論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

昨日洗衣機漏水出來, **我已經用條大毛巾抹緊,

個水量係大約多過2個飯碗水.

姐姐見到我已經用布抹緊, 佢走去拎2張廚房紙巾來抹.

原來抹地, 抹水也用紙巾抹. 終於明白C9問我點解屋企紙巾類消耗得咁快的原因.

佢做呢件事 1小時前, 佢先同我講. 佢在菲為吃飽肚, 吃公仔麵/包, 冇餸的,也冇肉吃.

來到香港就咁浪費.

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔係洗自己錢,點會同你慳,紙巾抹完就掉,用布又要洗,多左野做,通病。

wcpcelia    發表於 17-4-25 14:14

禁止訪問

別墅

1010k 發表於 17-4-24 07:37
昨日洗衣機漏水出來, **我已經用條大毛巾抹緊,

個水量係大約多過2個飯碗水.

我屋企既工主比我系cam度見佢用bb抹patpat既濕紙巾做清潔添,懶到出汁

別墅

懶到出汁

大宅

有D 僱主真係無所謂, 我見工人放假返來, 佢朋友比左幾大包 濕紙巾 佢, 佢好豪咁講 free of charge from her friend boss.... 佢仲用來清潔波鞋......

我仲話 佢 friend & 佢太太 咁好人...... 因為我屋企無濕紙巾的....

男爵府

回覆 joeystar 的帖子

由她朋友的 boss 處 free of charge ,未必等於那個 boss 是在知情的情況下俾的,她朋友私自拿的都可以咁講。就算喺偷,你的姐姐唔會講出嚟。下次,你話同她朋友的 boss 講吓。

男爵府

回覆樓主:

我工人之前就狂用保鮮紙,仲要拉好長出嚟唔識個碗咁闊就拉咁多。後來我下令唔准再用/再買保鮮紙,用密實盒裝,問題先解決得到。

男爵府

其實佢地好多野都好唔掂,例我個公主用機洗自己既衫隔日一機,佢機洗唔滿但用好多柔順劑,有時用小朋友個d黎用,比我聞到爆佢,佢洗我小朋友衫每日一機但每次都有小小“up"味,我叫佢聞下洗完d衫都仲咁嗅,屋企廁紙,洗潔精,濕紙巾for小朋友既都係火速用晒,夜晚去完夜尿冇洗手比我周到和佢準備開奶比小朋友,(佢以為我瞓左但我未瞓,早上開奶係我面前會洗手和消毒後先開奶,我即話佢,我小朋友食咩佢又要食咩,羅命,佢地文化係咁,點樣勞改都冇用,係妳面前一個樣,背後用咩cam都睇唔到咁多,我對上個次爆佢妳黎香港工作只係照顧自己?妳食既野用既野仲好過小朋友,我話係咪唔記得黎係打工?之前成日黑面,我話妳係我屋企黑面,即係我比錢妳同睇妳面色,佢只係清潔和洗野,煮食比小朋友係我處理的,永遠講大話當食生菜,面皮超厚比我"督爆"扮冇事,我個菲姐姐做左5年,現差不多28歲,佢以為自己好叻架!我問過佢妳地黎香港前係咪全部都演藝學院畢業架!所以我係唔會比佢單獨只有小朋友和佢在家,

大宅

回覆 ALICE908 的帖子

你也可以忍到你工人五年!勁

男爵府

做左FTM先知道,睇CAM見到超有愛心,但係屋企睇到兩回事,返左工跟本唔會知道,個個人見到我個姐姐都話好好,成日對出面d人笑架,跟本佢個國家文化係咁,佢只係幫我清潔屋企,我小朋友細個個早晚兩次奶,唔會再換,換極都會係咁,唔會浪費呢d錢,到時我會請本地姨姨多了,唔會用請菲姐

公爵府

回覆樓主:

直接同佢講 啲紙巾好貴 叫佢盡量都用布嚟抹

男爵府

唉....算啦

大家價值觀都唔同
你話佢佢又以為你唔鍾意佢
佢又唔會明白一張紙巾係用樹黎做

求其啦
真係有時啲嘢
又唔係佢俾錢買
佢真係唔會理咁多

很幫你抹返個地
咪算執到啦
你challenged 佢,分分鐘下次用一卷紙巾來同你抹地呀

首頁

尾頁

跳至