自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主:

除非佢係富豪

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

都有女人養男人既個案,只要你情我願冇定律去計算對錯,當事人覺得開心咪得

子爵府

jarjane 發表於 17-4-23 15:09
唔係我要佢比,我自己完全比得起
佢搵得多,少少租金對佢嚟講係一份關懷和心意,所以佢話幫我比,叫我 ...
唔好介意我咁問
你自己有能力
但咁收錢,會唔會覺得段關係涉及左金錢交易

調轉咁講
當時佢金錢上唔係咁花係你身上,你會不會覺得佢唔夠愛你

大宅

虎到金來勳章

如果係同居緊,而個男方又負擔到房租的話,我覺得會對男方加分,起碼俾人感覺係有責任感,有擔當,如果拍拖時已經計住計住,唔肯付出,唔捨得送野,會俾女方覺得:係咪未認定我?係咪搵緊第二個?拍拖時已經咁小家,第時結婚生仔奶粉錢係咪都要靠自己搵?

子爵府

beehoneybee 發表於 17-4-23 14:58
唔係

但係當你好愛對方,都唔會想佢生活得咁苦
我見而家d case 唔係女方生活好大壓力例如樓上有位jm

自己月入都20k+
D 錢只係留番俾自己

男友既 金錢資助 係 心意,愛既表現?
你點睇呢種關係?

我角度,好似同包養無分別

happywindy    發表於 17-4-23 19:29
good_pig    發表於 17-4-23 15:34

珍珠宮

開心吸收勳章

jarjane 發表於 17-4-23 15:09
唔係我要佢比,我自己完全比得起
佢搵得多,少少租金對佢嚟講係一份關懷和心意,所以佢話幫我比,叫我 ...

幸福
違規內容

子爵府

遇見晨曦 發表於 17-4-23 15:19
如果係同居緊,而個男方又負擔到房租的話,我覺得會對男方加分,起碼俾人感覺係有責任感,有擔當,如果拍拖 ...
如果係女仔自己住呢?或者同其他friend 夾份租屋?你覺得男仔有無責任幫手交租?

子爵府

我黑心
我希望我自己個女得唔到呢種幸福
寧願佢自食其力

子爵府

Ytteb 發表於 17-4-23 14:42
可能我老了
我見隔離post講到好合理

佢肯比我又唔介意
不過我唔會要求,同埋如果佢幫我比完,自己要慳住慳住既都唔係咁好
而家同男朋友住,都係我比大半租同雜費

不過我的確識人係想搾乾男朋友,租呀,學費都想個男人比,但男人又唔係話搵得多

good_pig    發表於 17-4-23 15:34

翡翠宮

回覆樓主:

無咁既需要,人貴自立

不過落難嗰陣一定會扶一把(雙方都會)。

珊瑚宮

Ytteb 發表於 17-4-23 15:22
如果係女仔自己住呢?或者同其他friend 夾份租屋?你覺得男仔有無責任幫手交租?
...

男仔無責任交租。

當時2人同居例外。

除非男仔好有錢。

男仔額外比得起過萬租金使用,當然是有要求啦。有要求有付出,正常呀

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

可能我老了
自己接受唔到。生而為人,理應可以自己照顧自己;要別人接濟的男女關係,並不健康。

珍珠宮

Ytteb 發表於 17-4-23 15:17
唔好介意我咁問
你自己有能力
但咁收錢,會唔會覺得段關係涉及左金錢交易

起初拍拖完全無諗過佢咁“男人”的,食飯我也會掙比錢,但佢話咁好核突,佢想佢比曬, 之後拍耐咗佢簡直當我老婆咁,比埋附屬卡我用, 佢覺得佢對我負責係好願意,呢d全部係我意料之外,我以前的拖友也唔會咁做。所以就算佢唔比係唔會有影響的, 我唔係貪心,只不過幸運地遇上個怪人吧!

琥珀宮

畀面勳章

個位樓主講左係男方提議佢租間好d, 津貼佢一兩千,但之後都反口冇俾到,唔好斷章取義啦

侯爵府

可能我老了

我覺得這一代多左女仔覺得,就算讀書有學歷都甘諗。我搵到錢有能力 未必要攞出黎陪個男仔捱,男生娶我之前要先證明養得起我。少左願意陪個男仔由冇捱到有的女生。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

我覺得個女仔已經完全將自己當係一件貨
真係唔好怪人睇佢唔起
最恐怖係佢夠膽將呢d野攤開哂話比人知,想大家一齊批鬥個男,仲少少唔好意思都無
人要去到咩地步先會咁
不如直接開個包養價

珊瑚宮

Robinrobinrobin 發表於 17-4-23 15:25
佢肯比我又唔介意
不過我唔會要求,同埋如果佢幫我比完,自己要慳住慳住既都唔係咁好
而家同男朋友住,都 ...

咁既女仔,我同佢做吾到friend 囉,無額外錢比人使,仙女都是咁話,我無飯開,吾通佢肯比返錢我呀,可能走得重快

大宅

虎到金來勳章

Ytteb 發表於 17-4-23 15:22
...

如果女仔係獨居,男方有時會去過夜的話,係應該要幫手分擔下,如果女方同家人住/女方+朋友住,咁就冇義務間接去養埋佢家人/朋友。令我諗係男人包養大6小三或娶大6老婆,好多都老奉要養晒大6老婆一家,唔明點解咁樣佢地又肯喎⋯⋯

翡翠宮

畀面勳章

Ytteb 發表於 17-4-23 15:00
我見講到唔肯俾錢就係唔愛對方
隔離post都唔係咁既意思,人地只係話個男人主動話俾1,2000個女仔,叫佢租間好d既樓,但之後又不了了之

同埋佢成個post都講左好多不合理行為,先會有唔愛對方呢個結論

你不要斷章取義
日日是好日

子爵府

mini1204 發表於 17-4-23 15:25
無咁既需要,人貴自立

不過落難嗰陣一定會扶一把(雙方都會)。
我見大家講既情況
唔係生活艱難,
月入幾萬都期望對方幫自己交租
只係覺得呢個衡量男朋友愛唔愛自己。

我同意男仔要承擔要有責任
願意照顧心愛既人,精神上和物質上
但如果對方咁重視自己俾幾多錢去令佢感受 愛
我會懷疑感情建基於咩身上

我係建立一段感情關係
定係建立一段金錢買賣

人貴自立
我係咁諗
都想自己個女都係咁諗
唔想佢變得貪婪

首頁
12345...16