少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

教任何一科都嘔心瀝血,現在輪到教加數,請各位家長 指點迷津,可以好輕易令小朋友明白何為加數!
我囡囡最盡2+5(但都要諗好耐)先講得出=5
k2應該係教到去邊?

珍珠宮

回覆樓主:

正常k2未教加數
不過我想仔仔早d識
學咗幾堂珠心算
而家4歲半 識一般加數 但一到9加4 要進位個類就易錯

男爵府

用一些吸引佢的物品加強佢的記憶,不用太心急但要耐性。

子爵府

虎到金來勳章

數手指,數實物,學校D作業都係數實物。

伯爵府

咁細個唔靠「數實物」,係要靠數手指。但可以教佢將其中一個數(可以係較大那個,因為之後不用加那麼多隻手指)放係心中,容易又方便計d。

例如:8+4
教他將「8」放係心中,之後再「+4」
步驟係:
(1) 教他「8」已放在心中,之後取出「4隻手指」來
加。
(2)指一指個心,話「8」係度,之後數手指
「9、10、11、12」

同一道理,遲d學減數,學校都係教他們運用加法來諗。即係
例如:7 - 2
學校會教他們諗「2加返幾多係7」
步驟係:
(1) 教他「2」已放在心中,之後一邊伸出手指來加。
(2)指一指個心,話「2」係度,之後一邊伸出手指
説3(伸出1隻手指) / 4(伸出2隻手指) /
5(伸出3隻手指) /6(伸出4隻手指) /
7(伸出5隻手指) /
一共伸出了5隻手指,即2要加返5,就=7
(3) 所以「7」-「2」=5

大宅

fong120 發表於 17-4-24 12:57
教任何一科都嘔心瀝血,現在輪到教加數,請各位家長 指點迷津,可以好輕易令小朋友明白何為加數!
我囡囡最 ...

k2教啦?咁快既,我地k3先開始。
不過k1暑假時,我同佢報珠心算興趣班等佢玩吓算盤,無諗住要咩成績,崇俾佢認識。點知佢玩玩吓又俾佢玩到dd成績出來。不過都無點理佢,因大大吓,加減數佢地會懂,我只係無心插柳

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

fong120 發表於 17-4-24 12:57
我囡囡最 ...

我從我侄仔得到的經驗係多鼓舞,少打擊,而家侄仔k3加減數計得好快啦。

複式洋房

回覆樓主:

小朋友最容易學習到嘅時間就係玩,試下從玩樂中加點加數學習,一定有用,我教緊個k2嘅女都係用呢個方法,拒進步好多

大宅

學校未教加數!我間中同佢玩下!依家暫時識雙位加數,但要進位就好易錯

大宅

畀面勳章

我地k2開始教加數,不過我個仔一片空白,講極都5明

複式洋房

買包佢鐘意食既糖果(獨立包裝),玩分裝.....

2 + 2 .....左手拎2 ....右手拎2 = 叫佢數下幾多粒

5 - 2 .....分享糖果: 自己有5粒 分給 妹妹 2粒 剩下有多少

我用上述方法教緊K1 阿女~ 玩得開心

首頁

尾頁

跳至