家庭理財

跳至

首頁
34567...50

尾頁

大宅

maymaggie 發表於 17-4-27 16:06
原來你都有睇開, 我都係近幾個月先知有呢個BLOG, BK 唔見有人講。
我仲砌緊個 POOL , 仲買緊貨, 優化個投資 ...
可否分享一下你個 pool 係點砌法呀?因為係新手, 唔太明白點操作。Thx

大宅

看starman的著作,我們要了解佢背後的理念,而不只是照抄佢的選股。了解了原則,就無往而不利

maymaggie    發表於 17-4-28 09:42

伯爵府

vikalwong 發表於 17-4-27 23:30
可否分享一下你個 pool 係點砌法呀?因為係新手, 唔太明白點操作。Thx
我都係新手, 依家將部份股票慢慢沽出, 轉為債劵+REITS, RE-INVEST收息。
另外我會再加上美國優先股, 同埋我試緊債基疊增, 睇下個效果先。

別墅

kenmclaw 發表於 17-4-27 16:42
我用了他的方法加d變化:債券(本金加加按層樓)+Reits(加埋盈富)+其他投資, 扣除利息, 現在每月有4萬幾收入 ...

可否分享下在那買債卷同reits 既名,及投資金額,貢杆比例等,謝謝(如不方便公開,可否pm我)

大宅

回覆樓主:

多謝大家分享
我都嘗試砌緊。直債要再槓桿要PB先ok.

男爵府

畀面勳章

回覆 lbbgbblee127 的帖子

齋買債大約用左四百幾萬.當中有二百幾萬係加按既錢.另外reits同其他投資等.也有4百幾萬(沒有槓桿).總共有9百幾萬.全部加埋每年約6%回報.至於乜債乜reits乜投資.為免影響他人.恕不透露了.見諒.

大宅

kenmclaw 發表於 17-4-28 16:53

齋買債大約用左四百幾萬.當中有二百幾萬係加按既錢.另外reits同其他投資等.也有 ...

請問你幾大退休?

男爵府

齋買債大約用左四百幾萬.當中有二百幾萬係加按既錢.另外reits同其他投資等.也有 ...
這樣是有錢人玩意.

男爵府

畀面勳章

回覆 Hermitage 的帖子

這一年退的.四十幾歲

大宅

kenmclaw 發表於 17-4-28 17:45

這一年退的.四十幾歲

恭喜恭喜
我要到最小六十歲先可以退
(emoji)

別墅

謝謝回覆

男爵府

畀面勳章

回覆 vickycheung36 的帖子

也不是的.我也是基層出身.如果吾夠我都會槓桿.夠就算.為了有穩定的被動入.所以模仿starman做法而已

男爵府

畀面勳章

如果一早(20幾開始)有儲蓄及投資的習慣.不用60也可提早退.
你不理財.財不理你.謹記

大宅

kenmclaw 發表於 17-4-28 18:14
如果一早(20幾開始)有儲蓄及投資的習慣.不用60也可提早退.
你不理財.財不理你.謹記
...

Agree, 可否分享一下你提早退休後的生活? 我很感興趣,現在努力中。thanks

男爵府

畀面勳章

1.照顧另一半.陪下家人.2.處理家務.3.上烹飪班.4.留意下經濟新聞.5.一年去三至四次旅行.6.間中中午約下朋友吃反.7.在家看書看日.韓劇....不能盡錄

男爵府

畀面勳章

回覆 Danjunior 的帖子

其實息升債價跌從來以往都有.但退休的大都仍走去做債券投資.原因是債券到期可取回本金.就算債價點跌.只要公司不執竺.基本到期已可取回本金.只要你買時接受到那債既每年利息便可.
至於Reits.網上已有高手講過.受加息影響是有.但加息代表經濟轉好.reits的生意也會好.股價也不會太差.不過可能升得慢好多.所以我會補上盈富追番指數升幅.兼且2800也有3%倒回報吧

maymaggie    發表於 17-4-28 23:19

伯爵府

hello1972 發表於 17-4-28 15:46
多謝大家分享
我都嘗試砌緊。直債要再槓桿要PB先ok.
直債再槓桿除咗PB之外, 花肥個城市金戶口都可以槓桿, 不過只可選精選債券, PB選擇較多。

IB都可以槓桿, 但係無中國債券, 如 : 恆大, 瑞安那些內房高息債。

別墅

我認為Starman的投資方法要注意的是reinvestment risk,利用槓桿的話買的債券宜偏向以短期為主,但這樣即代表債券會較快到期,而到期時本金便找投資物要再投資 (到時巿況可能跟前有得大出入),換句話講再投資的頻率/再投資風險較高。

如果以此法支持退休,退休是長期狀態,另一方面以以較短期的投資行為去支持,須小心當中mismatch所引起的問題。

別墅

例如要預留額外資金作緩衝,不要算得太盡。

複式洋房

baby3366 發表於 17-4-29 10:41
我認為Starman的投資方法要注意的是reinvestment risk,利用槓桿的話買的債券宜偏向以短期為主,但這樣即代 ...

以兩年期債券去rollover 5次,總比一次過買10年期債券好。大家手上都沒有水晶球,選短債較為明智,到期時的不是reinvestment risk,而是right time 去因應當時市場情況再去作更好的投資決定。

首頁
34567...50

尾頁

跳至