論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

manful2000 發表於 17-4-22 16:00
我請左個賓賓Obra做左8個月,因為我俩公婆都返工,仔女都俾佢凑,感覺佢倘算可以,所以對佢像家一樣,一齊食飯, ...

我果個都係指定要5月2日走,佢4月2日同我講果陣都冇指明邊日走,浄係話next month, 但到我同佢傾訂邊日機票,佢就話5月2日,後來我同佢話訂唔到果日,佢仲話可以搵人訂5月2日機票

子爵府

要走甚麼理由也好,無需深究。好像一般打工仔辭職,都未必講真話。

男爵府

回覆 manful2000 的帖子

我上一個菲都喺會類似的情況。失驚無神會對我或我的仔好好,但「好」完後,就會講家人點點,最後就會問我借錢,次次借五百,及都在指定每個月的某幾天左右發生。

別墅

請問你如何上網查到佢搵工呢 我都想試下查

洋房

回覆 xfck525 的帖子

其實冇特別查,當時辦完手續,平靜返,想想下,發覺唔係好正常,感覺自己同情心俾人呃,上網係google上輸入佢姓名搜索,點知第一項是她

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

跟政府工資, 無比多

子爵府

manful2000 發表於 17-4-24 15:17
回覆 xfck525 的帖子

其實冇特別查,當時辦完手續,平靜返,想想下,發覺唔係好正常,感覺自己同情心俾人呃,上 ...
咁佢而家係辭職唔返
抑或扮野放假?

如果係辭職唔返,咪計清楚條數,賠代通知金

就算唔要佢賠,都要折穿佢!

Last day 嗰日咪問吓佢新工係邊呀!幾時開工呀!要唔要我俾reference 呀!

子爵府

咁好肯自己辭職?很多會做D衰野搏炒等你賠一個月,你個咪算好

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個心都唔係度,唔阻佢發達。

侯爵府

yuyueng 發表於 17-4-22 23:41
我一直比最低工資咋!不過我2公婆都返工,阿仔讀中一,姐姐白天只須做一般家務及煮晚餐only ,放星期日及正 ...

無4大長老, 無cam, 小孩已讀高小以上:呢d就係佢地要既
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

洋房

人向高處流,好正常_但我真係唔鍾意別人講大話

複式洋房

回覆 juanmc 的帖子

请问你的综合post是那个日期的? 想看看。

男爵府

sheeplamb4 發表於 17-4-25 09:44
回覆 juanmc 的帖子

请问你的综合post是那个日期的? 想看看。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18326745 , 二 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18625436

禁止訪問

別墅

manful2000 發表於 17-4-22 18:27
我一直俾最低人工,係唔係大部份人俾高的?
我都比最低工資

大宅

我果隻野都係咁啦...喊苦喊忽話老公斷腳要返去照顧佢.
等我仲懶好心咁買埋野比佢拎返去....一個屈尾十就返來香港係上水搵左工..
正賤人!!!好憎佢..又懶又廢

子爵府

歌莉泡泡 發表於 17-4-27 10:50
我果隻野都係咁啦...喊苦喊忽話老公斷腳要返去照顧佢.
等我仲懶好心咁買埋野比佢拎返去....一個屈尾十就返 ...
吓!
原來你單嘢嘅結局係咁呀!

如果之前你唔係懶好心,可能又會俾人話你地d 香港僱主當晒d 工人冇個好喇!人哋老公断脚,喊晒要辭工,你都可以話個工人老作,咁惡毒咒個老公断脚,玩跳工!如果你係咁精明,清醒諗到,實俾人插死!

你唔信工人,會俾人話你對工人刻薄,永遠挑剔㗎!又唔學人地要同工人同枱食飯,又唔學人哋要俾工人坐係廳張梳化摺衫,佢又唔知人哋間屋有幾靚先得架,人地個洗衫房都可能大過你個廳呀!

禁止訪問

大宅

細姐姐 發表於 17-4-27 11:39
吓!
原來你單嘢嘅結局係咁呀!

我唔認為姐姐無個好,我都遇過有好既...但衰既佔大部份囉..
我真係諗唔到喊到鬼上身咁都係講大話...
唔做咪唔做囉...老公斷腳...係呀..斷多幾次呀..搵埋d錢醫佢老公啦~
我係好刻薄架啦....從來都唔會當姐姐係一家人..
係廳到替衫有咩問題?!我發覺好多港人都痴晒線..幫住晒d外人都唔幫自己人...
香港人好陰公

大宅

小猴子兒 發表於 17-4-27 13:46
就係個亞洲屯門個jm Lo, 下下幫工人。佢唔係我地中國人。係印尼Or菲律賓人。 ...
咁佢同工人感情好丫嘛..哈哈

首頁

尾頁

跳至