論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

要舖出來呻即係想收緊,一切取決於你有無人質喺佢手

男爵府

咖啡唔係必須提供,除非你全屋除咖啡冇其他飲品提供,仲要做得咁差,我絶不提供

複式洋房

我從來無提供飲料咖啡俾工人,佢恰你啫,唔使佢俾錢就當水咁飲,想飲叫佢自己買,我一定企硬唔買

子爵府

回覆樓主:

我真係比佢恰,以前請開海外後生女,時常做奇怪騎呢野,諗住今次請個本地老菲會正常d, 點知佢惡過你,做左一個月就話辭職,我買佢怕

男爵府

回覆樓主:

我好間唔中先買一盒咖啡比姐姐。當我續左第三張約就發熅。投訴我唔供咖啡比佢。佢話佢啲friends雇主乜都供應。我同佢講我地全家唔飲咖啡,唔會因為一個人去買。合約上包伙食指雇主提供食物但無指定有咖啡,有問題可以去勞工處問。我係跟足法例。如果不滿,你寫要求既餐單等我問勞工處是否合法。佢立即收聲。
machuchu

子爵府

幾個工人都是自己買咖啡。僱主不需要提供。

子爵府

smallb2011 發表於 17-4-22 11:29
工人初黎時買左一大包(A牌,50包)咖啡歡迎佢,當初我有話飲完要自己買,我唔再提供,但之後佢飲完又要求 ...
唔係錢問題咁少野!拒絕佢!養慣左多多要求你仲麻煩!
同佢講只會買A,每日一包。要額外的話自己負責。

大宅

回覆樓主:

三合一 果d,冇奶冇物啡,化學品多,冇益;
一日三杯,慢性自殺⋯⋯又大肚腩
勸勸佢,下午過後,改飲茶,有益又健康,
夜晚又唔怕瞓唔著。

大宅

回覆樓主:

菲姐姐先係咁串,我在屋苑見到菲姐姐,以為佢係主人。著背心鮮豔衣著,咁性感湊小朋友,但唔明白僱主比佢咁著

男爵府

回覆 smallb2011 的帖子

你叫佢做嘢,她們唔肯做,會企得好硬。相反,買唔買喺我決定,你唔買就講清楚,企得硬少少。

男爵府

回覆 333s 的帖子

喺,我都喺咁話,所以開頭我都唔會開先例,主動提供。做得好的,我會奬賞佢。有嘢食買咗,生果,零食,我會分少少給她,但就唔會任佢自己拿。

男爵府

回覆 smallb2011 的帖子

僱主只需提供三餐,我做就算佢去告你,上到庭,個官都唔會白痴到話僱主無提供咖啡而判個僱主有罪。

象牙宮

bblover123 發表於 17-4-23 22:00
回覆 333s 的帖子
喺,我都喺咁話,所以開頭我都唔會開先例,主動提供。做得好的,我會奬賞佢。有嘢食買咗 ...

是... 外傭基本不懂自律性, 亂甘來。

今晚電梯里, 看到工人不斷 dump 雇主, 又 chit 佢肚, ... 引起我留意。
雇主當面同佢說, 唔理你, 大話精, 冇大冇細, 討厭你。
工人好似唔知醜字。 死死地 捉雇主手。

言語上, 关系該不差。似朋友。但有D over 左。 賓主关系太過親蜜, 工人不懂何是尊重。。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

公爵府

你個咁串

男爵府

333s 發表於 17-4-24 00:08
是... 外傭基本不懂自律性, 亂甘來。

今晚電梯里, 看到工人不斷 dump 雇主, 又 chit 佢肚, ... 引起 ...

這些姐姐通常都會有後著,好似我上一個菲咁。打好關係就問借錢。

hsbc005    發表於 17-4-24 13:29

伯爵府

我平時煲開咖啡 / 有多唔要的即冲先會分d俾佢地,
我唔會慣性提供,
佢地如果夠胆叫我買指定牌子,
我會返到屋企後同佢講買唔到,
唔好諗住買完問我拎番$,
我會問番佢点解我要俾$佢。

大宅

我唔會買囉 咩叫飲食既一部分?我信教既 教會話有咖啡因既野都唔得 我就唔買!!老菲好難頂架 咁你都仲請

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實咖啡根本唔洗包的

子爵府

想生BB熱投

買A俾佢,寫張字條註明合約是包早餐,但是不一定需要提供咖啡,因她喜歡,你也願意提供,但是毎日一包,若要extra,那麼屬於個人特別需要,請她自付。先小人 後君子。

首頁

尾頁

跳至