醫護健康

跳至
[長者] 電動輪椅

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

老人家腳傷後行得好慢好慢, 仔們想幫佢買電動輪椅, 但老人家反對話老友記講一坐就起唔返身, 又話阻地方(其實屋企好多位) 其實買好定唔買好

大宅

blackberry 發表於 17-4-22 14:09
老人家腳傷後行得好慢好慢, 仔們想幫佢買電動輪椅, 但老人家反對話老友記講一坐就起唔返身, 又話阻地方(其 ...

老人家好多都"迷信"輪椅一坐冇回頭,而事實上普遍是行不到才坐,又豈能返轉頭? 另外,電輪椅不平,應該要過萬。不知你家長者有幾老,我覺得電輪椅的操作不容易,用joystick, 在街多數見青年/中年人才用。會否考慮普通輪椅,幾千元一架,不過要人推?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Rowena 發表於 17-4-22 15:25
老人家好多都"迷信"輪椅一坐冇回頭,而事實上普遍是行不到才坐,又豈能返轉頭? 另外,電輪椅不平,應該要 ...

老人老都8x了。我覺得佢有啲懵懂,怕佢揸唔掂。但佢又幾肥老婆都冇乜力推

大宅

blackberry 發表於 17-4-22 16:45
老人老都8x了。我覺得佢有啲懵懂,怕佢揸唔掂。但佢又幾肥老婆都冇乜力推
...

咁就是時候請外傭/其他幫手啦。

翡翠宮

Rowena 發表於 17-4-22 16:48
咁就是時候請外傭/其他幫手啦。

唉!講過N次啦!2老又唔要多個人。好鬼煩

大宅

blackberry 發表於 17-4-22 17:04
唉!講過N次啦!2老又唔要多個人。好鬼煩

首頁

尾頁

跳至