婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期五終於忍唔住大爆左奶奶一鑊,到而家條氣都未順到!

同往常一樣,又係無通知之下突然殺過黎,又係買左一大堆餸!我會叫工人每次買兩日餸,但奶奶次次過親黎會重復買左一大堆,最少兩三日餸,最後啲食物唔係變壞要掉垃圾桶,就係冰住食幾日,咁我駛乜一次買兩日新鮮餸?咁冰法我買急凍食物就得啦!講左無數次叫佢過黎話聲我知等我好預算,都係唔理我!試過行前一步,打電話問佢會唔會過黎,佢答可能過可能唔過,未知道!咁我點就佢?啲細路中午要食野,要預備餸菜比佢地,咁我買唔買好?就因為奶奶鍾意過就過,咁點就佢?我買唔買餸好啊?呢樣野已經令我好不滿,所以佢每次過黎都已經好嬲!
上星期五同C6 book左枱夜晚出去撐枱腳,所以奶奶買左餸黎煮無人食,唯有急call朋友過黎食!出去之前我上樓上望下啲小朋友,見到奶奶由廚房門口追住我個女餵野食行到入睡房,再由睡房追返出去廳,我見到就話個女,問佢係咪食飯要坐定定架?邊個周圍走?阿女知我話佢就係度喊,奶奶就即刻哄佢趕我走叫我快啲出去食飯!我走前叫阿女坐定定再叫奶奶唔好再咁追佢食(之前又係講過無數次)先出門口!
同C6食完飯返屋企,睇奶奶搞掂啲野未順便車佢去搭車,兼接手返對仔女!奶奶重係廚房整緊野,咁我同C6就係度等,期間阿女走入廚房,奶奶見到抱起阿女重同佢玩,大佬,你開緊火煲緊野架,抱住阿女行埋個爐度?你有無病啊?我就叫返阿女出黎,奶奶聽到就抱返阿女出黎放低行返入廚房,阿女即刻扭計追入廚房搵嫲嫲,我就好惡咁話,邊個重入廚房啊?係咪知道唔入得架?(平時嫲嫲唔係度,個女都算乖,唔會走入廚房,最多只會係廚房門口望下你做緊咩,但永遠阿嫲黎左,個女就會完全失控兼唔聽我講野),鬧完個女大喊,爬上梳化,奶奶就同佢朋友想哄返阿女,我即時抱起阿女放係另一邊梳化,叫佢地唔好哄...

ami703    發表於 17-5-10 12:57

複式洋房

回覆樓主:

奶奶就話我好喝個女,搞到佢喊!果一刻即時跳制頭一次鬧奶奶,對話如下:
我:平時佢好乖,係你次次過親黎搞到佢失哂控我先要鬧佢,就係因為你太縱佢!
奶奶:咁唔駛喝佢啊!搞到佢夜媽媽係度喊!
我:咁佢唔聽我講,我咪要鬧囉!你一過黎佢就唔放我在眼內!
奶奶:你唔可以喝佢鬧佢!
我:個女我生架,我教佢駛唔駛你同意啊?我教緊佢既時候,你要叉隻腳埋黎,關你咩事啊?
奶奶:係啊,個女你生架嘛!巴閉啦!
跟住奶奶就走入房,奶奶朋友就係度打圓場,話奶奶今日辛苦,由下午2點鐘開始係廚房整呢樣果樣,無停過手,C6就話我地無叫佢咁做,已叫左佢好多次過黎玩孫就算,唔好搞咁多野!奶奶就話:係啊!我自己攞黎賤架!我無再理佢地,抱返個仔落去,走前同奶奶朋友講左聲唔好意思,比佢見到頭先嘈交!朋友話明架喇,跟住讚阿仔好乖,乖過家姐好多,我就話,係啊,未比佢(指住係廚房入面奶奶)污染丫嘛,以前家姐都好乖架!跟住同朋友笑笑講拜拜就走返落樓!
C6隔左15分鐘左右就抱返阿女落黎,話頭先同奶奶個朋友傾計,希望借由朋友把口勸下奶奶改變一下!我話你阿媽會聽人講既話,就唔係你阿媽啦!
C6話咁又係!
當晚半夜,下左啖火之後send左篇whatsapp比奶奶,內容大致係話語氣重左,對唔住,我希望大家有點共識,相處會容易一點,希望佢可以過黎前早少少話我知,等我可以預算,唔駛浪費食物同金錢!希望佢可以湊個孫既時候有底線,唔可以完全順哂個孫,個孫就黎要返學要面試,要糾正佢既脾氣同行為,解釋哂我既希望同後果,期望佢會明白!
亦話返比C6聽我whatsapp左奶奶,比佢睇我打左啲咩,同C6講我做既做哂,佢聽唔聽我控制唔到了!
之後,奶奶睇完無覆過我,但就whatsapp 左C6...

複式洋房

內容係話:兩個工人唔好,佢係廚房整咁耐野,兩個工人都無幫手,一個睇電視,一個係度揼骨,重黑佢面,話我地教唔好兩個工人,亦唔會教得好小朋友,所以佢先咁緊張每次過黎整野比兩個小朋友食!亦話我地無愛心無耐性,小朋友唔喝得,會有心理陰影,影響成長等等....
C6比返我睇,我咪話,兩個工人黑佢面正常架噃,平時佢係度點到兩個工人唔係人咁,黑面都正常丫!試問你一日行幾十次樓梯,每次兩層,上上落落咁多次,比你都會黑面啦!兩個工人唔幫手?之前想幫佢手,佢就話人地唔識,又話唔駛,趕返人地出去,咁而家又話唔幫佢手啊?佢係咪精神分裂架?佢話要愛心同耐性?佢湊你地果陣有無鬧過打過你地啊?C6話有啊,一唔乖,比5毫子另一個買條藤條即場打!我咪話,咁咪係囉,佢教你地都唔係咁,而且我又唔係要軍訓兩個細路,我鬧佢都因為係你阿媽搞到個女咁先鬧!C6都話係囉,見到個女完全失哂控,抱住唔放得落地,一落地就喊,又發脾氣掉野!佢都覺得好有問題,而問題係出自奶奶度,因為平時個女無咁過份的!
最後,我發覺講咩都好,奶奶都唔會覺得自己有問題,只會覺得自己已付出好多,我地班後生既忤逆、不孝!凡事都話係為你地好,但實際上只係為自己去出發!經過今次之後,我真心想佢以後都唔好再過黎,我對佢已經好有成見,難聽啲講,佢呼吸都有錯架喇,我已經忍得太耐,大家唔見對大家都好!(呻完)

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實叫c6叫佢呢排唔好過黎大家冷靜下先。而家大家嬲到頂。咩說話都聽唔入耳。而且你奶奶點衰都有一樣野好。就係唔會淨係話你一個。有好多奶奶見到個仔話佢都只係因為新抱教壞個仔。

伯爵府

除左買野嗰度,我小朋友一有其他錫佢既人係度都失控,我好彩既係我冇你見得咁密...知你辛苦既...加油啦...

複式洋房

懿仔媽媽 發表於 17-4-20 15:44
其實叫c6叫佢呢排唔好過黎大家冷靜下先。而家大家嬲到頂。咩說話都聽唔入耳。而且你奶奶點衰都有一樣野好。 ...

梗係唔係啦!佢係佢啲朋友面前話我教壞佢個仔,搞到個仔鬧佢,變左忤逆仔,不孝子!我係門口親耳聽到!又唔諗下係個仔頂唔順佢先鬧佢,總之,個個都有問題,佢最無問題果個!

子爵府

畀面勳章

IceW 發表於 17-4-20 16:15
梗係唔係啦!佢係佢啲朋友面前話我教壞佢個仔,搞到個仔鬧佢,變左忤逆仔,不孝子!我係門口親耳聽到!又 ...

總之就叫佢唔好黎住先。

大宅

完全明你諗法, 我奶奶又係成日失驚無神走黎, 買一大堆野
我已經好有禮貌咁叫佢唔好買, 食唔曬好曬..
但佢唔理我架~_~

佢又係成日寵,
個次我好聲好氣叫囡囡坐番低食,
我囡開頭都聽架, 佢竟然話" 細路仔玩下有咩所謂"
之後我就話: 呀奶奶, 我教個囡要乖乖地坐定食飯, 呢D係有家教...
好似你咁樣樣都冇底線, 佢只會愈黎愈曳唔聽話..
同埋你玩一陣就走, 我要花幾多時間再教番佢同一樣既野你到底知唔知??
個囡係我既, 希望你尊重下我既教法

伯爵府

2024年龍年勳章

好奇一問,奶奶日日上黎?小朋友未返學?
如果1次半次我當睇唔到,平時會安排小朋友多0的活動,減少同奶奶共處~
有時老人家就會諗,我做既就一定岩,真係好難頂,
幸好你有一個明白你既C6~

複式洋房

hkgra 發表於 17-4-20 17:10
好奇一問,奶奶日日上黎?小朋友未返學?
如果1次半次我當睇唔到,平時會安排小朋友多0的活動,減少同奶奶共處~
...

唔係日日上,但永遠估唔到佢幾時上,試諗下你同小朋友係房玩緊既時候,忽然有個人頭痴埋係窗度望,嚇左唔知幾多次,亦倍感壓力,日日都要估佢會唔會忽然出現,兩個小朋友都細,阿女下年先上K1,唔係一次兩次,係年幾黎都係咁樣,有段時間日日過黎,阿女直情發神經,教唔到,隨住佢少左過黎,阿女先好返啲

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 IceW 的帖子

叫C6 KO佢

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

雖然話佢係99,佢好心幫手清潔湊孫, 不過我明白點解你會發火點解會咁嬲, 對方唔聽你講野, 覺得自己永遠是對,你地班後生既咩都唔識, 我明你感受 過左你條底綫係好難忍...

大宅

IceW 發表於 17-4-20 15:16
奶奶就話我好喝個女,搞到佢喊!果一刻即時跳制頭一次鬧奶奶,對話如下:
我:平時佢好乖,係你次次過親黎 ...

奶奶呢d生物係咁架啦
佢講既佢做既永遠是對的
佢唔會做錯架
你老公企曬你呢邊已經好好

大宅

minipinky017 發表於 17-4-20 18:55
奶奶呢d生物係咁架啦
佢講既佢做既永遠是對的
佢唔會做錯架

好同意

我老公就算都覺得阿媽做野有d問題
佢都會話 算啦 由佢啦 唔緊要啦 etc
永遠幫住哂

雖然佢尊重阿媽 愛錫阿媽係好
但都唔可以咁盲目支持架嘛

大宅

ccjelly 發表於 17-4-20 19:12
好同意

我老公就算都覺得阿媽做野有d問題

我老公都係
孝順過龍
我奶奶血壓高好燥底
老爺日日都俾佢鬧緊
老公有時關心佢都會俾佢鬧返轉頭
仲要氹返佢轉頭
睇到我好心疼
好彩奶奶無鬧過我(可以未當我係自己人)
又或者係我少出聲
佢無位入去鬧我

大宅

minipinky017 發表於 17-4-20 20:12
我老公都係
孝順過龍
我奶奶血壓高好燥底

係囉
本身孝順係好好既
但係 唔好「阿媽永遠是對的」啦
搞到愈黎愈蠻不講理

複式洋房

ling_198710 發表於 17-4-20 18:23
雖然話佢係99,佢好心幫手清潔湊孫, 不過我明白點解你會發火點解會咁嬲, 對方唔聽你講野, 覺得自己永遠是對, ...

好悲哀,佢只係過黎煮野,最後啪啪蘿柚走人,間屋留返比我執,佢追住餵孫,搞到周地都係,重要踩到一撻撻,廚房更加成個戰場咁,我要用2-3個鐘去清潔好間屋,所以佢過黎我多左好多野做!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

IceW 發表於 17-4-20 20:57

好悲哀,佢只係過黎煮野,最後啪啪蘿柚走人,間屋留返比我執, ...

慘…
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

虎到金來勳章

我試過去6299屋企佢地縱孫, 返到屋企我會同小朋友訓話, 漸漸6299知道孫被縱完後會被罰, 唔敢亂黎, 但會俾說話我聽, 同小朋友話媽媽唔俾, 媽媽好惡......所以我而家越黎越少去食飯, 去食都會事前同c6講幾點要走

琥珀宮

IceW 發表於 17-4-20 15:16
我:平時佢好乖,係你次次過親黎 ...

好明白你感受,所以我直情斷絕晒阿仔同99獨處,費事縱壞晒,而家只係c6出聲先返去食飯。佢又係好鍾意比好多無謂野c6攞返黎話比阿仔,尤其係d唔啱著嘅衫,攞過黎都係比我掉晒佢

首頁

尾頁

跳至