醫護健康

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

IHC 發表於 17-5-30 01:15
講下我經歷: 十年前開有濕疹 睇左好多醫生都無好過 試過中醫一樣無用
嚴重時皮膚抓到見血 雙手都會生一片 ...

類固醇真係唔係好野,我都戒緊啦,多謝
都轉左用手工皂啦

男爵府

回覆 IHC 的帖子

可以PM個手工梘資料我嗎?

別墅

各位好 有個活動睇下幫唔幫到大家

濕疹是最常見兒科皮膚病,據估計本港有3成14歲以下兒童受影響,人數逾16萬人。有醫生建議,準媽媽若屬濕疹患者,可在預備懷孕及懷孕初期多食無糖或低糖乳酪,攝取益生元,有研究指有望減低子女患濕疹。而港大與兩機構合辦全港首個為濕疹童及家長而設的課程,助減壓及應對濕疹。

港大內科學系名譽臨床助理教授兼皮膚及性病科專科醫生陳俊彥表示,濕疹患者的皮膚、頭髮及眼睛均有機會受影響,曾見過有兒童常皮膚發炎,被搶去發育的營養,6至12歲無大幅增高,比同齡小朋友矮1個頭。不少兒童更會被同學或學校誤會帶傳染性,被歧視、自信心低,需轉介臨床心理學家等專家跟進。

陳俊彥醫生

皮膚常發炎 兒童恐較矮

濕疹是長期疾病,負責照顧的家長壓力大。港大社會工作與社會行政學系聯同香港小童群益會及香港康復會,合作設計及推行全港首個為患濕疹兒童及其父母而設的身心靈健康親子課程--「童心同行」計劃。由即日起至6月底,接受患濕疹的小學生及其家長報名,詳情可致電3917 7347查詢。

轉載自: 晴報

男爵府

sweetiephoebe 發表於 17-6-16 11:52
各位好 有個活動睇下幫唔幫到大家

濕疹是最常見兒科皮膚病,據估計本港有3成14歲以下兒童受影響,人數逾 ...

Oh!thanks!
好彩我自己個濕疹係中一開始發既,
我自己去睇醫生都見好多好多細路睇,重有d係bb仔,濕疹真係越來越多人有。
見到d小朋友有,我都覺得好辛苦。
因為我同我男友都有濕疹,都好怕第二時生既bb會有

複式洋房

身體有毛病就要睇醫生喇

男爵府

MayLL21 發表於 17-6-19 14:56
身體有毛病就要睇醫生喇

睇左啦,睇過無數咁多中、西、專、兒科、針灸。。。自然療法。。都唔好得

民房

回覆樓主:

26131183 這是 李彥珊醫生電話 你打去預約左先,佢好爆好多人睇的,你上網搵下自然療法 李彥珊醫生就會搵到資料,唔明先既可以打俾我 PM 我開心 share。佢真係一個好好的醫生,希望幫到你之餘,都希望你分享俾其他有需要的人。 佢不單睇皮膚的,其他奇難雜症都識醫的。

男爵府

熱血勳章

回覆 fat_chu 的帖子

我都係西醫皮膚科中醫煲藥針灸拔罐刮痧咩都試過,最後用supplement得到改善,我係營養顧問了解情況再推薦用,所以用得好好

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

自家制金盞花膏, 同埋買甘油比bb茶,好返

洋房

回覆樓主

有冇試過呢隻手工梘?我屋企人之前有濕疹,睇咗半年醫生都睇唔好,用咗呢個番梘之後就好咗,佢係西九龍有車仔檔,不過我之前上網WhatsApp買嘅,有興趣可以聯絡我

佢價錢唔貴架,50幾蚊一舊,我都想幫下有濕疹嘅小朋友呀

大宅

回覆樓主:

我小學開始有濕疹

而家用緊死海鹽
岩岩做左敏感源測試等緊報告
戒緊類固醇

反反覆覆咁,我俾一個月時間睇成效

可以交流下有咩心得

民房

fat_chu 發表於 17-4-20 21:39
分享一下:小妹14歲開始,身度出蕁麻疹,面度出濕疹。
經過咁多年反反覆覆睇過無數咁多醫生,普通門診開類 ...

我阿爸都係好嚴重,紅紅出水嗰種,用咗十幾年類固醇,搞到皮膚黑晒,呢排幫佢轉用古皂沖涼,真係估唔到咁快見效,收晒水仲平滑晒

民房

如上,可以試轉用完全天然無添加的手工皂,含紫草成分的對濕疹尤其有效。之前試用過一個牌子,質素不錯,皮膚明顯有改善。

民房

除了調理好身體或搽膏外,濕疹也可試用含紫草成分的手工皂。有一個不錯的牌子,由中醫主理,配方及用料好,想知道可PM我

男爵府

BB防敏心得分享勳章

marjolyn 發表於 17-7-15 16:40
除了調理好身體或搽膏外,濕疹也可試用含紫草成分的手工皂。有一個不錯的牌子,由中醫主理,配方及用料好, ...

邊度有得買?可pm資料我嗎?

複式洋房

其實出現蕁麻疹,濕疹都係好多時關免疫系統事
一定要提升自己既免疫能力,再配合外在既因素
先能夠完全根治

男爵府

大家好丫, 我近來轉左用一間叫jojobeauty 既手工皂+aloe gel+金盞花油,
買左濾水器, 轉左3M防蟎枕, 同埋有睇中醫, 暫時有改善, 但依然都有出瘡, 都重物色緊好醫生同好product用~多謝大家~

大宅

fat_chu 發表於 17-4-20 21:47
重有,我睇過上環既李祖祺,雖則佢都係sell 野架啦,但佢比左個concept 我係要用低敏product,自始我換曬d洗 ...

佢最叻係類固醇

首頁

尾頁

跳至