自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港真係開始落後! 社會開發新野比人用,d人都要搞搞震,5識物盡其用。

水晶宮

回覆 tangmoon516 的帖子

唔單止係香港既!只要係人類!就有賤格和私心!

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 17-4-23 11:53
復活節去廣州,好成功wor
不過大陸習慣踩單車,周圍馬路都無問題,係有實際需要。香港你唔驚我驚!只限制 ...

我又係早幾天到廣卅出差, 我地個廣卅客話d 共享單車好方便。
不過我地幾個香港同事都有疑問, d 單車冇樁頭, 隨意泊, 個vendor 比較難去執番d 單車作保養, 在香港咁泊法 “阻街” , 應該会好有問題

水晶宮

Dwmn 發表於 17-4-23 12:11
真係慘, 一講錢 d 人就不停出賤招架啦.
平時扮同大陸人唔同, 好多香港人仲係得面個層

melbourne bike 幾年前我用过, 唔係架架車都有頭盔! 但係要有頭盔先可以用 melbourne bike

水晶宮

回覆樓主:

https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A%E8%A9%95-%E6%94%BF%E7%B6%93%E7%A4%BE/84235/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%85%B1%E4%BA%AB%E5%96%AE%E8%BB%8A%E5%BC%95%E4%BA%82%E8%B1%A1-%E5%AE%98%E5%95%86%E6%B0%91%E4%B8%89%E6%96%B9%E5%8D%94%E8%AA%BF%E6%89%8D%E8%83%BD-%E5%85%B1%E4%BA%AB-
  • 中國共享單車產業快速崛起,尤其是私人經營商的無樁共享單車(無特定停車位)進入市場後,政府主導的有樁共享單車(有固定停車位)頓時成為弱勢。
  • 私人經營商擁有靈活運用資本的能力,有利發展業務,加上無樁共享單車可隨走隨停的特點,迅速「佔領」了中國一線城市旺區的街頭。

共享單車在內地日漸普及。(視覺中國)

不過,深圳灣公園清明節當日被共享單車塞得水泄不通的情境,相信不少人仍記憶猶新,「完美地」反映出無樁共享單車的潛藏問題。除此以外,共享單車損壞無人修理、零件被盜、無位泊車等亂象及問題卻久久未獲解決。部分問題固然禍起公民質素的參差,但經營者惡性競爭下鋪天蓋地的投放及各地政府目前對明顯的問題既準備不足又撒手不顧,另也鮮有通過調整政府資源去規範經營商的競爭,既浪費了本身資源,同時也放棄了管理、引導的責任。

泊位不足 共享單車反成交通問題

共享單車為用戶解決最後1至3公里路程,這個方便兼環保的概念深受大眾歡迎,北上廣深等一眾大城市的政府對此亦頗為推祟,然而或因發展太迅速,或因政府沒有周詳考慮,共享單車(尤其是無樁共享單車)卻成為誤及市內交通的元兇。共享單車對不少用戶而言不是出外的唯一交通工具,而是用來連接公交車站或地鐡站的「中介」,然而不少公交站或地鐡站附近卻無充足停泊單車空間,結果於交通繁忙時間,共享單車停泊的多、踩走的少,堵塞避無可避。

北京大望橋東公交站正為一例,由於車站為通州、燕郊等地的客流樞紐,共享單車興起後,車站不時出現過千單車堵塞道路的苦況。當地公交車司機接受訪問時也表示,「這些車已經影響到了行車的安全。原本公交車出口有兩個車道,由於被共享單車侵占,就只有一個車道了」。據內媒報道,除大望橋東公交站,個別地點也恆常地有大批共享單車堆積。

另以全球最大共享單車城市上海為例,靜安區更採取分路段重點管控,違規停泊非機動車會被罰50元,而共享單車的違規停泊罰款則由經營商支付,經營商則會扣掉按金彌補損失。可是這究竟是治標不治本的方法,此問題亟待解決,終歸就是政府應重新審視共享單車密集出現地區的泊位安排,否則共享單車到頭來只成為另外一個交通問題。

實際上,共享單車雖然能夠彌補到地方政府在公共交通問題上的短板,然而政府方面斷不可坐享其成忽略共享單車可能對公共資源造成掠奪和影響。只有將單車產業納入政府施政的全盤考量下,才能令公私之間達成相得益彰的效率和默契。

深圳灣公園清明節當日被共享單車塞得水泄不通。(視覺中國)

巨額投資粗暴吸客 或釀成惡性競爭

共享單車市場日漸龐大,無樁共享單車的龍頭企業摩拜單車(Mobike)及其最大競爭對手ofo於今年首季分別融資3億美元及4.5億美元,勢頭強大,隨之而來的則是大量單車投入現有市場及新興市場(如二線城市等)。然而在發展的同時,經營商亦應承擔起共享單車運行調度和停放秩序維護等主要責任。

上海市消費者權益保護委員會上月9日的報告顯示,共享單車今年首2個多月的投訴量已超過去年,其中亂泊車、按金難退更為投訴焦點。針對泊車亂象,經營商有所謂的「紅包和遊戲模式」吸引用戶將車踩離原來的堵塞地點(目的地),然而基本獎勵形式的解決方法所能達致的效果只是微乎其微。單就無樁共享單車於繁忙時間聚集的問題,用戶之所以聚集於堵塞之地,乃因方便,若下車後仍步行一段距離,難免違反使用共享單車的初衷。難怪不少市民會認為,倘若靠紅包,倒不如由經營商派專人適時調配單車,則更為有效快捷。

經營商自身製造出來的問題則是「單車垃圾」。由於經營招客的手段並不是服務及體驗,或以科技作為導向,來吸引用戶,而是用相對簡單粗暴的「金錢誘惑」來競爭份額,如推出紅包、免費乘行及用戶補貼等。可以預示到的是,產業長此下去將陷入惡性競爭的局面,購車或維修成本將被壓縮,造價低、質量差的無樁共享單車充斥市面,如此一來質素難保,用戶用車安全難有保障,同時單車拆舊快,大量單車垃圾亦會湧現。

上月初,上海黃埔區更有近5000輛共享單車遭因亂停遭扣起,引起一時熱議。上海市自行車行業協會近日發通知稱,黃浦區是上海市中心停車位最短缺的地區,非機動車停放道路額上限為15萬輛,其中8萬輛已經為電動車佔用,餘下的7萬泊位只有2萬屬於共享單車,5萬屬於私人單車,同時提醒共享單車經營商「共享單車在黃浦區投放過多,請謹慎投放」。說到底,這是基於政府與經營商缺乏溝通所致,故經營商與政府須定期評估共享單車的飽和度,及建立一套有效的管理方案,包括設定創業門檻,才能利於城市及經營商的長遠發展。

共享與參差的公民質素存在矛盾

共享單車雖是商業產物,但廣義地理解,亦可算是一項「半公共」的商品,故在上需要良好的規劃,在下則需要相當的公民質素,才能使之行之有效。然而中國社會長期為人詬病的就是缺乏「信任制度」(Honor System),一旦無人監督時,單車往往遭到破壞。

如被不法之徒拆掉零件變賣;用戶在單車多加一重鎖,令共享單車變成私享單車;甚或有人想到利用單車做商業宣傳,如貼上足浴、夜總會及甚至色情廣告,諸如的不文明不道德行為層出不窮。

由於共享理念與參差的公民質素存在着根本的矛盾,可以改變歪風的也只有公民教育。冰封三尺,非一日之寒,徹底的改變不是一兩代人的事,目前不文明的情況難免會持續下去。

大宅

幸福花 發表於 17-4-23 12:05
回覆 nerolibaby 的帖子

睇多D大陸新聞!你就知大陸共享單車好多問題!有多人拆咗單聿上二維碼!将駕車私 ...

咁係因為循規蹈矩用完單車又泊好嘅人,唔會有報章報導,所以咪睇唔到。

水晶宮

aliensss2008 發表於 17-4-23 01:28
大陸應該都幾成功?

中國共享單車驚動了BBC
https://youtu.be/1eZG8-zntEY

大陸做得好呀,佢地用完啲車隨便放就得,香港呢隻要指定放回一個位置冇咁放便,我見深圳週圍都見有共享單車,0.5元半小時,啲車好乾淨,

宜家仲有共享氣車,18元一小時,日租120Rmb

大陸共享氣車"花小錢"不買車不養車
https://youtu.be/4LNulblZBJI

水晶宮

龜精靈 發表於 17-4-23 09:45
又共享concept?

普通租車就香港都有

是電動車18元1小時,日租¥120

珍珠宮

畀面勳章

brindlewin 發表於 17-4-23 08:01
大陸個計劃,破壞率同私下霸佔率好高。我見過路人順手踢一輛來發脾氣、整排車推到或甩成一堆阻住馬路、人 ...

yes大陸個邊仲癲

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

幸福花 發表於 17-4-23 12:05
回覆 nerolibaby 的帖子

睇多D大陸新聞!你就知大陸共享單車好多問題!有多人拆咗單聿上二維碼!将駕車私 ...

我知丫。我指嘅成功,係個計劃可以benefit到一般市民。
起碼眼見仲有好多一般正常使用者。我去幾日見好多人租車,用車、還車。對我黎講咁就叫成功。
香港無咁嘅環境去支持用單車,所以我覺得係唔會成功(唔會有市民周街踩單車,市區容許唔到市民在路上踩,只當週未娛樂,而週末娛樂已有既定供應商,點會成功呢?)

惡唔惡意破壞係另一層面了

用戶要求終止服務

畀面勳章

ddkaka 發表於 17-4-23 14:20
是電動車18元1小時,日租¥120

如果覆蓋點多,咁好抵

大宅

一定有人搵食

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 17-4-23 14:27
我知丫。我指嘅成功,係個計劃可以benefit到一般市民。
起碼眼見仲有好多一般正常使用者。我去幾日見好多 ...

同意,其實任何地方都有呢啲破壞王,做生意,呢啲要檔壞賬冇辦法,

我係深圳見到好多單車都好乾淨,有時費事搭兩個站地鐵,改為租單車踏去,又平又方便又可做運動

男爵府

幸福花 發表於 17-4-23 13:11
回覆 tangmoon516 的帖子

唔單止係香港既!只要係人類!就有賤格和私心!

當然到到地方都有!只是現在談論呢個新聞。

侯爵府

aliensss2008 發表於 17-4-23 01:28
大陸應該都幾成功?
唔評論成功與否,起碼方便市民.在市中心見學校/商場旁放滿.仲見有貨車,不只一架有工人在收集單車(只路過看見唔肯定車去那?,)
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

子爵府

其實香港地少人多車多,馬路又多車又窄,d人又唔識守交通規則,其實好危險,政府有冇諗過?唔係下下唔跟風就係落後,都要配合到先得架!

香港而家好多野都係為起而起或做,實際真係有用嗎?請有關人士要思考下才做,唔好浪費!情願將d錢放在醫療或教育方面!

子爵府

hashtag影視迷勳章

龜精靈 發表於 17-4-23 01:41
超想個計劃成功

不過我真係唔覺香港人質素高,特別一講到個錢字個陣

,其實香港好多人質素超低..完全唔明點解咁多人自我感覺良好!以前為自己係香港人為榮,現在唔知係人大咗見多咗定世界變咗...完全無優越感!反而感恩中國強大了,現在去到邊都有機會見/聽到中文!以前只會有英文或日文!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

march2012 發表於 17-4-23 16:00
,其實香港好多人質素超低..完全唔明點解咁多人自我感覺良好!以前為自己係香港人為榮,現在唔 ...

自我感覺良好,你講得好啱啊所以唔系事實。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我老公早兩個月才講,他見台灣、大陸的自助租單車做得幾好,市民質素提升不少,兩個月都無,估吾到香港會攪到甘⋯

侯爵府

march2012 發表於 17-4-23 16:00
,其實香港好多人質素超低..完全唔明點解咁多人自我感覺良好!以前為自己係香港人為榮,現在唔 ...
仲有不講政治,內地有d比香港更好住,我從電台節目得知,橫琴城市規劃很先進,佢地有個館開放,可知其發展(地下管道收垃圾,不用垃圾車),內地都有D公園可坐
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

首頁

尾頁

跳至