影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

MsBusy 發表於 17-4-27 15:46
睇到20集, 大概知道邊個高級d套劇好現實, 其實係拍比中央高官睇? 好有新鮮感,
老一輩演員演得好 ...
咁快手, 一定好好睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KWHeidi 發表於 17-4-27 16:08
咁快手, 一定好好睇
有d地方對我黎講會悶, 例如唱京劇, 唔識欣賞, 講刁德一,阿慶嫂, 唔知乜人黎, 有d用語又唔明, 要上網查, 例如, 姓蔣還是姓汪, 睇到一頭霧水

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

MsBusy 發表於 17-4-27 16:16
有d地方對我黎講會悶, 例如唱京劇, 唔識欣賞, 講刁德一,阿慶嫂, 唔知乜人黎, 有d用語又唔明, 要上網查, 例 ...
我要比心機去睇先

侯爵府

rose-mag 發表於 17-4-24 15:07
如果鍾意睇呢類劇,人民的名義後陸續有來,有套《國家行動》來頭不小,原本年初會播,臨時抽起補拍加後期, ...

鄭曉龍, 王雷, 劉濤

侯爵府

MsBusy 發表於 17-4-27 16:16
有d地方對我黎講會悶, 例如唱京劇, 唔識欣賞, 講刁德一,阿慶嫂, 唔知乜人黎, 有d用語又唔明, 要上網查, 例 ...

有時睇出癮
就會去查好多嘢
例如我之前睇<平凡的世界>
對陝北話發生興趣
上網睇左好多資料
唔駛人迫嘅自學

MsBusy    發表於 17-4-27 21:46

侯爵府

李達康同歐陽菁現實中真係夫婦。
兩個初時睇好樣衰,但越睇越欣賞李達康,鐵面無私,有原則,唔妥協,鬧下屬尤其狠,強勢領導。點都好過xxx,原來係偽君子。
歐陽菁後來被猴子撬開佢把口果場戲好感人,衰婆影像一掃而空
行到水窮處 坐看雲起時

伯爵府

李達康, 是觀眾投票,最喜歡角色第一名, 遠遠拋離第二名.
過好,每一天!

侯爵府

睇完,好看有意思。最後20集好緊張,令人追不停。有D疑團到最後才解開。說教係有,但反貪腐權力制约係普世價值,可以接受。好多教育界人士都看此解. 結局收視破8,已經成為21世紀收視最高的電視劇
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

Paris 發表於 17-4-30 12:35
睇完,好看有意思。最後20集好緊張,令人追不停。有D疑團到最後才解開。說教係有,但反貪腐權力制约係普世 ...

今天开始看。。已看了3集。。。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fishwawa 發表於 17-4-28 09:49
李達康, 是觀眾投票,最喜歡角色第一名, 遠遠拋離第二名.

達康書記初初睇以為係奸嘅,睇到第十集又覺得佢好有智慧,編劇話原意真係寫佢係奸,但一個咁好嘅人寫佢變奸,呢個世界仲點會有好人?都係要留番希望俾觀眾,所以。。。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

李達康除左工作就係工作,完全無娛樂、嚐好,做佢老婆真係慘

伯爵府

睇到34集啦,好緊張呀...
過好,每一天!

象牙宮

2024年龍年勳章

c.vieri 發表於 17-5-2 16:55
李達康除左工作就係工作,完全無娛樂、嚐好,做佢老婆真係慘

其實李達康都間接受賄,佢女去美國讀書,學費、生活費都係老婆D賄款俾。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Sumyeema1 發表於 17-5-3 11:49
其實李達康都間接受賄,佢女去美國讀書,學費、生活費都係老婆D賄款俾。
...

佢算包庇,知而不打,姑息縱容可能係對老婆嘅愧疚心。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

李達康點會知呢?佢同老婆冇感情冇溝通多年,反貪局都要查一輪先知。佢知老婆唔妥就一早切割離婚。佢老婆係銀行行長供到女兒去外國讀書唔奇,歐陽菁過佢一棟用佢架車去機場李達康仲矇閉閉。
行到水窮處 坐看雲起時

伯爵府

看到43集,緊張緊張,
候亮平有大麻煩了...
過好,每一天!

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

我也是好累, 剛看到48集了.
過好,每一天!

琥珀宮

我琴晚終於睇完啦

伯爵府

今日一氣呵成睇埋最後6集(55集) , 好耐好耐未試過有一套劇,令我停唔到,一定要追 . 睇埋大結局後我又著左魔,再上網睇演員表 , 再睇下網上對結局既評論 , 其他相關議論 .

我覺得全劇咁多優秀演員,尤其老戲骨 ,好多位都好出色 . 我也如大部分祖國同胞喜好一樣, 最喜愛演李達康呢位演員吳剛, 第二喜愛是路亦可柯藍 .

反而演沙書記的張豐毅,我有些失望, 演得普通唔突出,且戲份也少 .
過好,每一天!

首頁

尾頁

跳至