅

回覆樓主:

坦白講2家人唔好接觸太多

珍珠宮

奶奶意思都唔想去。你咪打圓場推你老豆囉! 好簡單

珍珠宮

rean_chau 發表於 17-4-19 21:56
算吧啦!唔黎咪唔好黎羅!佢水口多過浪花,對住你家姐6299唔知講啲乜咪仲失禮。

你呢個情況我絕對有感受, ...

扣家用逼6299去飲宴???!

唔係嘛?

我覺得佢姑寒既、就不要再請佢算, 然後佢請客,我又唔去。就算。

扣家用好似唔係咁岩。

你想像下、你老左,你有你原因唔想去親家飯宴,你仔女扣你家用!?

公爵府

回覆樓主:

無逼佢去丫,咁見佢帖又收左,餅咭又攞埋請人食,當無數丫,大人大姐唔係咁肉酸麻。$200唔到人情都要比掛。

以後仔女點對我到時先算,仔新抱比得到我宜家比佢家用既一半,我生活無憂。

翡翠宮

畀面勳章

既然大家都唔係想有來有往,咪由得佢地唔黎囉

不過,以後男家有咩喜慶事都唔駛旨意搵女家出席鄧佢地高興
日日是好日

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實我又覺得唔使比較咩有錢人?普通人?都係食餐飯姐!做咩要諗到咁多?你做左你既本份有叫到你6299咪得囉!佢地唔去都有佢地既自由架嘛!況且換轉係我,我情願6299同我娘家少接觸啦講真佢地唔去仲好

男爵府

6299 想去咪去, 唔想去勉強唔嚟,
感覺樓主要同人比較, 又自卑,
有錢無錢唔係重點, 點解有錢人去飯馨香D? 無錢就唔可以唔得閒? 樓主依種思想要改變!

其實姻親家庭聚會, 好睇平日交情, 如果普通生日飯局, 我覺得6299 唔想去無乜問題, 如果係你爸爸大排筵席擺大壽, 比埋請帖6299唔比面去就唔係咁好

男爵府

jarjarjar 發表於 17-4-19 11:21
下,甘做人都得架咩?原來已經唔係有來必有往,有借必有還嘅年代。。。。我好記得上次,我爸媽話遠,唔想 ...
唉, 己所不欲勿施於人, 既然自己上次被邀請都唔想去, 去咗又覺得尷尬, 輪到自己喇, 又何必做番同一樣行為?
表面上係禮上往來, 有來有往, 但睇得通透D, 似報仇多D,
有時中國人的習慣真係令人煩惱

首頁

尾頁

跳至